Africa Africa de Sud Blyde River Canyon

Blyde River Canyon – cel mai “verde“ canion al planetei

Africa de Sud

După mai multe amânări și planuri date peste cap din diferite motive, în martie anul acesta am reușit să pun piciorul în cea de 60 țară și pe cel de-al șaselea continent vizitat, Africa. Sawubona sau “bună “ cum ar spune un vorbitor de Zulu, una din cele 11 limbi oficiale din Africa de Sud si înțeleasă de mai mult de jumătate din populația țării. Cu sentimente contradictorii legate de siguranța  personală, dar și cu o nerăbdare incredibilă am pășit pentru prima dată în Cape Town, un oraș incredibil de care m-am îndrăgos-tit instant. Două săptămâni rezervasem explorării a 5 din cele 9 provincii ale țării începând cu Western Cape, Gauteng, Limpopo, Nord West și terminând cu Mpumalanga cu al ei Parc Național Kruger si cel mai “verde“ canion al planetei – Blyde River Canyon.

Panoramic Route

Panoramic Route e unul dintre dumurile emblematice ale țării, ce porneste din orașul Graskop și trece pe lângă God’s Windows, Pinnacle, Bourke’s Luck Potholes sau Blyde River Canyon printr-un peisaj incredibil . Blyde înseamnă bucuros sau fericit în limba veche olandeză. Râul a primit acest nume în 1844 de la partenerii lui Hendrik Potgieter, unul din faimoșii voortrekkers, și reflecta bucuria intoarcerii acestuia din expediția sa din Delagoa Bay. Oficial, începând cu 2005, râul și canionul se numesc Matlatse, la propunerea guvernatorului din acea perioada, insă toată lumea îl numește în continuare Blyde.

Cel mai “verde“ canion al planetei

Blyde River Canyon este localizat în provincial Mpumalanga și s-a format în partea de nord a munților Drakensberg. Cu o lungime de 25 de kilometri și aproximativ 750 de metri adâncime, canionul este al doilea cel mai mare din Africa după Fish River Canyon din Namibia.  Este totodată unul dintre cele  mai mari din lume și neoficial considerat “cel mai mare canion verde “pentru că e acoperit intr-o masură foarte mare de  vegetație subtropicală”. Parte din  Rezervația naturală Blyde River Canyon care se întinde pe aproximativ 290  km pătrați, canionul atinge altitudinea maximă de 1.944 metri la Mariepskop, cel mai jos punct aflându-se la 561 metri (diferența de nivel  este de 1.383 metri).

În 1974 a fost construit, în apropiere de orașul Hoedspruit Blyderivierpoort Dam, un baraj de 71 metri înălțime ce a dus la apariția unui lac de acumulare spectaculos . Canionul săpat de râu în sandstone și “cotropit“ de verdele vegetației si apele lacului de acumulare se văd cel mai bine de la punctul de belvedere “Three Rondaveles “. Cele 3 formațiuni geologice au primit denumire actuală de la asemănarea izbitoare cu “rondavele”- casă tradițională rotundă sau ovală din Africa de Sud. Denumirile celor trei vârfuri amintesc de nevestele șefului de trib Maripi din secolul 19 (Magabolle, Mogoladikwe, Maseroto).

Bourke’s Luck Potholes

Râul Treur, la confluența lui cu Blyde, a erodat un număr de avene cilindrice care seamănă cu niște cazane uriașe săpate în stancă, zonă ce a primit numele de Bourke’s Luck Potholes. Denumirea vine de la Bernard Thomas Bourke, fratele marelui politician și primul primar al Pretoriei – Eddie Bourke. Senzationalele formațiuni geologice se pot vedea de pe marginea canionului sau de pe podurile pietonale care fac conexiunea între diferitele puncte de belvedere.

Africa de Sud a fost și rămâne pentru mine în primul rând natură. Spectaculoasă și sălbatică. Promit să revin cu articole despre Cape Point Național Park, Garden Route, Knysna și Little Karoo. Despre multitudinea de animale sălbatice văzute în safari în parcurile naționale Kruger sau Pilanesberg.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme  din Blyde River Canyon găsiți  in contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply