Europa Fiordurile de nord Islanda

Islanda – land of fire and ice (V). Fiordurile de nord

Ziua a cincea în Islanda a fost una superbă, plină de soare strălucitor care ne-a însoțit de-a lungul fiordurilor din nordul țării. Traseul zilei, de 265 de km și aproape 4 ore pe șosea a fost: Hotel Natur (Eyjafjörður) – Akureyri – Ólafsfjörður – Siglufjörður – Hofsós –Sauðárkrókur – Glaumbær – Blönduós.

Akureyri

Al cincilea oraș ca mărime din țară și la doar 100 de kilometri de Cercul Polar, orașul ce numără 18.190 locuitori poartă pseudonimul de “Capitala Nordică a Islandei”. Situat la vărsarea râului Glerá și la capătul fiordului Eyjafjörður orașul este înconjurat de munți înalți (Kista-1.447 m și Glerárdalur -1538 m). Akureyri are un climat blând tocmai datorită acestei poziționări. Portul de aici nu îngheață niciodată. Din acest motiv orașul a fost și este un centru important al pescuitului. Două din cinci cele mai mari firme de pescuit din Islanda au sediu central aici.

Zona e locuită încă din secolul 9, din timpul  vikingului norvegian Helgi Eyvindarson . Locuirea permanentă a orașului începe însă în 1778. În timpul celui de-al doilea război mondial aici a fost o baza aeriană norvegieno-britanică. Ce puteți vedea în oraș: Akureyrarkirkja – biserica veche și vitraliile ei fantastice, Glerárkirkja – biserica lui Glerá, universitatea (1987), aeroportul, muzeele  de artă, al aviației cel al motocicletelor, cea mai mare berărie din țară. Plimbați-va în zona centrală a orașului printre case vechi, restaurant si magazine de suveniruri. Mergeți în zona portului să vedeți vasele de pescuit și vasele de croazieră care acostează aici.

Grădina Botanică Akureyri

Situată în partea sudică a orașului, grădina este remarcabilă în primul rând datorită amplasamentului său foarte aproape de Cercul Polar (mai puțin de 100 kilometri). Proiectul a fost început în 1910 de către femeile din oraș pe un hectar de teren, pus al dispoziție de primărie. Primul parc public din Islanda va ajunge la forma actuală de grădina botanică în 1953 (suprafață 3.6 hectare). Aici se fac cercetări legate de supraviețuirea și adaptarea plantele la distanța relativ mică de Polul Nord. 400 specii din cele aproape 2000 de tipuri de plante, care se dezvolta in grădină, sunt native. Grădina este deschisă permanent și intrarea este liberă.

Hofsós

Orașul a fost stație de poștă daneză și totodată  unul dintre cele mai vechi porturi din țară. Mergeți să faceți o plimbare de-a lungul falezei plină de coloane hexagonale asemănătoare celor de la Giant’s Causeway din Irlanda de Nord.  Dacă aveți timp  relaxați-va în piscina “infinity“ de pe faleză, privind  în depărtare spre silueta insulei Drangey. În oraș puteți găsiți Icelandic Emigration Center – un  muzeu interesant despre emigrația masivă a islandezilor spre America de Nord.

Glaumbær

Skagafjörður Heritage Museum este obiectivul principal din zonă. Datorită lipsei copacilor, în Islanda, casele erau acoperite la început cu turf (gazon). Unghiul acoperișului nu trebuie să fie prea mare pentru a nu se scurge apa și a se usca iarba, dar nici prea mic pentru a nu satura solul cu apă care ar fi putut conduce ulterior la prăbușirea acoperișului. Din acest motiv fermele erau construite dintr-un complex de clădiri mici, care se uneau prin coridoare centrale. La Glumbaer se pot vizita 9 din cele 13 case.

În muzeu sunt adunate case din zonă, care au aparținut primilor coloniști ai Americii. Aici a trăit Snorre Torfinnsson (aproximativ 1010), cel care a fost, cel mai probabil, primul european născut în timpul expediției de explorare a Americii de Nord, cu mult înaintea lui Cristofor Columb.  El este cel care a construit biserica din zonă și totodată unul dinte cei doi oameni responsabili de creștinarea Islandei. Mama lui a  fost văduva lui Thorstein (fiul lui Eric cel Roșu și  fratele lui Leif cel Norocos – descoperitorul Americii).

Sauðárkrókur

Un oraș de 2.500 de locuitori  în capătul fiordului Skagafjörður și al cărui numele vine de la râul Sauda (oaie) și Krókur ce înseamnă cârlig în islandeză. Vă recomand să vedeți “ Puffins and Friends Exibition” o expoziție interactivă, inclusiv o prezentare 3D a vieții  pufinilor. Păsările își petrec 9 luni din viață pe apă și 3 luni ( iunie-august) vin să depună ouă pe uscat. De port se organizează excursii de observare a pufinilor pe insula Drangey din apropiere. Este locul uneia dintre cele mai mari colonii de pufini din lume. Piscina cu apă termală de la Grettislaug din apropierea orașului poate fi loc de relaxare.

Fiordurile de nord.

Drumul de-a lungul coastei  fiordurilor din Troll Peninsula este absolut spectaculos. Plecând din Akureyri, de-a lungul șoselei 82, opririle obligatorii ar trebui să fie la Dalvik și Ólafsfjörður. Mergeți în continuare pe șoseaua 76 și aveți grijă ca la ieșirea din primul tunel să faceți o oprire scurtă pentru a admira lacul Héðinsfjarðarvatn și fiordul Héðinsfjörður. Cel de-al doilea tunel care leagă Ólafsfjörður de Siglufjörður începe imediat ce ați plecat de aici. Pe  drumul spre Sauðárkrókur  o să mai vedeți lacurile Hópsvatn, Miklavatn și Höfðavatn, plajele negre de la Borgarsandur  și “wet land–ul” de la gura de vărsare a râului Sauda.

Siglufjörður

1.200 de locuitori găsiți în micul port absolut încântător de lângă fiordul cu același nume. Este cel mai nordic oraș al Islandei și a fost un important centru al industriei de pescuit. Herring Era Museum este un muzeu maritim deschis în 1994 în amintirea vremurilor de glorie ale orașului, perioada 1940-1950 când pescuitul la hering era înfloritor. Plimbați-va în zona portului pentru a admira casele  vechi și  navele de pescuit. Puteți servi  prânzul sau să beti o cafea lângă port la Hannes Boy sau Kaffi Randka, cele două clădiri foarte colorate ale orașului.

Caii islandezi

Noi am făcut un popas la Langhus Farm, în apropierea lacului Hópsvatn, una dintre cele mai mari ferme de cai din zona. Caii din Islanda fac parte dintr-o rasă dezvoltată aici din caii vikingilor norvegiei în secolele 9-10. Selecția și adaptarea acestora a condus la actuala rasă de cai. Sunt considerați adesea o rasă de ponei datorită înălțimii lor reduse (132-142 cm înălțime). Structura oaselor și abilitățile lor de a cara greutăți mari îi încadrează însă în rasa cailor.

Astăzi există aproximativ 300.000 cai islandezi. Rasa se face remarcată prin faptul că au două  tipuri de mers suplimentar față de restul cailor. Au o accelerație și o viteză explozivă combinată cu o distanță extrem de mică a ridicării picioarelor de la sol. Importul de alte rase de cai este interzis în Islanda în încercarea de a proteja puritatea rasei. Se folosesc doar pentru agreement și curse, având până la 40 de combinații de culori ale pielii.   

Ce aș fi vrut să mai văd dacă aveam timp:

1.  Grimsey Island- se pleacă cu feribotul din Dalvik.

2.  Kálfshamarsviti – coloane de bazalt asemănătoare celor de la Hofsos.

3.  Hvitserkur- o formațiune stâncoasă în formă de elefant.

4.  Illugastadir – o colonie de foci.

În fiordurile de vest  aș vrea să văd :

5.  Holmavik –  un orășel extrem de pitoresc și un loc de plecare in croaziere pentru balene.

6.  Dynjandi – poate cea mai spectaculoasă cascadă din Islanda.

7.  Latrabjarg- niște stânci pe care se găsesc multe păsări.

8.  Raudasandur – o plajă cu nisipuri aurii.

9.  Reykjafjardarlaug- o piscina cu apă termală.

Un posibil traseu în Western Fjord ar fi :

Blönduós- Hvitserkur- Illugastadir- Borðeyri- Hólmavík- Ísafjörður- Þingeyri- Dynjandi waterfall- Bíldudalur- Patreksfjörður- Látrabjarg- Răuðisandur- Gufudalur- Búðardalur.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din a cincea zi din Islanda găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să citesti despre ziua anterioara in Islanda intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply