Arhitectură manuelină Europa Portugalia

Arhitectură manuelină (I)

Goticul târziu portughez

Cunoscut și sub numele de “goticul târziu portughez“, pentru că marchează trecerea de la Gotic către Renaștere, stilul manuelin este unul architectural somptuos și cu rădăcini în secolul 16 în timpul “erei descoperirilor“. El încorporează o serie de reprezentări ale elementelor întâlnite în timpul călătoriilor lui Vasco da Gama și Pedro Alvares Cabral (cel de a descoperit Brazilia). Numele i-a fost atribuit de Francisco Adolfo de Varnhagen (istoric și diplomat brazilian). În lucrarea sa, atunci când descrie Mănăstirea Jeronimos, numește stilul architectural după regele Manuel I (1495-1521). Chiar dacă nu a durat foarte mult (1490-1520), acest stil a jucat un rol deo-sebit în dezvoltarea artei portugheze. Manifestat mai ales în arhitectură (biserici, palate, mănăstiri, castele), acesta se extinde ulterior și către pictură, sculptură, opere de artă din metale prețioase, faianță sau mobilier.

Elemente folosite

Caracteristică principala o reprezintă ornamentarea complexă, care se întâlnește mai ales la portaluri, ferestre, arcade, coloane.  Sunt câteva ele-mente ce apar în mod regulat în aceste lucrări de piatră complex sculptate:

1.      Elemente folosite pe nave: ancore, lanțuri de ancorare, funii, cabluri și mai ales sfera armilară (un instrument folosit în navigație și totodată emblemă personală a regelui Manuel I);

2.      Elemente din mare : scoici, perle, alge;

3.      Elemente botanice: frunze de stejar, ghinde, ramuri de laur;

4.      Simboluri creștine: crucea Ordinului lui Hristos (cavalerii templieri). Ordinul a jucat un rol proeminent și a finanțat primele călătorii ale desco-peritorilor. Crucea lor a decorat pânzele navelor portugheze plecate în expediții.

5.      Elemente din țările descoperite: filigram Islamic, influențe ale clădirilor din India;

6.      Coloane sculptate ca niște șuvițe răsucite de frânghie;

7.      Arcade semicirculare (spre deosebire de cele arcuite gotice);

8.      Lipsa de simetrie;

9.      Piloni multipli și portaluri cu nișe sau copertine.

Clădiri și arhitecți

Din păcate, o serie de clădiri reprezentative ale acestui stil architectonic au fost distruse de cutremurul și tsunami-ul, care au lovit  Lisabona în 1755. Palatul Ribeira care era reședința regală și spitalul Real de Todos au fost cele mai importante clădiri distruse. Totuși stilul a supraviețuit și este foarte bine ilustrat în clădiri emblematice : Turnul Belem,  Mânăstirea Jeronimos, biserica Nossa Sehnora de Conceicao – toate din Lisabona, Palatul Regal din Sintra, Mânăstirea Batalha, Mânăstirea lui Christos din Tomar, Mânăstirea lui Isus din Setubal sau Mânăstirea Santa Cruz din Coimbra. Cei mai reprezentativi architecti ai acestui stil au fost: Diogo de Boitaca (Setubal și Jeronimos), Mateus Fernandes (Batalha), Diogo de Arruda (Tomar), Joao de Castilho.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

A doua parte din acest articol o găsești aici.

No Comments Found

Leave a Reply