America de Sud Chile Torres del Paine

Torres del Paine – un ocean de albastru

Cine și unde e Torres del Paine

Torres del Paine este un parc național din sudul Patagoniei chiliene, mărginit la nord de Parcul Național Los Glaciares din Argentina. Piesa centrală a parcului este Cordillera del Paine, un grup muntos de mici dimensiuni dar extrem de spectaculos. Paine înseamna albastru și se pronunța PIE-NAY, în vechea limba a nativilor Tehuelche. Din acesta cauza, dacă ar fi să încercăm o traducere a denumirii Torres del Paine ar rezulta “Turnurile albastre”, combinând spaniola cu vechea limba Tehuelche.

Arealul protejat s-a numit la început, în 1959, Parcul Național Lake Grey, a primit denumirea actuală în anul 1970 și a devenit Rezervație Unesco a biosferei în 1978. Pentru peisajul sau incredibil, parcul a fost numit de către Național Geografic  “al cincilea cel mai frumos loc din lume” în timp ce Trip Advisor i-a acordat titlu de “ a opta minune a lumii”.

Cum ajungem și perioada optimă de călătorie

Cea mai rapidă cale de acces a parcului este din Puerto Natales, oraș situat la 112 km. De aici se merge pe Route 9, fie cu autobuzul, fie cu mașina. În interiorul parcului  trebuie sa stiti că drumurile sunt neasfaltate, asa ca viteza de deplasare nu va fi foarte mare. Perioada optimă de călătorie este între Octombrie și Aprilie, atunci când e sezonul cald în America de Sud. Luați în calcul temperaturi de maxim 20 de grade dar care cu siguranță, din cauza vântului puternic, se vor resimți cu 5-6 grade mai  jos. Vremea este extrem de schimbătoare în această zona, așa că fiți pregătiți să experimentați toate anotimpurile în aceeași zi. Intrarea în parc costa 21.000 pesos chilieni adică aproximativ 30 de euro. Preferabil să schimbați bani în Puerto Natales, dar puteți plăti intrarea și în euro sau dolari.

Reguli ce trebuie respectate în interiorul Parcului.

Pentru că este o destinație populară pentru hiking, din 2016 s-a introdus obligativitatea de a avea făcută o rezervare prealabilă pentru campare în interiorul acestui parc sau o rezervare la motelurile sau hotelurile din zona. Posibilitățile de cazare sunt limitate și cu prețuri destul de mari, așa că dacă doriți să petreceți mai mult de o zi în interiorul acestui parc fie va faceți rezervarea cu foarte mult  timp înainte , fie va întoarceți în Puerto Natales peste noapte pentru a reveni în parc a două zi. Pentru a evita incendiile este interzis să faci foc deschis in parc. Nu ai voie să campezi în afară zonelor prestabilite, nu se poate ieși de pe traseele prestabilite și tot gunoiul trebuie să îl cari cu tine în afară parcului. Când începi să faci unul din traseele de hiking trebuie să te înregistrezi în prealabil și să fii echipat corespunzător.

Atracții principale

Totul aici este o atracție. Cordillera del Paine cuprinde în primul rând Cuernos del Paine, adică cele trei “turnuri albastre “- cel central, de nord și de sud.  Grupul muntos mai are însă în componentă și Cuerno Principal, Cerro Paine Chico sau Cerro Paine Grande. Utimul este cel ce atinge și altitudinea maximă de 3.050 m (2.884 m după ultimele măsurători). Rețineți totuși că toate vârfurile de mai sus au peste 2.100 de metri. Imagini senzaționale oferă și Paine Horns, vârfuri ale munților șlefuite de ghețari  și care au colori diferite în partea de sus. Peisajul e completat de ghețari – Grey, Dikson, Tyndol, Zapata și de râurile Paine, Serrano sau Pingo. Topirea ghețarilor duce la formare de lacuri glaciare de o culoare turcoaz incredibilă. Cele mai cunoscute sunt Grey, Pehoe, Sarmineto, Pingo, Dickson, Nordenskjold și Del Torro. Majoritatea comunica între ele prin intermediul râurilor. Trecerea dintre lacurile Nordenskjold și Pehoe a dus la formarea unei extrem de spectaculoase cascade – Salto Grande.

Hiking sau plimbare

Să nu uităm că totuși parcul este în primul rând o destinație preferată de hiking. Există 3 trasee principale: cel de o zi pînă la baza turnurilor, un traseu W-de 5 zile, ce are forma literei și merge în interiorul parcului între Grey Campsite și Laguna Amarga cu trecere pe la baza turnurilor, și traseul O, de 9 zile și 93 de km ce înconjoară tot grupul muntos central al parcului. Doar asa vei reuși să pășești pe urmele lui John Gardner, primul european ce a înconjurat masivul în 1976. Dacă nu ești un mare amator de hiking, poți totuși să te bucuri liniștit de cei aproape 2.400 de km pătrați de parc acoperiti de padurile magelane subpolare combinate cu stepele patagonice si să fii unul din cei  aproximativ 250.000 de turiști ce ajung anual aici. Poți să te admiri  peisajele spectaculoase, să te plimbi pe malul lacului Grey, să faci o croazieră pînă lângă ghețar, să urmărești  cu privirea fie turmele de guanaco (similare cu lamele și alpacas) fie rheas- păsările asemănătoare cu strutii și emu. Dacă ai noroc poate zărești și flamingo, pume sau armadillos dar astea sunt mai scumpe la vedere…

Cele mai cunoscute puncte de belvedere ce nu trebuiesc ratate sunt Mirador Pehoe, Mirador Salto Grande, Mirador Lago Torro, Mirador Grey sau French Valley. La întoarcerea spre Puerto Natales îți recomand să te oprești  la Cueva del Milodon, o peștera de 200 de metri lungime pentru a descoperi rămășițele unui animal preistoric ierbivor ce nu a supraviețuit ultimei glaciațiuni.

Indiferent de locurile unde voi reuși să ajung în această viață, oceanul de albastrul din Torres del Paine o să rămâna întipărit pe vecie în memorie. Va las în continuare să va delectați cu fotografiile.

Dacă vreți să vedeți filmulețe din acest parc  intrați și pe canalul Youtube.

Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook sau Instagram

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

 

4 Comments

 • Paul DROSU

  Excelent articol (poveste + poze)! <3

  Reply
  • Radu Ilie

   Multumesc mult pentru aprecieri.

   Reply
 • nuti iancu

  Am vazut cum arata,este incredibil ! Frumoasa descrierea ..

  Reply
  • Radu Ilie

   Multumesc pentru aprecieri. Pe canalul de youtube o sa gasiti si ceva filmari din zona.

   Reply

Leave a Reply