Australia Australia si Noua Zeelanda Brisbane

Brisbane – “River City”(I)

Una din cele opt capitale provinciale și al treilea cel mai populat oraș din Australia, cu aproximativ 2,5 milioane locuitori, orașul Brisbane are o istorie de 20.000 de ani, din timpul  aborigenilor Jagera. Numele și l-a împrumutat de la râul ce străbate orașul și implicit de la Sir Thomas Brisbane, guvernatorul statului New South Wales din perioada întemeierii orașului. Datorită poziționării de-a lungul râului, orașul a primit porecla de “River City“.

Partea centrală a orașului (City Business District – CBD) stă pe un stabili-ment vechi european. Este situat în interiorul unei peninsule a râului Brisbane, la 15 kilometri de gura de vărsare din Moreton Bay, un golf din Coral Sea. Suburbiile se întind  în toate direcțiile pe dealurile de lângă albia râului, întreaga zona metropolitană găzduind aproape 3,6 milioane de suflete.  Cu 32% din locuitori născuți în afară țării, orașul se află în “top ranking for liveable“ (orașe în care vrei să trăiești).  Brisbane este o destinație turistică populară, fiind poarta de intrare în provincia Queensland, în principal spre Gold Coast și Sunshine Coast.

Puțină istorie

După primul stabiliment al englezilor in Australia de la Sydney, aria din jurul orașului Brisbane a  reprezentat a doua colonie. În 17 iulie 1799 Matthew Flinders acostează în zonă la Woody Point, numit ulterior Redcliffe Point. Aici, în 1824, la 28 km nord de CBD, apare Moreton Bay Penal Settlement, o pușcărie pentru condamnații aduși din Anglia. Abia în 1838 se poate spune că apar primele case, locuințe ce nu erau legate de acest stabiliment. În 1859 se proclamă separarea statului Queensland de New South Wales și Brisbane este aleasă capitala noului stat.

20 de mici localități se unesc în 1925 în ceea ce formează astăzi orașul Brisbane. În 1930 se construiesc primăria, Anzac Square și Story Bridge. Orașul a avut un rol central în timpul celui de al doilea război mondial, fiind sediu pentru armatele conduse de generalul american Douglas MacArthur. Inundații mari în oraș au avut loc în 1974 și în 2011. Expo’98 a fost găzduit de Brisbane. Tot aici au fost disputate două finale ale Cupei Ligii la Rugby (2008 și 2017). Competiții sportive găzduite de Brisbane au fost: Jocurile Commonwealth (1983) și Goodwill Games (2001). Cel mai important eveniment politic a fost summit-ul G20 din 2014.

Central Business District (CBD)

Considerat nucleul central al orașului, CBD ocupă o suprafață de aproxi-mativ 2,2 kilometri pătrați. Străzile au nume de bărbați și se întretaie perpendicular pe cele ce au nume de femei. Zona este un amestec de vechi și nou. Stiluri arhitectonice diferite se împletesc într-o armonie urbană incredibilă. City Hall (Primăria) din King George Square și Uniting Church din apropiere, Anzac Square, Post Office Square, Treasury Buiding, Custom House, Land Administratioan Building, Commisariat Store Museum, Parlamentul Statului Queensland, Curtea Supremă de Justiție, Catedrala Sf. Ștefan, sunt doar câteva dintre clădirile vechi ale orașului.

Printre ele apar o serie de zgârie nori, două dintre clădiri fiind în top zece cele mai înalte din țară. Brisbane Skytower se ridică cel mai  sus, la 270 de metri.  O serie de firme importante, universal recunoscute, își au sediu aici: Virgin Australia, Suncorp, Domino’s Pizza, Boeing Australia, etc. Zona comercială a orașului se numește Queen Street Mall. 6 centre comerciale mari, 26 de milioane de vizitatori anual, 1000 de magazine și 40.000 metri pătrați spațiu de vânzare. Impresionante cifre, nu-i așa?

City Hall și Clock Tower

În 3 februarie 1917 guvernatorul de atunci al Queensland-ului îngroapă o capsulă a timpului și stabilește astfel piatra de fundație a clădirii Primăriei. A doua a fost pusă în 29 iulie 1920 de Edward, prințul de Wales, atunci când începe efectiv construcția. În 3 ianuarie 1928 se mută primii funcționari, chiar dacă clădirea nu era încă finalizată. Abia în 8 aprilie 1930 are loc deschiderea oficială în prezența primarului William Jolly. Pentru că nu era spațiu suficient, în 1975, o parte din activități sunt transferate către Brisbane Adminsitrative Center, clădirea nouă de 20 de etaje din apropire.

Arhitectura clădirii are influențe ale renașterii italiene. Sunt trei etaje și parter. Fațadele au influențe ionice și corintice. Turnul ceasului, de 64 de metri înălțime, are același stil ca și turnul din piața San Marco, Veneția. În interior, auditoriumul are structura asemănătoare cu Pantheonul din Roma. Orga are 4391 de tuburi și a fost construită în anul 1891. Totuși ea ajunge în clădire abia în 1927. În piața King George din față se află o serie de sculpturi în bronz: un leu, un bust al regelui George al V lea, și “Forme de Mito“, o sculptură tematică  impresionantă a lui Arnaldo Pomodoro. Clădirea a fost trecută printr-o serie de restaurări, cele mai mari fiind în 1980 și între 2010-2013.

Anzac Square

Situată între străzile Ann și Adelaide, piața a fost proiectată în jurul princi-palului punct de atracție, Memorialul Anzac (Australian and New Zealand Army Corps). Inaugurată în 25 aprilie 1930, de ANZAC Day, la aniversarea debarcării de la Gallipoli din primul război mondial, complexul are în componență Shrine of Remembrance și  WW II Shrine Memories.  60.000 de nume ale morților din primul război mondial apar pe Eternal Wall of the Shrine. 18 coloane (de la anul 1918 – sfârșitul războiului) și 18 trepte duc către altar.

Totul este o adaptare a unui „temenos clasic grec”, cu 8 coloane dorice circulare. Trei alei, reprezentând cele 3 mari armate (Navy, Army și Air Force), străbat parcul acoperit de iarbă, palmieri și bottle trees (baobab australian). Sub altar este o criptă, iar în față există o zona acoperită cu apă (reflection pool). Aceasta simbolizează liniștea și regenerarea vieții. Presă-rate în zonă, o să găsiți diverse statui, fiecare în corelație cu războaiele la care au participat soldații Australiei: Second Boer War, Coreea, Vietnam, Noua Guinee, Borneo. 

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

A doua parte din acest articol o găsești aici.

No Comments Found

Leave a Reply