America de Nord Monument Valley USA

Monument Valley.Pe urmele indienilor Navajo

Localizare

Situată în apropierea locului numit “four corners”- granița dintre statele Utah, Arizona, Colorado și New Mexico, Monument Valley se află în rezer-vația indienilor Navajo. Zona nu a fost declarată niciodată parc național. Cea mai mare parte a zonei vizitate de turiști se numește Parcul Tribal Navajo Monument Valley. Până în 1930 era o locație obscură, rar vizitată și apreciată doar de indienii Navajo, care trăiau pe aceste meleaguri. Denumirea, în limba băștinașilor, înseamnă “valea  rocilor”. Locul a devenit popular după ce regizorul John Ford l-a prezentat în filmele sale western Rio Grande și Stagecoach. Pentru noi frumusețea locului a rămas în memorie din reclama “Marlboro Country” la țigări filmată aici de către actorul Bob Norris.

Peisaj

Nivelul văii, în partea lui cea mai de jos, este mai ridicat decât te-ai fi așteptat: 1500-1800 metri deasupra nivelului mării. Valea este formată, în cea mai mare măsură, din argilă și nisip depuse de meandrele râurilor care au sculptat zona. De fapt nu este o vale în sensul convențional, ci mai degrabă un peisaj plat, uneori dezolant, întrerupt de formațiuni înfiorătoare și încântătoare în același timp, care se ridică la sute de metri în aer. Pilonii sunt rămășițe ale straturilor de gresie, care au acoperit cândva întreaga regiune, cel mai înalt ajungând la aproape 300 de metri. Culoarea roșiatică este dată de oxizii de fier, în timp ce albastru-cenușiu vine de la oxidul de mangan. Între anii 1945-1967 în zona de sud a văii se extragea uraniu, cupru și vanadiu.

 La formarea reliefului un rol important l-au jucat vântul și diferențele mari de temperatură. Iernile sunt reci, cu minime de până la minus 18 grade și verile sunt calde. Datorită altitudinii mari, căldura este însă temperată. Vara temperaturile rareori trec de 38 grade. Anual în medie sunt totuși 54 de zile  cu peste 32  grade celsius. Climă e deșertică. În timpul iernii, extrem de rar, se poate întâmpla să ningă, dar zăpada se topește în câteva zile.

Acces și Traseu

Accesul se face de-a lungul șoselei 163, șosea ce leagă Kayenta (Arizona) de Utah. Dacă veniți din nord priveliștile sunt incredibile. Drumul este lung și drept și veți traversa celebrul punct “Forest Gump Hill”, loc care a apărut în filmul cu același nume. Intrarea în parc se poate face cu autoturismul doar dacă nu a plouat. Recomandabil pentru siguranță este să veniți cu o mașină mai înaltă. Taxa  de acces pentru o mașină cu maxim 4 persoane este 20 dolari.  Drumul de aproximativ 17 kilometri lungime este neasfaltat. Este neîntreținut intenționat pentru a sprijini afacerile localnicilor: închirierea mașinilor de teren sau excursiile ghidate.

Întregul traseu se poate parcurge în aproximativ două ore, principalele puncte de belvedere unde va recomand să faceți opriri sunt:

1.      Visitor Center- de aici vedeți în depărtare: Merrick Butte, West Mitten Butte, East Mitten Butte.

2.      Elephant Butte

3.      Three Sisters

4.      John Ford Point

5.      Camel Butte

6.      The Hub

7.      Totem Pole and Yei Bi Chei

8.      Totem Pole and Sand Springs

9.      Artist Point

10.   North Window

11.   The Thumb

Nu sunt permise ieșirile de pe traseul principal pentru a vă apropia de formațiuni. Parcurgerea întregului traseu vă oferă însă unghiuri diferite asupra formațiunilor stâncoase.

Activități

Puteți alege varianta unei excursii organizate de două ore, care oferă o plimbare cu jeep-uri descoperite și un picnic în interiorul parcului, pentru aproximativ 75 dolari.  Lower Monument Valley Tour de trei ore și 85 dolari, te conduce mai aproape de fomațiunile stâncoase. Există disponibilă și varianta unui tur călare, costul fiind în jurul valorii de 60-70 dolari. Hiking se poate face pe Wildcat Trail (3,2 mile) în jurul West Mitten Butte. De-a lungul traseului veți admira Sentinel Mesa, Castle Butte, Big Indian, Merrick Butte, Saddleback, East Mitten Butte, Stagecoach.  Alte trasee din păcate nu sunt disponibile, pentru că zona este parte din rezervația Navajo. Dacă aveți timp, puteți face și o plimbare pe Piute Farm Road, șosea ce oferă acces spre partea de nord a văii și care este extrem de rar vizitată. Drumul șerpuiește peste dealurile ce coboară spre Lake Powell. Cele mai interesante formațiuni din zona sunt Train Rock și Organ Rock.

Filme celebre 

Parcul a apărut într- o serie de filme western celebre, regizate de John Ford:  Stagecoach, My darling Clementine, Fort Apache. “Once upon a time în the west” sau “The Lone Ranger“ au fost filmate tot aici. Unele scene celebre din filme au găsit decorul perfect în acesta zona: Wild Willd West, Forrest Gump, Transformers, Mission Imposible II, Westworld.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply