America de Nord Canada Yoho

Smaraldul ireal din Yoho (I)

După câteva zile senzaționale petrecute în provincia Alberta din Canada, pentru a vizita parcurile naționale Jasper și Banff, am revenit în provincia British Columbia. Urma să explorăm parcurile naționale Yoho și Glacier în drumul nostru de întoarcere spre Vancouver. Putem spune că eram deja familiarizați cu natura senzațională din această provincie, după ce anterior trecusem prin parcurile provinciale Wells Gray și Mount Robson.

Parcul Național Yoho

Localizat în Munții Stâncoși, Parcul Național Yoho, și-a primit denumirea de la cuvântul care exprimă admirația în limba Cree, limba indigenilor nativi din America de Nord. Îndreptățit nume, dacă luăm în considerare peisajul spectaculos al vârfurilor de munte, unele dintre ele acoperite de ghețari.  Aria protejată cuprinde 1.313 kilometri pătrați și se învecinează cu parcu-rile naționale Banff (est) și Kootenay (sud). În 1984 zona munților Stâncoși din Canada a fost declarată site de patrimoniu Unesco  și cuprinde parcurile Yoho, Jasper, Banff, Kootenay, Hamber, Mount Robson și Mount Assiniboine.

Puțină istorie

Primul european care ajunge în zonă, în 1858, împreună cu expediția Pallister, este geologul scoțian James Hector. Aici este lovit în piept de calul său și așa apare ulterior numele de Pasul Kicking Horse. Mai târziu, Canadian Pacific Railway folosește coridorul pentru a conecta British Columbia de restul țării pe calea ferată. Se construiește în zonă la baza muntelui Stephen un restaurant și un hotel. Ia naștere aici rezervația Mount Stephen ce ulterior va deveni Yoho Național Parc. Acesta a fost creat la inițiativa primului ministru John Macdonald  la 10 octombrie 1886. El a călătorit împreună cu soția pe calea ferată trans-canadiană  și a rămas profund impresionat de peisajul spectaculos al zonei.

Podul peste râul Kicking Horse și șoseaua din zonă este construită în 1915- 1916 de “extratereștri inamici”, prizonierii din Camp Otter. Aceștia erau imigranții din țările care se aflau în conflict cu națiunea canadiană în timpul primului război mondial. Soseaua și podul vor fi înglobate ulterior în ceea ce se numește astăzi Trans Canadian Highway.  Mergeți să vedeți site-ul istoric de la Kicking Horses și opriți-vă la Spiral Tunnel Viewpoint. Acesta din urmă este un punct de observație, de unde puteți admira tunelele în cascadă construite pentru a micșora viteza de deplasare a  trenurilor pe calea ferată.

Flora si fauna

 Peisajul montan este incredibil. Nu mai puțin de 28 vârfuri cu peste 3.000 metri altitudine se găsesc în parc. Cele mai cunoscute sunt Goodsir – 3.567 metri (cel mai înalt din parc), Vaux – 3.310, Stephen – 3.199, Cathedral Mountain – 3.189, Wapta – 2.778 metri. Flora din parc este alpină și subalpină: pin, molid, brad, arbuști (rododendroni, mesteacăn pitic), flori (anemone, crini, violete). Fauna este bogată și putem întâlni căprioare cu coadă albă, căprioare cafenii, elani, capre de munte, urși grizzly, lupi, coioti, vulturi aurii, păstrăvi și multe alte specii de păsări și pești.

Un ecosistem complet care a existat acum aproape 508 mililioane ani se găsește în șistul de la Burgess Shale.  Locul a fost descoperit de paleontologul Charles Walcott în 30 august 1909. Nu mai puțin de 65.000 microorganisme găsite aici au contribuit ulterior la descoperiri ștințifice importante. În 1980 a fost declarat site mondial Unesco.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

A doua parte din acest articol o găsești aici.

No Comments Found

Leave a Reply