Australia Sydney

Sydney orasul meu de suflet (I)

Sydney orasul meu de suflet

După aproape 24 de ore petrecute în zbor (e drept că pentru mine cu o binemeritată pauză de o zi în Hong Kong) și un control vamal extrem de strict ce verifică atât visa obținută destul de greu în prealabil cât și existența unor alimente sau bunuri interzise de către un prieten patruped în bagajele subsemnatului, reușesc să aud și eu în sfârșit mult așteptata urare “Welcome to Australia! “. Bine ati venit în Sydney orasul meu de suflet.

Tocmai ce am ajuns  în capitala statului New South Wales, cel mai mare port natural din lume și cel mai popular oraș din Australia. Orașul a fost întemeiat în 26 ianuarie 1788 de către căpitanul Arthur Phillip ce a ancorat în Botany Bay cu 11 nave și 850 de condamnați. De facto, el a stabilit aici în numele regelui George al III-lea o baza de deportare pentru prizonierii aduși din Anglia. Ca o curiozitate, astăzi mulți dintre australieni își fac arborele genealogic pentru a încerca să stabilească  apartenența de sânge cu unii dintre acești prizonieri. E un motiv de mândrie să atesti descendența din primii coloniști ai țării…

Daca pentru mine Sydney are o importantă personală deosebita  o să încerc în continuare să va transmit cel puțin 10 motive pentru care ar trebuie să îl adăugați și dumneavoastră în lista destinațiilor obligatorii  în aceasta viață.

Opera House

1. În primul rând trebuie să mergi să vezi Opera House, clădire emblematică pentru oraș și declarată UNESCO World Heritage Site în 28 iunie 2007. Ea adăpostește de fapt în interior trei mari instituții: Sydney Symfonic Orchestra, Sydney Theatre Company și Opera Australia. Nu mai puțin de 1.500 de reprezentații de opera, teatru, balet sau concerte au loc aici și în jur de 1,2 milioane de oameni participa la acestea. Să nu uităm totuși meritul deosebit al arhitectului danez Jorn Utzon, cel ce a gândit designul deosebit al clădirii la care ajung anual 350.000 de vizitatori în tururi ghidate (în interior) și nu mai puțin de 8 milioane  (în exterior). Deschiderea oficială din octombrie 1973 în prezența reginei Elisabeta a făcut uitate  partial controversele cu arhitectul principal sau costul destul de mare pentru acea vreme de 162 milioane de dolari.  Astăzi multe din evenimentele majore ale Australiei au loc în preajma Operei, inclusiv celebrul foc de artificii ce marchează trecerea în noul an.

Darling Harbour

2. E aproape imposibil să ratezi o plimbare în Darling Harbour, zona pietonală și de recreere adiacentă centrului financiar al orașului. E o zona cu multe puncte de atracție: Național Maritime Museum, ce are ancorate în port vechi vase de lupta, fregate și corăbii, aici găsești un muzeu al figurilor de ceară Madame Tussauds, Sea Life Aquarium cu o colecție impresionantă de fauna marina, Pyrmont Bridge sau Wildlife Sydney Zoo, locul unde poți interacționa cu fauna unică a țării. Cangur, wombat, diavol tasmanian, emu, crocodili sau leneșii koala ce ronțăie frunze de eucalipt. Totul e “live” aici. Restaurantele elegante și magazinele boutique le găsești mai ales în zona King Street Wharf.

Croaziera in golf

3. Fă o croazieră în golf cu plecare din Circular Quay  pentru a admira skyline-ul plin de zgârie nori , Sydney Tower Eye, clădirea Operei sau Luna Parc- vechiul parc de distracții al orașului deschis tocmai în 1935.

Harbour Bridge

4. Cu siguranță din croazieră nu ai cum să ratezi Harbour Bridge, celebrul pod “umeraș“ din oțel și beton ce face legătură dintre North Shore și Central Business District (CBD ). Deschis în 19 martie 1932 și cu o inaltime de 134 de metri de la nivelul apei, astăzi constituie o importantă atracție turistică și poate fi escaladat în cadrul unor tururi organizate ziua dar și noaptea.

Sydney Tower

5. Pentru o panorama deosebită asupra portului, districtului central și Hyde Park trebuie neapărat să mergi în Sydney Tower, pe platforma de observație situată la cea mai mare altitudine din emisfera sudică .Platforma este cu 50 metri mai sus decât cea din Sky Tower-ul din Auckland. Chiar dacă turnul din Nouă Zeelandă este mai înalt decât cei  309 metri , cât are Sydney Tower, platforma de observație a acestuia este situată mai  jos.

Pentru restul de motive va invit sa urmăriți partea a doua. Pînă atunci, urmariti în continuare cadre reprezentatative pentru acest oraș.

Dacă vreți să vedeți filmulețe facute de mine despre Sydney intrați și pe canalul Youtube.

Pentru a fi la curent cu noile postări, va propun să ținem legătura pe Facebook sau Instagram

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

2 Comments

  • Tudose Angela

    Superb oraș! Frumoasă descriere! Sidney se află și pe lista mea, de fapt întreaga Australie. Aștept cu mare interes restul de articole despre Sidney și restul! 🙂

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc mult pentru aprecieri.Exista pe site si partea a doua despre Sydney. Daca ai nevoie vreodata de ceva informatii nu ezita sa ma contactezi. Mi-as dori sa am timpul necesar sa scriu mai multe articole despre Australia ( Sydney, Melboune, Brisbane, Cairns dar mai ales despre Tasmania). Si despre cele peste 300 de localitati din 60 de tari pe unde am treusit sa ajung pina acum… Sper sa reusesc vreodata acest lucru. 🙂

      Reply

Leave a Reply