America de Sud Brazilia Rio de Janeiro

10 lucruri pe care să le faci în Rio de Janeiro

10 lucruri pe care sa le faci in Rio de Janeiro.

Exploratorul portughez Gaspar de Lemos a fost primul european care a ajuns în zona golfului Guanabara Bay în ianuarie 1502. Pentru a marca momentul numește locul debarcării Rio de Janeiro.  Martie 1565 este data de naștere a orașului San Sebastian de Rio de Janeiro, localitate care preia și numele sfântului Sebastian, protectorul catolicilor portughezi.  In 1763 orașul devine pentru prima dată capitală a statului Brazilia, parte a imperiului portughez, importanța lui crescând intre  1808 și 1821 când intreaga curte regală portugheză se mută aici. După proclamarea independenței  și transformarea în republică, orașul rămâne capitală până în anul 1960 când pierde această titulatură în favoarea orașului Brasilia. Casă pentru mai mult de 6 milioane de locuitori, Rio este astazi al doilea mare oraș al țării. O parte a acestuia – zona Carioca – a fost declarată World Heritage Site începând cu 2012, pentru peisajul său deosebit, Rio primind anual vizita a 2.25 milioane de turiști de peste hotare. Vă propun să trecem în revistă cel puțin 10 lucruri pe care sa le faci in Rio de Janeiro.

1 .Copacabana Beach

Pentru a intra în atmosfera orașului, recomandarea mea este să mergi pe plajă la Copacabana. Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de celebra plajă la Atlantic, lungă de 4 km si mărginită la cele doua capete de  forturile Copacabana și Duque de Caxias. Plimbă-te pe Avenida Atlantica, promenadă construită în 1970 după ideea lui Roberto Burle Marx și acoperită de vestita calçada portugheză cu pavele albe și negre în forma valurilor oceanului. Locul este celebru pentru fotbalul pe plajă, aici desfășurându-se nu mai puțin de 11 din cele 15 ediții ale Campionatului mondial. Focul de artificii și concertele de Revelion sunt recunoscute, de asemenea, la nivel mondial. În 1994, cu ocazia concertului de Anul Nou al lui Rod Stewart, nu mai puțin de 3.5 milioane oameni au asistat la eveniment, un record mondial până astăzi. Plimbă-te pe plajă, fă o baie  în ocean, privește practicanții de surf și cei de fotbal pe plajă sau pur și simplu răcorește-te cu o bere sau un fresh rece la una din zecile de terase de pe malul oceanului.

2.Plimbare în zona centrală.

Încearcă să înțelegi cu adevărat moștenirea culturală și rădăcinile portugheze ale orașului. Descoperă pavimentele specific portugheze în plimbarea prin piața Alagos și  Floriano. Admiră arhitectura City Hall, a Bibliotecii Naționale sau a Teatrului Municipal. Construit în 1909 și inspirat de arhitectura Operei din Paris, teatrul are pereții exteriori inscripționati cu numele unor artiști  clasici europeni sau locali. Mergi să vezi Carioca Aqueduct sau Arcos de Lapa, așa cum o numesc majoritatea locuitorilor, un apeduct construit în  secolul 18 pentru aprovizionarea zonei centrale a orașului cu apă. Explorează zona financiară a orașului cu arhitectură modernă în care își au sediile o serie de bănci și corporații. Cu siguranță sediul Petrobas, compania petrolieră a Brazilei, o să îți atragă privirile prin arhitectura sa deosebită.

3.Însemnătatea religie catolice

Cu cei 130 milioane de catolici declarați, aproximativ 65 % din populație,  Brazilia reprezintă țara cu cea mai mare comunitate catolică  din lume. Ca să înțelegi cu adevărat importanța religiei catolice în Rio, recomandare mea este să vizitezi cel puțin două obiective. Prima este Nuestra Señora de la Candelaria, biserică începută în 1775 și terminată undeva în secolul 19. Cu o fațadă barocă care îmbină elemente neoclasice cu neorenascentiste și un altar construit de arhitectul brazilian Archimendes Memoria, biserica are o pictură interioară deosebită, realizată de João Zeferino da Costa. A doua recomandare este Catedrala Metropolitană. Forma sa conică pe care a primit-o de la arhitectul Edgar Fonseca și care a devenit realitate între 1964 și 1979 atrage privirile tuturor celor care trec prin zonă .Catedrala poartă hramul sfântului Sebastian, patronul spiritual al orașului. Cele patru vitralii liniare uriașe din interor care se întind de la podea până la tavan, creează o atmosferă mistică atunci când razele soarelui pătrund prin bucățile de sticlă colorată. Găsiți aici un muzeu de artă sacră și 48 de basoreliefuri ce încearcă să apropie divinitatea de cei 20.000 de credincioși care pot intra simultan în această construcție impresionantă.

4.Corcovado și Cristo Redentor

Parte din parcul național Tijuca Forest, “cocoașa”, în traducere exactă, este accesibilă fie cu trenulețul deschis în 1884, printr-o călătorie ce durează aproximativ 20 de minute, fie pe jos.  Nu mai puțin de 300.000 de vizitatori urcă anual cele 233 de trepte de la locul unde oprește trenulețul până la platfoma pe care se află una din cele 7 minuni noi ale lumii, Cristo Redentor. Statuia în stil art deco, creată de Paul Landowski și construită de Heitor da Silva împreună cu Albert Caquot, are  38 de metri înălțime cu tot cu piedestal și o deschidere de 28 de metri între brațe. Ceea ce nu știe multă lume este faptul că fața statuii a fost concepută de către sculptorul de origine română Gheorghe Leonida (1892-1942). Terasele de lângă monument oferă priveliști incredibile asupra orașului cu Sugarloaf Mountain, Copacabana și Ipanema Beach, dar și  asupra favelelor întinse pe coline.

5.Samba și Capoeira.

Ce ar fi Rio de Janeiro fără samba, stilul muzical și dansul născut aici! Dezvoltată de vechii sclavi veniți din Africa de Vest pe baza tradițiilor din Angola și Congo,  cântat tradițional la chitară, tamburină și cuica, astăzi samba a adoptat și  unele instrumente de suflat cum ar fi trompeta, trombonul sau clarinetul. Momentul de apogeu este Carnavalul de la Rio, manifestare ce adună nu mai puțin de 2 milione de oameni. 200 de școli de samba se întrec în a prezenta adevărate coregrafii concepute după luni intregi de muncă. Spectacolul are loc pe Sambadrom, loc proiectat de celebul architect Oscar Niemyer și deschis în 1978, dar și pe străzile orașului. Capoeira sunt arte marțiale afro-braziliene care combină elemente de dans, acrobație și muzică.  Au fost dezvoltate în Brazilia secolului 16 și sunt cunoscute pentru manevrele rapide și complexe folosind puterea și viteza într-o serie de răsuciri și lovituri. Chiar dacă nu ajungeți în oraș de carnaval, mergeți să vizitați Sambadromul și mai ales nu ratați un spectacol tradițional . Samba, capoeira, costume de carnaval, dansuri tradiționale, culoare, veselie și ritmuri antrenante. Aceasta veți găsi cu siguranță aici.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook  sau Instagram . 

Filme de la spectacolul tradițional din  Rio găsiți aici in contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reusit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply