Australia si Noua Zeelanda Milford Sound Noua Zeelanda

Milford Sound – 17.000 kilometri de casă

Fiordland

Declarat World Heritage Site în 1986, Fiordland, este cel mai mare parc natural din Noua Zeelandă și se întinde pe o suprafață de 1.2 milioane hectare. În 1990 zona protejată și declarată site Unesco a fost  extinsă pentru a include, alături de Fiordland, Westland și Mount Cook National Park, sub numele de Te Wahipounamu.

Interiorul regiunii este cel mai adesea inaccesibil datorită ploilor și vegetației abundente. Curenții din Marea Tasmaniei se lovesc de crestele Alpilor Sudici și aceasta aduce o cantitate mare de precipitații.  În zonă sunt în medie 200 de zile cu precipitații pe an, cantitatea variind între 1200 mm pe an în Te Anau și 8000 mm în Milford Sound. Parcul cuprinde 12 fiorduri (sound), cel mai cunoscut fiind Milford, singurul  dealtfel accesibil de pe șosea. Doubdtful Sound este mai larg dar mai greu accesibil și presupune o trecere cu barca peste lacul Manapouri urmat de un transfer cu autobuzul peste pasul Wilmont.

Arie protejată

Primele cele mai adânci lacuri din țară sunt în acest parc: Manapouri, Te Anau și Hauroko. Poteriteri Lake este cel mai întins, dar acesta nu este accesibil de pe șosea. Cascadele Browne, Lady Bowen și Sutherland sunt cele mai cunoscute. Cel mai înalt munte din parc este Tutoko cu o altitudine de 2723 metri. Resolution și Secretary sunt două insule din parc, ambele nelocuite, zone de conservare și protecție pentru păsări. Chiar dacă se consideră de foarte mult timp că păsările tahake au dispărut, în 1948 au fost descoperite în zona câteva exemplare. Datorită izolării și protecției se estimează că acum sunt în jur de 200 de păsări care trăiesc în parc. Pădurile dese sunt adăpostul perfect pentru o serie de alte păsări native: kiwi, blue duck, yellowhead.  Singurul papagal din lume care nu zboară (kakapo), lilieci, căprioare roșii, oppusumi și multe alte animale își găsesc casă aici.

Walking Capital of the World

Numele generic de “Walking Capital of the World” este dat de multitudinea de trasee de hiking și de walking care există în interiorul Fiordland National Park. Cele mai cunoscute sunt Milford, Kepler și Routeburn. Milford Track de 53,5 kilometri pleacă de la capătul lacului Te Anau și se oprește în Milford Sound. 3 zile și 15-20 de ore de mers, traversând păduri și un pas alpin. De-a lungul traseului există câteva cabane și adăposturi pe timp de zi. Cei care au o pregătire fizică excelență fac această plimbare într-o singură zi, dar nimeni nu va recomandă să încercați acest lucru. Recordul e deținut de americanul Brian Culmo care în 2014 a parcurs traseul în doar 6 ore și 55 de minute.

Milford Sound

Parte din Fiordland National Park, locul despre care Rudyard Kypling a spus că este a opta minune a lumii, Milford Sound sau Piopiotahi (denumirea în maora) este faimoasa destinație turistică a Noii Zeelande fiind vizitat anual de aproximativ 1.2 milioane de turiști. Numele britanic provine de la zona Milford Haven din Țara Galilor.  În limba maori denumirea este asociată cu numele păsării piopio, etimologia exactă a numelui Piopiotahi reprezentând “o singură pasăre piopio“.

Cum ajungi

Singurul drum de acces în zonă este Highway 94 care leagă Te Anau de Milford Sound, distanța între cele două puncte fiind de aproximativ 121 kilometri. La jumătatea distanței vă recomand să opriți la Mirror Lakes. Câteva minute durează plimbarea de-a lungul platfomei de lemn pentru a observa cum se reflectă, în apa lacului, silueta Earl Mountains. Între valea râului Hollyford și cea a lui Cleddau, traversând muntele Darran se află tunelul Homer cu o lungime de 1.2 kilometri. Circulația se face aici în sezonul de vârf pe un singur fir, alternativ, din motive de siguranță.

Recomandări

Asemeni nouă, majoritatea turiștilor pleacă din Queenstown foarte devreme într-o excursie de o zi cu întoarcere spre seară. Pe drum am făcut opriri la Te Anau, pe malul lacului, la Mirror Lakes, Homer Tunnel și am avut o croazieră de o oră în interiorul fiordului oferită de cei de la Real Journey Cruise. Pentru doritori există și variante cu întoarcere către Queenstown pe calea aerului cu un mic avion, dar prețurile sunt mari. În zonă se poate opta pentru plimbări cu kayak-ul sau zboruri de agrement cu elicopterul.

Fiordul

Format de glaciațiunile de acum milioane de ani fiordul intră din Marea Tasmaniei 15 km în interiorul insulei până la Dale Point. Apa albastră adâncă înconjurată de vârfuri dramatice acoperite de pădure, în timp ce cascadele curg de pe înălțimi impresionante. Gura fiordului este înconjurată de stânci înalte, cu pereți drepți de până la 1200 m – The Lion 1302 m, The Elephant 1517 m. Ploile frecvente de aici spală taninul de pe copaci și apoi apa se scurge în fiord. Din această cauză apele în profunzime au o culoare neagră, întunecată. La suprafață apa vine dinspre ocean și este curată.  Există două cascade permanente în zonă – Stirling și Lady Bowen. Alte câteva mai mici sunt temporare și dispar atunci când ploile din zonă se opresc. În croaziera pe care v-o recomand cu toată căldura puteți observa, cu puțin noroc, foci, delfini, pinguini și balene.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply