Asia Japonia Matsumoto

Japonia traditionala-Matsumoto

Cine și unde e Matsumoto?

Când am început să mă documentez despre Japonia, nu auzisem absolut nimic despre Matsumoto. Gândul meu era doar la marile orașe : Tokyo, Kyoto sau Osaka. Unde voi înțelege cu adevărat ce înseamnă Japonia tradițională ? Din păcate Nara a devenit extrem de comercială și aglomerată iar Himeji e promovat din punctul meu de vedere mult prea mult. Așa am ajuns să mă gândesc serios la o incursiune din Tokyo mergând către Matsumoto, Takayama, Shirakawa-go și Kanazawa. Matsumoto este un oraș mic pentru Japonia, de doar 240.000 locuitori, un municipiu din Prefectura Nagano, înconjurat de Alpii Japoniei și care s-a dezvoltat în principal în jurul castelului și al domeniului cu același nume, sub extrahipercunoscutul shogunat Tokugawa, în perioada Edo.

Castelul din Matsumoto

Numit inițial Fukashi, punctul central al orașului este castelul Matsumoto, castel construit în secolul al XVII-lea din lemn pe interior și din piatră în exterior. Declarat ulterior Comoară Națională a Japoniei pentru valoarea sa culturală deosebită, alături de castelul din Himeji este unul din cele două construcții pe cinci etaje ce se mai păstrează și astăzi.  Structura interioară din piloni de lemn face să existe chiar 6 etaje, datorită compartimentării diferite față de exterior. Totul este spartan și lipsit de decorațiuni in interior. Rolul castelului era unul de apărare așa că nu va așteptați să gășiți aici ce ați văzut la Versailles sau la Castelul Peleș. Etajele superioare sunt destul de dificil de vizitat. Acestea au fost construite pentru a putea fi aparate independent, prin retragere la nivelul superior în caz de asalt, dar și pentru media de înălțime a locuitorilor din Japonia și nu pentru europeni.Expoziția de arme de la primul etajul e plină de săbii, arme de foc , tunuri și o  superbă armură de lupta a unui samurai. Construcția castelului la ses a făcut să fie diferit față de celelate din țară.  Sistemul defensiv e format din ziduri groase, porți și un șanț de apă cu mult mai lat. Farmecul aparte e dat de contrastul de alb și negru folosit la construcție și de pata de culoare dată de roșul podului Uzumibashi ,ce se reflectă absolut ireal în limpezimea apelor șanțului de apărare. Dacă adăugați cireșii înfloriți din curte, câțiva tineri îmbrăcăți în costume tradiționale, fundalul munților acoperiți de zăpadă și o zi perfect însorită, o să înțelegeți de ce am început să sar la propriu în sus de bucurie.

Kaichi School

Kaichi School este una din primele școli elementare din Japonia , construită în mai 1873 și apoi mutată în locația actuală în aprilie 1876. Transformată în muzeu în 1965, vechea școală cu săli de clasa pline de băncuțe mici de lemn îți oferă o imagina completă a sistemul medieval de învățământ al țării. Interiorul cuprinde expoziții de manuscrise originale, obiecte folosite de profesori  dar  și unele folosite de elevi, o kendama, bunica variantei actuale a jucăriei ce a cucerit  întrega lume.

Miso sau soba ?

Unul dintre condimentele tradiționale folosite intens în bucătăria Japoniei în aproape toate preparatele este miso. Toate informațiile despre componentă și modul de preparare  le-am aflat din vizita la o fabrică tradițională din zona . Miso este produs din amestecul boabelor de soia cu sare și koji (o ciupercă de fermentație). Câteodată de adaugă în componentă orez sau orz. Un alt produs specific zonei este soba. Textual  soba înseamnă  în japoneză  hrișcă, dar aici este asociat cu pastele (noodles) ce se obțin pe baza ei.  Pentru că era ora prânzului am participat de bunăvoie și nesilit de nimeni la o degustare de supă miso.

Ramen Soup

Cea mai bună supă Ramen experimentată de mine în Japonia am găsit-o în Matsumoto, într-o plimbare în centru vechi al orașului. Gătită de o localnică într-o mică bucătărie gen street food a reușit să îmi încălzească sufletul și să întipărească în memorie farmecul aparte al acestui oraș. Ramen Soup este o supă de noodles ce are în componentă de obicei o bucată de carne de porc, alge uscate,  menma (bucăți de bambus fermentate în lapte) și ceva ceapă verde. Se asezonează cu sos de soia și/sau miso câteodată. Dacă vreți să simțiți cu adevărat Japonia  tradițională, molcomă și liniștită, să  vedeți un castel superb  într-un cadru natural de vis și lipsit de superaglomeratie, să va delectați papilele gustative cu incredibila bucătărie japoneză, atunci nu trebuie să ratați Matsumoto.

Te las în continuare să te bucuri cu adevărat de Japonia traditionala.

Dacă vreți să vedeți filmulețe din acest senzațional oras intrați si pe canalul Youtube.

Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook sau Instagram 

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply