Calatoriile anului 2019 Diverse Retrospective

Călătoriile anului 2019 (I)

Statistici ale anului 2019: 12 țări din care 8 în care am pășit pentru prima dată. Un continent nou: Africa. 24 zboruri. 36 hoteluri. 12.000 km pe șosea.

Sucevița

Anul a debutat spectaculos cu o vizită în nordul țării, locul unde am fost de zeci de ori și unde revin cu plăcere de fiecare dată. Mormântul lui Ștefan cel Mare de la Putna, mânăstirea Sucevița, zăpadă și hribi cu smântână. Principalele repere ale călătoriei în Bucovina.

Koln

Tot în Ianuarie am fost în primul city break din 2019, în Koln, Germania. Un oraș extraordinar cu foarte multe obiective interesante. Mergeți să vedeți Catedrala din Koln, cu relicvele celor 3 Magi, declarată monument Unesco în 1996. Puteți vizita Basilica St. Gereon, Biserica St.Martin și City Hall. Mergeți să vedeți muzeul Ludwig de artă abstractă și suprarealistă,  muzeul Romano-Germanic pentru mozaicul lui Dyonisos și multe alte urme ale perioadei romane. Pentru o colecție cuprinzătoare de picturi ale lui Monet, Cezanne, Durer, Renoir, Rembrant sau Van Gogh vizitați Museul Wallraf-Richartz.

Nu ratați o plimbare pe podul Hohenzollern, plin de lacăte (dovezi ale multelor declarații de iubirea veșnică), pentru a admira panorama superbă asupra orașului. Savurați o bere și bucurați-vă de o plimbare pe străzile din partea veche a orașului. Una dintre cele mai mari moschei din Europa, cu o arhitectură deosebită, este cea din Cologne (Koln). Se află în apropierea turnului de televiziune Colonius Broadcasting Tower, o apariție inedită în peisajul orașului. Pentru clădiri și arhitectură modernă puteți merge în Rheinauhafen District.

București și împrejurimi.

Martie a fost o lună extrem de plină, care a debutat cu un weekend în București. Muzeul Colecțiilor de Artă, muzeul Aman și Patriarhia au fost obiectivele principale.

Potlogi, Golesti, Florica.

Într-o excursie de o zi în apropirea Bucureștiului am reușit să vedem Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. A urmat Muzeul Golești – care are în componență un muzeu etnografic superb ce adună gospodării din toate colțurile țării și conacul Golești – cu prima școală a lui Dinicu Golescu, dar și foișorul unde a înnoptat Tudor Vladimirescu în timpul revolutiei din 1821. Ultimul obiectiv al zilei a fost vila Florica, reședința și moșia familiei Brătianu. Alături, în subsolul bisericii, există Capela Brătienilor, locul unde sunt înmormântați  aproape toți membrii marcanți ai acestei familii ce a avut un rol deosebit în făurirea României moderne. Sunați la soneria mânăstirii de lângă biserică pentru a putea intra în capelă .

Târgoviste

O altă ieșire de weekend împreună cu familia a fost pe un traseu care a cuprins rezervația de zimbri de la Bucșani, Mânăstirea Dealu și mormântul lui Mihai Viteazu de aici, Curtea Domnească și Turnul Chindiei, Mânăstirea Stelea și Parcul Central din Târgoviște.

Doha

Sfârșitul lunii ne-a prins într-o escală scurtă de câteva ore în Doha, Qatar. Un tur de seară de 4 ore, care a curprins o plimbare pe cornișă pentru a admira clădirile moderne ale orașului, o oprire în Waqif Souk lângă moscheea Al Fanar și la Katara Cultural Village.

Africa de Sud

Destinația finală a acestei luni a fost Africa de Sud, prima țară din Africa în care am pus piciorul. Cape Town cu al lui Table Mountain, Cape Peninsula și întâlnirea cu focile și pinguinii, Cape Point și Capul Bunei Speranțe. Stellenbosch și Franschhoek – două orașele extrem de cochete și vizite cu degustări de vinuri la Boschendal și Anaura. A urmat plimbarea pe Garden Route către laguna de la Knysha și în Little Karoo pentru Cango Cave – o peșteră senzatională. Am vizitat o fermă de struți și un centru de protejare a gheparzilor. După un zbor la Johannesburg  și o vizită scurtă a orașului Pretoria am mers către Parcul Național Kruger pentru o experiență memorabilă.

Safari și întâlnirea cu animalele Africii: elefanți, girafe, zebre, antilope Impala și Gnu, struți, rinoceri, câini sălbatici, bivoli africani, hipopotami, vulturi și cameleoni. Panoramic Route a însemnat Blyde River Canyon și Bourkes Luke Potholes, poate cele mai frumoase locuri din această călătorie. Oprire în Lesedi Cultural Village, pentru a înțelege mai bine modul de trai și tradițiile triburilor din Africa de Sud, urmata de 2 zile de odihnă în Sun City. Una activă cu un safari în Pilanesberg și una de recreere în parcul acvatic al resortului.

Zăbala.

În Aprilie am petrecut un weekend romantic la Castelul de la Zăbala de lângă Covasna. Senzațional loc în care am savurat cine romantice, șampanie în fața șemineului și plimbările cu trăsura. Pentru că suntem călători extrem de activi în momentele libere, în drumul spre conac, am vizitat cetățile fortificate de la Prejmer, Harman, Cristian, Codlea (cu muzeul traditiilor Codlene – pe care îl recomand călduros), cetatea Feldioara și muzeul etnografic Haszmann Pal de la Cernat. La întoarcere spre  București am preferat să mergem din Târgu Secuiesc spre Ojdula și Focșani  peste munți cu o scurtă oprire la cascada Putnei de lângă Lepșa.

Georgia

Pentru Sfintele Sărbători de Paști am  hotărât să mergem în  Caucaz  să vizităm Georgia, Armenia și Azerbaidjan. După aterizare în Tbilisi am mers către nord spre cetatea Ananuri și Stepansmida aproape de granița cu Rusia. Mânăstirea Sf. Treime de la Gergeti, Cheile Dariali, Cascada Gleveti și priveliștile senzaționale spre vârful Kazbegi combinate cu stratul gros de zăpadă au fost incredibile. Următoarele opriri au fost în Gori pentru a vedea Muzeul lui Stalin (orașul lui natal), orașul subteran de la Uplistsikhe și catedrala din Mtskheta .

Armenia. Azerbaidjan

Drumul spre Yerevan, capitala Armeniei, a trecut peste munți de o frumusețe rară și am vizitat pe drum o serie de biserici senzaționale: Haghpat, Goshavank, Hagartsin, Sevan. După vizitarea capitalei Armeniei a urmat templul de la Garni și mânăstirea Gegard, vechea capitală religioasă de la Etchimiadzin și templul de la Zvarnots. Am revenit în Tbilisi pentru a cunoaște orașul pentru ca apoi să ne îndreptăm spre granița cu Azerbadjanul. Pe drum am oprit să vizităm orașul medieval Signaghi și mânăstirea Bodbe. Degustare de vinuri georgiene la Kvareli și apoi direct în Azerbadjan. Sheki, Kish, Samaka, Gobustan și Baku au fost localitățile explorate în Azerbadjan. Petroglife vechi de 5000 de ani, palate ale hanilor, moschei vechi de sute de ani și arhitectură modernă în Baku.

Mantova. Ferrara. Verona

Luna Mai a însemnat o vizită scurtă în Slovenia în apropiere de Kranj și câteva zile în Italia. Ferrara și revederea Veronei. Am mers să văd dacă Julieta mai este încă acolo… :).  Destinația de top a fost însă Mantova (Mantua). Palazzo Te este un obiectiv de neratat în Italia, din punctul meu de vedere. Este incredibil ce a putut face familia Gonzaga în acest oraș. Pe bună dreptate și-a căpătat numele de “Mica Florența”. Palatul Ducal și Castelul San Giorgio, catedrala și mai ales Basilica Saint Andreea, rotonda San Lorenzo și turnul cu ceas, piețele Sordello și Delle Erbe – obiective senzaționale ce le veți găsi aici.

Craiova

Iunie a fost luna dedicată României. Un weekend l-am petrecut în Craiova. Îmi doream de mult să văd cum arată orașul refăcut și nu am regretat deloc această vizită. Parcul Romanescu, Prefectura, clădirile vechi din centru, Muzeul Olteniei, Catedrala Mitropolitană, Mânăstirea Madona Dudu, Muzeul de Artă – câteva din locurile pe care le-am văzut.

Biserici fortificate de lângă Sibiu

A urmat o nouă ieșire în zona Sibiului la ”vânătoare” de biserici fortificate: Cristian, Câlnic, Biertan, Valea Viilor, Mosna, Alma Vii. Mânăstirea Cisterciană de la Cârța și o vizită în Sibiu pentru reîntâlnirea cu Muzeul Astra și grădina zoologică au completat călătoria.

Prima jumătate de an a fost extrem de bogată în călătorii, alternând vizitele în țară cu cele în străinătate. Rămâneți aproape pentru partea a doua a retrospectivei din următorul articol.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram .

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Partea a doua a călătoriilor anului 2019 o găsești aici

2 Comments

  • Tudose Angela

    Cate imagini, cate destinatii!!!! Felicitari! Un 2020 macar la fel de bun si plin ca 2019, la cat mai multe experiente faine pe care sa ni le povestiti si noua!

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc mult pentru apreicieri si urari. Una an 2020 cu multe calatorii iti doresc si tie !

      Reply

Leave a Reply