Europa Italia Ravenna

Ravenna – Orașul mozaicurilor creștine

Ravenna – Orașul mozaicurilor creștine

Capitală a  Imperiului Roman de Vest între 402 – 476  și ulterior a regatului Ostrogot până la recucerirea din 540 de către Imperiul Bizantin, Ravenna este astăzi capitala provinciei Emilia Romagna și casă a nu mai puțin de 8 World Heritage Site. Chiar dacă după invazia din 751 orașul a devenit capitală a Regatului Longobard, numele de Ravenna are rădăcini antice din perioada în care, pentru a se defini pe ei înșiși, etruscii foloseau termenul de Rasenna. Nimeni nu își mai amintește de faptul că inițial Ravenna a avut ieșire la mare asemeni Veneției. După colmatarea lagunei, singura legătură a orașului cu marea a rămas un canal. Orașul este primit în Republica Romană în anul 89 i.e.n și  devine capitală a Imperiului Roman de Vest în timpul lui Honorius în 402. În anul 409 orașul este cucerit de vizigoti sub conducerea lui Alaric și tot atunci Galla Placidia, fiica imparatului Teodosiu I, este luată ostatică. În 493 apare aici Regatul Ostrogot condus de Toderic, rege care construiește Biserica Stant’Apollinare Nouvo, o catedrala ariană, un baptisteriu dar și un mausoleu pentru el. În 540 orașul este recucerit de bizantini care construiesc până în anul 600 Basilica San Vitale și Sant’Apollinare in Classe.

1.Basilica San Vitale

Monument de artă creștină bizantină, celebra pentru mozaicurile ei care sunt cele mai mari și mai bine conservate din afara Constantinopolelui, Basilica San Vitale a fost construită între 526 și 547. Apărută conform legendei pe locul de martirizare al lui Saint Vitalis este singură biserica din perioda lui Justinian care s-a păstrat intactă. Construită după un plan octagonal ce are în componentă combinații de elemente ale arhitecturii romane (domuri, turnuri) cu cea bizantina (apse poligonale și capiteluri), biserica este împodobita de mozaicuri incredibile cu reprezentări din Vechiul Testament (cele 12 triburi ale lui Israel, povestea lui Abel și Cain, îngerii, sacrificiul lui Isaac, povestea lui Abraham și Melchizedek).

Aici apar fețele ale celor 4 evagheliști împreună cu simbolurile lor (înger, leu, bou, vultur), dar și portretele lui Justinian și soției lui Theodora. Avem un arc triumfal decorat cu 15 medalioane din mozaic cu reprezentări ale lui Isus, cei 12 apostoli, ale lui Saint Gervasius și Saint Protasius (fiul lui Sf. Vitalis). Podeaua este acoperită cu mozaicuri ce combină diferite elemente geometrice într-o reprezentare artistică inegalabilă.

2 .Baptisteriu Neon sau Baptisteriu Orthodox

Este cel mai bine păstrat baptisteriu creștin timpuriu.  A fost construit în 436 de arhiepiscopul Ursus și are o structură octagonală .Baptisteriu are pe tavan reprezentarea creștinării lui Isus în apele Iordanului de către Ioan Botezătorul. Apare și o personificare a râului Iordan cu o trestie într-o mâna și o cămașă în cealaltă. Procesiunea celor 12 apostoli este ilustrată pornind de la centrul mozaicului și se finalizează cu întâlnirea dintre sfinții  Petru și Pavel.

3. Mausoleul Galla Placidia

Cu unul dintre cele mai vechi și mai bine conservate lucrări din lume, mausoleul, contruit inițial ca și oratoriu pentru biserica din apropiere, are 3 sarcofoge. Unul pentru Galla Placidia (fiica împăratului roman Theodosius I) si alte două pentru cei doi fii ai ei: împărații Valentinian III și Honorius. Mozaicul este bizantin și plin de simboluri apocaliptice și creștine. Un perete este decorat cu 4 perechi de apostoli,  inclusiv Petru și Pavel. Există o prezentare a unei cruci de aur în centru domului in timp ce tavanul este acoperit de cerul albastru, plin de stele, iar pe un perete apare Christos ca un bun păstor.

4.Basilica Sant’Apollinare Nouvo

Creștinii ortodoxi sunt cei care cred în unitatea dintre Tată, Fiu și Sfântul Duh. Creștini arieni afirmă că Isus Chistos este diferit de Dumnezeu. Chiar dacă în 325, după consiliul de la Nicaea, arianismul a fost declarat erezie, regele Theodoric, care era creștin arian a construit în 504 o biserică închinată lui Christos Mântuitorul. Reconstruită în 564 sub împăratul Justinian și numită Saint Martin in Golden Heaven, actuala biserică va primi numele actual abia în 856 când aici au fost transferate moaștele sfântului Apollinare de la Basilica Sant’Apollinare in Classe.

În partea de sus a bisericii, pe pereții laterali apar 13 mozaicuri mici cu reprezentări  după miracolele și pildele lui Isus.  Următorul rând are reprezentat de 16 mozaicuri pe fiecare parte în care apar sfinți, profeți și evangheliști.  Există aici și doua mari mozaicuri bizantine pe cele 2 laturi ale bisericii. Pe o latura apare o procesiune de 22 de fecioare condusă de cei trei magi iar pe cealaltă parte o alta de 26 de martiri condusă de sfântul Martin. O să găsiți aici și un portret al lui Justinian, al sfântului Apollinare , o reprezentare schematică a bisericii dar și prima imagine pe un mozaic a lui Satan.

5.Capela Arhiepiscopului – capela Sf. Andrea

Sigură dovadă creștină timpurie care a supraviețuit până astăzi și cu o iconografia extrem de importantă datorită simbolismului său putenic anti-arian, capela se află la primul etaj al palatului arhiepiscopului de Ravenna (astăzi Museo Arcivescovile) și este dedicată  sfântului Andrei. Inițial capela a fost construită pentru Mântuitor, lucru dovedit de luneta de deasupra ușii care îl prezintă pe Hristos călcând pe fiară, îmbrăcat în hainele unui împărat victorios.

Ce mai puteți vedea în oraș

În plimbarea prin oraș, dintre locurile în care am reușit să ajung, va pot recomanda  să mergeți să vizitați: Piața Garibaldi, Piata del Popolo, Teatrul Aligheri, Porta Adriana, Basilica di Saint Francesco și lângă ea Tomba di Dante, locul unde a fost înmormântat în 1321 marele poet Dante Aligheri. Mormântul are formă unui mic templu neoclasic cu un acoperiș în formă de dom iar pe fațadă, cardinalul Gonzaga a ordonat să fie scris în latină  : DANTIS POETAE SEPULCRUM. Dacă aveți mai mult timp decât mine puteți merge să vedeți celelalte 3 site-uri Unesco: Baptisteriu Arian, Mausoleul lui Theodoric și Basilica Sant’Apollinare in Classe (ultima în afara orașului la circa 8 km de centru). Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook  sau Instagram .

Daca vrei să vezi toate tările si locurile unde am reusit să ajung intră aici.

6 Comments

  • Iulia (egodiary.com)

    Într-adevăr se vad influențe bizantine, mai ales in picturile din interiorul bisericilor. Pana acum in Italia nu am mai văzut asa interioate. oriunde ai ajunge in Italia găsești o mulțime de locuri frumoase, cu istorie bogată.

    Iulia

    Reply
    • Radu Ilie

      Ravenna e renumita pentru mozaicurile bizantine. Tot orasul e un muzeu.

      Reply
  • carmen dima

    Felicitari , Radu…Tu faci ca lucrurile sa para inca si mai frumoase cu pozele superbe si vorbele tale inteligente!

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc pentru aprecieri.

      Reply
  • caiet de calatorie

    Interasant articol și superbe fotografiile . Felicitări !

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc mult pentru aprecieri!

      Reply

Leave a Reply