America de Sud Argentina Perito Moreno

Perito Moreno – ghețarul albastru din Patagonia

Patagonia

Una dintre cele mai spectaculoase zone naturale din lume, ce ocupă  mai mult de un milion de km pătrați, situată în sudul Americi de Sud , între oceanele Atlantic și Pacific și având limita naturală în nord stabilită de râurile Colorado și Barancas este Patagonia. Tărâmul și-a primit numele  de la indienii Tehuelche care locuiau  în zona și care au fost denumiți “patagoni” de către  exploratorul Magellan în anul 1520.

Cu o densitate de doar 1,9 locuitori pe km pătrat, teritoriul Patagoniei este astăzi împărțit între Chile (10 %) și Argentina (90 %) . Peisajul Patagoniei este  spectaculos și constituie un mix între partea sudică a munților Anzi, deșert, pampas, ghețari și o fauna incredibilă (guanaco, flamingo, pinguini magelanici, lei de mare, vulpi, condori sau balene). În trei din cele 6 parcuri naționale am reușit să ajung și eu în plimbarea prin zona: Los Glaciares, Torres del Paine și Tierra del Fuego.

Los Glaciares

Inființat la 11 mai 1937,cu o suprafață de 7.269 km pătrați, Parcul Național Los Glaciares  este o zona protejată din provincia Santa Cruz, Argentina și totodată cel mai mare parc național din țară. Declarat World Heritage Site de către UNESCO în 1981, numele de Los Glaciares se referă la calota de gheață din zonă, a treia ca mărime din lume, după Antarctica și Groenlanda, care “hrănește” nu mai puțin de 47 de mari ghețari. 13 dintre ei se scurg spre Oceanul Atlantic iar cel mai cunoscut  dintre ei este Perito Moreno.

Chiar dacă de obicei ghețarii se formeaza la peste 2.500 de metri altitudine, în acesta zonă, datorită  mărimii calotei glaciare, aceștia încep de la 1.500 de metri și pot coborî și pînă la 200 de metri altitudine. Acoperit în proporție de 30% de gheata, parcul național Los Glaciares are două  mari zone distincte. Partea de nord cuprinde lacul Viedma (1.100 Km pătrați), ghețarul Viedma și un număr de munți extrem de populari pentru trekking și cățărare: Fitz Roy și Cerro Torre. Partea de sud are în componență cel mai mare lac din țară- Lago Argentino (1.466 km pătrați), ghețarii Perito Moreno, Upsala și Spegazzini.

Perito Moreno – ghețarul albastru din Patagonia

Ghețarul Perito Moreno a primit numele de la Francisco Moreno, un explorator argentinian supranumit Perito Moreno, „perito” insemnând specialist, expert. El a studiat regiunea în secolul 19 și a avut un rol major în apărarea  teriroriului argentinian în cadrul conflictului internațional pe tema frontierei din zonă cu Chile. El Calafate este cel mai mare oraș de aici si își trage numele de la fructele de “calafate” ce cresc în zonă. Mici și de culoare violet închis, din familia de fructe de pădure, sunt folosite de localnici pentru a face dulceață sau lichior. Neapărat trebuie să le gustați dacă vreți să reveniți în zona așa cum spune o legendă locală. Cea mai ușoară metodă de a ajunge la ghețar este cu autobuzul din El Calafate. În doar 1,5 ore ajungeți din oraș la intrarea principala în parc și , după achitarea taxei de intrare de aproximativ 30 dolari, va puteți plimba în voie pe pasarelele construite special de-a lungul ghețarului  pentru a vedea fațadele de sud și est ale acestuia.

A treia rezervă de apă potabilă din lume

Alături de Franz Josef Glacier din Nouă Zeelandă și de Pio XI din Chile, Perito Moreno este unul dintre puținii ghețari din lume ce “crește” și nu se retrage. Gheața se formează mai repede decât reușește ghețarul să se scurgă în vale către Lago Argentino. Limba ghețarului are 5 km lățime iar înălțimea medie a gheții  ce se află deasupra Lacului Argentino este de 74 m. Gheața poate însă să ajungă  pînă la maxim 170 de metri grosime.  Pe măsură ce Perito Moreno crește, limba ghețarului înaintează treptat în Lago Argentino crescând astfel presiunea apei. Se formează ulterior un baraj, un tunel sub gheață, un arc  prin care trece apa. După o anumită perioada ce variază între 2 și 4 ani, podul acesta de gheață se prăbușește spectaculos  și apoi întregul proces o ia de la capăt. Ultimul eveniment de acest fel a avut loc în martie anul acesta. Din păcate evenimentul a avut loc peste noapte și astfel miile de turiști ce vizitau zona nu s-au putut bucura de acest spectacol inedit al naturii.

Plimbați-vă de-a lungul pasarelelor pietonale către platformele special amenajate în cele mai importante puncte de belvedere și bucurați-vă de spectacolul oferit de contrastul între ghețar, stâncile munților din jur și turcoazul ireal al lacului Argentino. Va recomand să faceți o croazieră de 45 de minute cu vasul  pe lac. Bucățile de gheață ce se desprind și cad în apă, albastrul gheții și culorile incredibile ale rocilor munților erodate de limba ghețarului o să va rămână întipărite pe veci în memorie. Pentru cine vrea experiențe inedite există și opțiunea de trekking pe ghețar, în cadrul unor tururi organizate ce durează 1,5 ore sau 5 ore. Acestea  trebuie însă rezervate din timp pentru că locurile sunt limitate.

Va las în continuare să va bucurați de un adevărat spectacol al naturii. Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook  sau Instagram. Filmulețe din zona găsiți in contul de Youtube.

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

6 Comments

  • carmen dima

    Fa-bu-los!!!!!Iar pozele….ce sa mai zic!!!

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc de aprecieri!

      Reply
  • Iulia

    Ma bucur mult sa vad ca ceva din natura o duce bine si ca nu e in pericol de disparitie 🙂
    Un loc deosebit acest ghetar!
    Si printre altele, mai aflat si altceva cu ocazia asta:)) diferenta dintre perito si perrito:) Cu spaniola mea, eu traduceam foarte diferit numele Perito Moreno: „Catelusul Intunecat” si nu i se potriveste deloc!

    Reply
    • Radu Ilie

      Din pacate sunt extrem de putine cazuri de ghetari care cresc. Alte cateva mii se topesc incet si se retrag. :(. Intreresanta rau traducerea ta…. 🙂

      Reply
  • Laura

    Foarte frumoase pozele si interesante informatiile.

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc. Ma bucur ca va sunt utile articolele mele.

      Reply

Leave a Reply