Australia Sydney

Sydney orașul meu de suflet (II)

Sydney orașul meu de suflet (II)

Continuăm astăzi plimbarea prin Sydney, orașul meu de suflet în care au fost găsite urme de locuire ale indigenilor australieni de aproximativ 30.000 de ani și care și-a primit numele din partea lui James Cook în onoarea Secretarului de stat din 1788 Thomas Towshend, 1st Viscount Sydney. Sydney, orașul situat între Marea Tasmaniei, Hawkesbury River și Blue Mountains primește anual aproximativ 2.8 milioane de vizitatori, fiind totodată și poarta de intrare a nu mai puțin de jumătate din numărul total de vizitatori internaționali ai țării. Orașul este cel mai important centru industrial, financiar și bancar al Australiei. Sediul central sau regional al multor corporații australiene și internaționale se află în Sydney. Nivelul de trai și prețurile în acest oraș sunt extrem de ridicate. Cei aproape 5 milioane de locuitori folosesc peste 250 de limbi sau dialecte diferite și 40 % dintre ei vorbesc acasă altă limba decât limba engleză. Trebuie să țineți cont și de faptul de 36% din populația acestui oraș a fost născută peste mari și nu în Australia.

Care ar fi motivele pentru care Sydney ar merita un loc în topul orașelor de văzut într-o viață? După prezentarea activităților ce ar trebui  să va convingă de acest lucru din prima parte a articolului, pe care îl găsiți aici, va invit să ne plimbam împreună prin Sydney pentru a descoperi și alte argumente.

Hyde Park

Hyde Park este cel mai vechi park din Australia și a fost înființat în 13 octombrie 1810 de către guvernatorul Macquarie, ca loc de odihnă și recreere. Numit după cel similar din Londra, parcul ce se întinde în partea centrală a orașului pe nu mai puțin de 16 hectare este mărginit de o serie de clădiri emblematice ale orașului: Curtea  Supremă a statului New SouthWales, Hyde Park Barracks, Saint Mary Cathedral, Sydney Hospital, Australian Museum, St.James Church, Downing Center, Sydney Grammar School, The Great Synagogue, etc. În interiorul parcului piesă centrală e reprezentată de Archibald Fountain, o fantana su o arhitectura superba. Nu ratați statuia lui James Cook sau imaginea Anzac War Memorial oglindită în “Pool of Reflection“ce se află situată în fața sa. Cea mai bună imagine și atotcuprinzătoare asupra parcului o aveți de sus ,din  Sydney Tower Eye, turnul emblematic al orașului.

Sydney Tower Hall si Queen Victoria Building

Faceți o vizită la Sydney Town Hall, primăria orașului, construită între 1880 și 1889 pe locul a 2000 de morminte dintr-un vechi cimitir. Stilul architectonic este Victorian și a fost inspirat de Hotel de Ville din Paris. Mergeți pentru o vizită în interior că să admirația Centenial Hall sau  tavanul incredibil al clădirii. Dacă tot sunteți în zona, mergeți să vedeți și  Queen Victoria Building, una dintre clădirile reprezentative din punct de vedere architectonic pentru oraș, ce a fost construită inițial ca o piață și care adăpostește astăzi un  mare centru comercial.

Bondi Beach

Mergeți la Bondi Beach, celebra plajă situată la 7 km est de Central Business District. Numele i se trage din limba aborigenă iar semnificația este de “apă ce lovește peste pietre“. Este o plajă destul de periculoasă, ce are curenți extrem de puternici, dar foarte populară mai ales pentru surf. Dacă vreți să înotați trebuie să o faceți doar în zonele special amenajate dintre steagurile roșii și galbene. Ca să fiți în siguranță să știți că există instalată subacvatic, în larg, o plasa antirechini ce nu permite acestora să se apropie de țărm. Nu uitați totuși că aici în 6 februarie 1938, în ziua numită Black Sunday și-au pierdut  aici viața 5 persoane și 250 au fost resuscitate sau au primit îngrijiri. Cu toate acestea, Bondi Beach este cea mai cunoscuta plajă din Sydney și loc de petrecerea a timpului liber pentru sute de mii de australieni.

St.Mary Cathedral

Vizitați Saint Mary Cathedral, cea mai lungă catedrala din Australia. Prima biserica de lemn a apărut aici în 1821 la indemnul guvernatorului Macquarie care în 1868 , la inițiativa arhiepiscopului Polding, începe construcția actualei catedrale romano- catolice. Stilul architectonic folosit este cel gothic, dar elementul definitoriu al construcției sunt cele 40 de vitralii incredibil de frumoase. Vă propun să vedeți capelele Sacred Heart, St.Joseph, St.Peter, Irish Saints, Our Lady. “Mormântul soldatului necunoscut” realizat de G.W.Lambert nu ar trebui, de asemenea, ocolit.

Watson Bay

Că să înțelegeți cu adevărat orașul încercați o plimbare spre Watson Bay, pe străzile apropiate de marginea golfului. Admirați panoramele încântătoare ale clădirillor de peste apele golfului. Clădirea Operei, Harbour Bridge, Sydney Tower și tot skyline-ul de zgârie nori din Central Bussines District vi se vor întipări pe veci în memorie. Admirați casele construite în stil colonial sau victorian ce costă spre câteva milioane de dolari. Faceți o fotografie vechiului far Macquarie Lighthouse că să înțelegeți cu adevărat spiritul de navigator pe care îl au australienii.

Dacă timpul va permite puteți să mergeți în Grădina Botanică pentru o plimbare în natură și pentru a vedea Gouvernement House sau Conservatorium. La Mr.Maquarie’s Chair va puteți bucura de privelisti încântătoare asupra portului. Puteți ajunge la Sydney Olympic Park, locul unde s-au desfășurat cele mai multe competiții în cadrul olimpiadei de vara din anul 2000. O excursie de o zi la Blue Mountain trebuie să o programati de cand ajungeti in Sydney. Despre “muntii albastri”, Three Sisters, Koala si padurile de eucalipt intr-un articol viitor.

Dacă vreți să vedeți filmulețe făcute de mine despre Sydney intrați și pe canalul Youtube.

Pentru a fi la curent cu noile postări, va propun să ținem legătura pe Facebook sau Instagram

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

 

2 Comments

  • Ligia

    Am fost in martie 2016!
    Vis!
    La 60 de ani am urcat si pe Harbour Bridge!
    Fata de cele prezentate, am fost si la Taronga Zoo, Manly Beach.
    O zi am fost si in Blue Mountains si alta in Canberra.
    Ma bucur ca am ajuns la capatul lumii, desi nu visasem asa ceva!

    Reply
    • Radu Ilie

      Si eu am fost la Blue Mountains. In plus eu am fost in Melbourne, Cairns si Marea Bariera de corali,Brisbane si in Tasmania. Apoi am strabatut Noua Zeelanda de la nord la sud.

      Reply

Leave a Reply