Asia Bagan Myanmar

Bagan – orașul celor 2.200 de temple (I)

Bagan

Bagan a fost între secolele 9 și 13 capitala regatului Pagan – primul care a reușit să unească teritoriile ce ulterior vor constitui Mynamarul de astăzi. Cuvântul Bagan este pronunția actuală, în limba birmană, a cuvântului Pugan. În limba Pali denumirea lui este Arimaddanapura – „orașul care calcă pe dușmani”. Conform unor surse orașul a fost întemeiat în secolul 2. Alții spun că acesta ar fi apărut abia în secolul 9 în timpul lui Mranma (Burmans), ajuns aici din regatul Nanzhao . Între 1044 și 1287, cât a fost capitală, orașul a devenit un centru cosmopolit de studii religioase și laice – gramatică, filosofie, medicină, psihologie. Au venit aici călugări și studenți din India, Sri Lanka și din imperiul Khmer. Peste 10.000 de temple, pagode și mânăstiri au fost ridicate în acea perioada și în anii care au urmat. Cultura Bagan a fost aproape permanent axată pe religie, conviețuind în deplină armonie buddhismul Theravada și cel Mahayana, buddhismul tantric, diverse școli hinduse și tradițiile animiste.

Decăderea

Prăbușirea imperiului a avut loc în 1287 datorită invaziilor mongole. Ulterior Regatul Myinsaing a devenit noua putere în Birmania superioară. Bagan a supraviețuit în perioada secolelor XV – XIX fiind destinație de pelerinaj. Numărul templelor nou construite a scăzut considerabil până la mai puțin de 200 în secolul XX. Pelerinii au preferat să meargă la templele situate lângă drumurile principale, temple ce au fost restaurate și împodobite cu picturi, fresce și statui. Celelalte au căzut în degradare și marea majoritate nu au reușit să treacă testul timpului. Peste 400 de cutremure ce au avut loc între 1904 și 1975 în zonă au avut o contribuție substanțială la distrugerea acestora.

Shwezigon Pagoda

Construcția a început între 1059-1060 de către regele Anawrahta, fondatorul dinastiei Pagan. Templul a fost finalizat în 1102 de către fiul acestuia, Kyansittha. Legenda spune că regele a trimis în zonă un elefant alb care purta pe spate o relicvă sfânta (un os a lui Buddha). Pe duna lângă care s-a oprit elefantul a fost construit ulterior templul. Shwezagon înseamnă de fapt “pagoda de aur de pe dună”. Clădirea este o replică a templului  Mahabodhi din Bodh Gaja, locul iluminării lui Buddha din India. Stupa în formă de clopot este caracteristică arhitecturii Mon și reprezintă prototip ulterior pentru alte stupe din Birmania. În ea se spune că există 2 fragmente de os și un dinte al lui Buddha. 

Pe cele 4 direcții cardinale sunt trepte, care merg de la bază spre terasa octagonală. Acestea permit accesul credincioșilor către stupa centrală, stupă care este acoperită cu foiță de aur. La intrare găsim o statuie mare – gardianul templului. Vedem aici o sculptură în lemn reprezentând cele 37 de spirite buddhiste. Un stâlp din piatră cu inscripții în limba Mon ii este dedicat lui Kyansitthe. Plăci de teracotă cu inscripții și scene din Jakata (viața lui Buddha) sunt răspândite peste tot în templu. Găsim și  4 statui ale lui Buddha și urme ale tălpilor acestuia. Zona a trecut prin multe cutremure și calamități. Ultima recondiționare a dus la acoperirea stupei cu mai mult de 30.000 de plăci de cupru.

Art Craft

 E o adevărată încântare să te plimbi în piețele din zona Bagan printre micii artizani. Te poți bucura de minunile pe care aceștia le pot face. Sculptură în lemn, produse din bambus lăcuite și pictate, prelucrarea metalelor, bijuterii de aur și de argint, țesătorii, pictură pe pânză sau pe nisip, confecționare de umbreluțe din hârtie de orez și păpuși. Nu ratați această experință inedită.  Puteti vedea o “femeie cu gât lung “din triburile Karen, trib originar din această țară.

Wetki-in Kubyauk-gyi Temple

Numit templu cu 4 fațade pentru că este înconjurat  pe toate direcțiile cu câte o imagine ale lui Buddha. 544 pe plăci de teracotă cu scene din Jataka se găsesc în ansamblul templului. O serie de plăci au fost sustrase în 1899 de un hoț german de artă. Interiorul este decorat cu pictură murală și din acest motiv fotografiatul este interzis. Flash-ul aparatului poate afecta grav frescele.

Nanpaya Temple

Este un templu hindu construit din piatră, mortar și cărămidă și a fost folosit ca reședință a templului Manuha din apropiere. A fost construit de Makuta,  conducătorul regatului Mon Thaton. În interior există o serie de sculpturi complexe din piatră cu reprezentări ale lui Brahma, ale unor zei hindu, figuri și simboluri Mon.

Ananda Oakkyaung Monasery

Construită în 1137, denumirea înseamnă de fapt “mânăstire de cărămizi“. Situată în același complex cu templu Ananda, mânăstirea are pereții interior acoperiți cu reprezentări ale momentelor din viața lui Buddha dar și cu elemente din istoria Baganului. Picturile spun că mânăstirea a fost construită de 3 frați și totodată este locul pe care l-a dăruit regele călugărului Shin Thuddhamma Linkara pentru a se reculege și a medita.

Hotel

Noi  am fost cazați la Heritage Bagan , un hotel extraordinar, unde am avut ocazia să asistăm  la o petrecere de nuntă. Evenimentul are loc în timpul zilei. Aproape toți erau îmbrăcați cu haine tradiționale, bărbații purtau longy tradițional și … papuci. Sau mai bine zis șlapi. Am văzut și generația tânără, care încerca să iasă din tipar cu pantaloni și pantofi europeni, dar sincer … nu faceau parte din peisaj 🙂 . Piscină superbă și un mic dejun delicios. Recomand să mergeți să vedeți apusul undeva de la înălțimea teraselor unui templu.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

A doua parte din acest articol o găsești aici.

No Comments Found

Leave a Reply