America de Nord Bryce Canyon USA

Bryce Canyon – cea mai mare colecție de „hoodoos” din lume

Bryce Canyon – cea mai mare colecție de „hoodoos” din lume

Bryce Canyon  este un parc național locat în sud-vestul statului Utah din Statele Unite. Nu este de fapt un canyon ci este o colecție uriașă naturală de hoodoos, în formă de potcoavă sau amfiteatru, situată în partea estică a platoului Paunsaugunt (“Casa bețivilor” în limba vechilor indieni Paiute). Numit și “Pădure de piatră”, Bryce face parte din Platoul Colorado ( asemeni Marelui Canyon sau Glen Canyon ) si înseamnă în limba celtă rapid.

„Hoodoos” sunt coloane de piatră cu forme ciudate ce pot ajunge pană la 60 de metri înălțime, compuse din roci ușoare sedimentare si care au în capăt o bucată mai tare de roca care se macină mai greu și protejeaza coloana de acțiunea eroziunii. Vântul, apa de ploaie dar mai ales procesul de îngheț și dezgheț au dus la constituirea acestor formațiuni stranii. Combinațiile de roșu, alb, galben si portocaliu oferă o priveliște spectaculoasă pentru vizitatorii parcului. Culorile diferite vin de la componenta și concentratia diferită de substanțe ce se găsesc aceste roci. Maro, roz și roșu este dat de hematite (oxid de fier), galbenul de limonite iar roșul aprins, purpuriu de pyrolusita. Bryce Canyon este cea mai mare colecție de „hoodoos” din lume. Există de-a lungul întregului mapamond o serie de formațiuni asemănătoare, cele mai cunoscute fiind cele din Cappadocia-Goreme din Turcia,  “Puteangirua Pinnacles” din Nouă Zeelandă, “Demoiselles Coiffees” din Pontis Franța sau Goblin Valley tot din Utah, Statele Unite.

Istoria Canyonului Bryce

Istoria relevă artefacte ale anticilor popoare Pueblo, vechii indieni nativi de acum 10.000 de ani în zona. Indienii Paiute ce locuiau aici dezvolta o intreagă mitologie in jurul acestor hoodoos. Descoperit de pionierii mormoni în 1850 și numit după Ebenezer Bryce, cel care a luat în stăpânire zona în anul 1874, canyonul și regiunea din jur a fost declarat National Momument de președintele Warren G. Harding în 1925 și transformat ulterior în Parc Național prin hotărârea Congresului în 1928.

Cum ajungi și unde te cazezi

Cu o suprafață de 145 de km pătrați și gazdă  pentru nu mai puțin de două milioane de turiști anual, cu o creștere fantastică de 35 % în 2016 față de anul anterior Parcul Național Bryce Canyon poate fi atins cel mai ușor cu o mașină închiriată. Taxa este de 30 dolari pe vehicul si include accesul pasagerilor sau este de 15 dolari de persoană dacă intrați în parc pe cale terestră. Parcul este deschis 24 de ore din 24 și în ultimi ani s-au dezvoltat la limita parcului o serie de hoteluri, moteluri, un parc de rulote și o serie de restaurante. In interior puteți campa folosind cortul sau rulota in cele două parcuri existente (Nord și Sunset Campground) sau să vă cazati la unele moteluri. Există un serviciu de shuttle bus care va transporta pană la Visitor Center, intrarea principala în Parcul Național dar și în interior între principalele puncte de belvedere.

Puncte de belvedere

Cel mai important punct de atracție este parcul în sine și colectia de hoodoos, coloanele de piatră cu forme și culori incredibile. Variația și unghiul cu care razele soarelui luminează aceste formațiuni dau impresia că vezi totul în mișcare, ca parcul se schimba si se mișcă permanent. Cel mai bine Parcul Național Bryce se parcurge într-un “scenic drive” de aproximativ 29 de km cu oprire la cele 13 puncte  importante de belvedere. Cele mai cunoscute sunt Sunrise Point, Sunset Point, Bryce Point, Inspiration Point, Paria View, Farview Point, sau Rainbow Point. Formațiuni spectaculoase o să întâlniți la tot pasul dar încercați să nu ratați Thor’s Hammer sau Natural Bridge. Cel mai înalt punct al parcului se alfa la 2.775 m este altitudine, la Rainbow Point și de aici puteți avea o panoramă incredibila asupra zone ce cuprinde Bryce Amphiteater, Henry Mountains, Aquarius Plateau, White Cliffs sau Vermilion Cliffs.

Hiking și alte activitati

Dacă  aveți mai mult timp și condiția fizică va permite, există 8 trasee de hiking bine marcate și întreținute ce se intind pe o lungime totală de 80 km și care pot fi parcurse în mai puțin de o zi. Cele mai cunoscute dintre trasee sunt Rim Trail, Navajo Loop, Tower Bridge, Fairyland Loop sau Peekaboo Loop. Există și două trasee de noapte dar pentru acesta ai nevoie de un permis special de campare. Din lista experiențelor inedite puteți să încercați un traseu pe spinarea unui cal sau catar, puteți merge să vedeți răsăritul sau apusul în canyon. O alternativă ar fi să participați la festivalul anual de astronomie ce are loc aici în luna iunie, pentru a observa stelele, planetele și corpurile cerești cu ajutorul telescopului. Datorită lipsei poluării vizibilitatea este perfectă în această zona.

Va las în continuare să va bucurați de un adevărat spectacol al naturii. Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook  sau Instagram. Filmulețe din zona găsiți in contul de Youtube.

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply