America de Nord Glen Canyon USA

Glen-un canyon plin de apa

Grand Canyon plin de apă? Puțină imaginație și obții Glen Canyon.

Care sunt lucrurile ce îți vin imediat în minte când te gândești la Statele Unite ale Americii ? New York, Hollywood, Las Vegas. Dar dacă trebuie să te gândești la frumusețile naturale ale Americii ? Primul lucru este Marele Canyon nu-i așa ? Ce ar fi să încerci acum un exercițiu de imaginație și să vizualizezi Marele Canyon aproape plin de apă ? Ei bine, eu nu a trebuit să fac acest exercițiu , ci doar să urc într-un avion de agreement și să zbor deasupra Glen Canyon Recreation Area, încercând să imortalizez  atât pe retină cât și pe cardul aparatului de fotografiat  spectacolul  ce se desfășura sub ochii mei.

În România se știu încă prea puține lucruri despre platoul Colorado, o zona ce este cu 40 % mai mare decât suprafață României și care acoperă părți din Arizona, Colorado, New Mexico și Utah.  Altădată teritoriu al indienilor nativi,  platoul este astăzi o zona deșertică în care doar rezervațiile și câțiva supraviețuitori cu probleme destul de grave de adaptare, amintesc de vremurile de glorie ale vechilor triburi apache, navaho, hopi, hualapai, zuni sau ute.

 

Red Rock Country

Platoul Colorado sau “Red Rock Country”,  cum este alintat este astăzi teritoriul a nu mai puțîn de 9 parcuri și 18 monumente naționale.  Întrega zona e plină de canyoane, poduri naturale, arce, “hoodos”, toate efecte ale acțiunii individuale sau combinate a fluviului Colorado ,apei de ploaie și vânturilor asupra gresiei roșiatice. Grand Canyon, Zion, Bryce, Canyonlands, Capitol Reef, Arches, Mesa Verde, Petrified Forest sunt  doar câteva nume de  parcurile  naționale. Arii protejate întinse cu un peisaj extraordinar atrag anual milioane de vizitatori : Antelope Canyon, Horseshoe Bend, Mexican Hăt, Monument Valley, Sedona, Rainbow Bridge, Grand Staircase Escalate, Canyon de Chelly sau Glen Canyon.

 Cum a apărut Lake Powell

În încercare de a crea o acumulare de apă necesară statelor din jur și după un proiect destul de controversat , în 13 septembrie 1963 se finaliza construcția barajului Glen Canyon Dam, baraj ce a pus a două stavilă extrem de tumultosului fluviu Colorado, Glen Dam este al doilea baraj finalizat pe Colorado, după Hoover Dam, cel mai mare baraj din Statele Unite.  A fost nevoie de patru  milioane de metri cubi de beton, 155 milioane de dolari și viața a 18 oameni pentru a construi un baraj de 216 metri înălțime.  În spatele lui , a durat 11 ani pînă când Lake Powell, lacul ce a luat naștere prin inundarea Glen Canyon, să crească și să ajungă la adâncime maximă de 1.100 metri.  Nivelul apei din lac depinde astăzi în mare parte de ninsorile din Rocky Mountains din timpul iernii. Topirea lor alimentează fluviul și afluenții acestuia. 2 milioane de vizitatori ajung anual în zona lacului Powell,  lac ce poartă numele  lui John Wesley Powell, un explorator ce a cercetat zona cu ajutorul a trei bărci în anul 1869.

Săpat de fluviul Colorado în Vermilion Cliffs , Glen Canyon poate fi explorat în 3 feluri : de pe apă,  cu ajutorul  ambarcațiunilor ce pleacă din mai multe porturi , pe uscat sau din aer. Există companii ce fac zboruri de agreement cu elicopterul sau cu avioane de mici dimensiuni cu maxim 12  pasageri. Aeroportul de află  în apropierea barajului și va recomand să va faceți rezervarea din timp. Mai multe informații gășiți aici.

Rainbow Bridge

Cea mai cunoscută formațiune geologică este Rainbow Bridge, cel mai mare pod natural din lume, cu o deschidere de 71 de metri. La el se poate ajunge la nivelul solului după o croazieră de 2 ore urmată de o plimbare de 1.6 km pe uscat sau  îl admirați din aer așa cum am făcut eu…. Într-un top total subiectiv al celor 10 parcuri naționale și zonelor protejate văzute de mine în UȘA, Glen Canyon a fost de departe numărul unu, iar experiența de aici a fost cu mult peste cea a zborului cu elicopterul peste Marele Canyon. Cu siguranță am să revin în zona Platoului Colorado.  Am stabilit  deja  un traseu cu plecare din Los Angeles care să atingă o parte din obiectivele de aici și alte parcuri naționale ale Americii.Spectaculozitatea peisajului nu poate fi descrisă cu adevărat în cuvinte așa că o să las în continuare fotografiile să vorbească.

Dacă vreți să vedeți filmulețe din acest senzațională zbor intrați pe canalul Youtube.

Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook sau Instagram 

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

10 Comments

  • Paul DROSU

    Excelent articol (poveste + poze)! 🙂

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc.Sunt la inceput.Sper sa reusesc sa imbunatatesc…:)

      Reply
  • Iulia(egodiary.com)

    Glen Canyon, un Grand Canyon acoperit de apa:). Imi place mult de tot comparatia iar pozele sunt exceptionale.
    S-ar putea sa ajung si eu la final de Martie prin Las Vegas si de acolo neaparat vreau sa fac o excursie pana la Marele Canyon.
    Pentru o prima vizita in partile acestea am zis sa incep cu Marele Canion. Ai ceva tips despre vizitarea lui. Vom avea o zi intreaga la dispozitie.
    Merci

    Reply
    • Radu Ilie

      Pentru Marele Canyon iti recomand sa mergi pe South Rim. E partea cea mai spectaculoasa.Daca ai timp poti sa incerci un zbor cu elicopterul ep deasupra. Te asigur ca nu o sa regreti. Doar sa iti faci rezervare din timp. Eu unul recomand si sa te cazezi in Flagstaff sau undeva in apropierea parcului pentru ca vei gasi preturi si oferte peste ceea ce gasesti in interior.

      Reply
  • Nuti Iancu

    Un articol valoros! Extrem de bine realizate pozele, mulțumesc mult !!!

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc mult pentru aprecieri !

      Reply
  • Adriana

    Pozele sunt superbe! Am trecut si eu anul trecut pe acolo, in doar cateva locuri. E impresionant si de pe pamant, dar de sus e si mai si.

    Reply
    • Radu Ilie

      Pentru mine a fost si ramane deocamdata cel mai interesant loc vazut pe coasta de vest. Peste Bryce Canyon, Zion , Monument Valley sau Marele Canyon.

      Reply
  • ปั๊มไลค์

    Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

    Reply
    • Radu Ilie

      Thank you very much!

      Reply

Leave a Reply