Ziua șase în Islanda a fost una extrem de lungă, cu două cascade, vizită la cele mai mari izvoare termale din Europa, o plimbare pe craterul unui vulcan și explorarea capitalei țării – Reykjavik. Traseul zilei, de 353 kilometri și aproximativ 5 ore pe șosea, a fost Blönduós – Grábrók – Deildartunguhver- Hraunfossar-Barnafoss-Borganes-Reykjavik.
Grábrók Crater
Între câmpul de lavă Berserker și peninsula Snaefellsnes, pe o lungime de aproximativ 90 de kilometri, acum 3.400 de ani a apărut o fisură vulcanică numită Ljósufjöll și o serie de conuri vulcanice. Cel mai mare și mai cunoscut este Grábrók și se află în apropierea localității Bifrost. Nu aveți cum să îl ratați pentru că se află în imediată vecinătate a șoselei naționale 1. Din parcare se urcă pe scări către platformele amenajate pe marginea conului. Vulcanul este stins acum și așa puteți cerceta interiorul acestuia și compoziția rocilor. De la înălțimea maximă de 170 de metri vă puteți bucura de panorame fantastice asupra reliefului vulcanic din jur.
Deildartunguhver
Izolarele termale de la Deildartunguhver au cel mai mare debit din Europa. 180 de litri pe secundă de apă cu o temperatură de 97 grade Celsius ies din adâncurile pământului. Sunt mai multe poteci și platfome de observație în jurul izvoarelor care vă permit observarea de aproape. Aveți mare grijă să nu vă apropiați totuși foarte mult de apa fierbinte. Apa captată este folosită pentru încălzirea localităților Borganes situată la 34 de km și Arkanes ce se află la nu mai puțin de 64 de kilometri distanță. În zonă găsiți o mică seră de legume și un complex balnear modern cu 6 piscine, 2 băi de abur și o cameră de relaxare. Condițiile de la Krauma Geothermal Bath & Spa sunt excelente, iar prețurile sunt mult mai mici comparativ cu binecunoscuta Blue Lagoon.
Hraunfossar
În urma erupției unui vulcan de sub ghețarul Langjökull a luat naștere un câmp de lavă care poartă denumirea de Hallmundarhraun. Apa formată prin topirea ghețarului parcurge o distanță apreciabilă până să ajungă la câmp. Se revarsă apoi peste terasele de lavă într-o serie de mici răulete întinse pe aproximativ 900 de metri lungime. Așa ia naștere una dintre cel mai spectaculoase cascade din Islanda – Hraunfossar. Etimologia numelui este extrem de simplă. Hraun înseamnă lavă iar fossar- cascadă. Declarată monument național în 1987, căderea de apă se vede cel mai bine de pe platformele special amenajate.
Barnafoss
Legenda spune că doi frați un mers în întâmpinarea părinților ce erau plecați la biserică. Încercând să traverseze râul peste un pod natural au amețit, au căzut în apă și s-au înecat. Mama lor ar fi făcut o vrajă spunând că nimeni nu va putes traversa podul fără să pățească același lucru. Mai târziu podul a fost distrus de un cutremur, rămășițele lui fiind vizibile și astăzi. Așa a apărut numele de Barnafoss – Cascada Copiilor. Se ajunge la ea pe jos în 15-20 de minute din aceeași parcare de lângă Hraunfossar.
Coasta de vest
Drumul către capitala Reykjavik trece pe lângă Borganes , un orășel cochet de 3.750 de locuitori, considerat poarta de acces către peninsula Snaefellsnes. Spectaculos este podul de peste Borgarfjörður, fiordul cu ape adânci și curenți puternici. Un alt reper important a fost traversarea fiordului Hvalfjörður printr-un tunel submarin. A fost construit între 1996 și 1998 și a costat 70 de milioane dolari. Tunelul are o lungime de 5.770 metri și coboară până la 165 metri adâncime sub nivelul marii.
Reykjavik
O treime din populația țării trăiește în Reykjavik, cel mai mare oraș al Islandei și totodată capitala cea mai nordică a unei țări. Legenda spune că întemeietorul orașulului ar fi Ingolfur Amarson, un viking ce a ajuns aici pe coasta de sud – vest a golfului Faxaflói în jurul anului 870. Etimologia orașului este de “golful aburilor“ și se trage de la multiplele izvoare termale care se afla în jurul orașului. Chiar dacă se află în apropierea cercului polar, datorită curentului Golfului, clima în zonă este cu mult mai caldă față de majoritatea locurilor situate la aceeași latitudine. Vara sunt în jur de 10-15 grade și iarna rareori coboară sub -10 grade. Apropierea de coastă face să fie un vânt puternic, iar zilele cu precipitații sunt în medie 213. Adunarea populară – Althing ce se ținea în Thingvelir a fost reînființată aici în 1845. În 1874 orașul a primit statutul de capitală. La 1 decembrie 1918 Islanda devine regat suveran. În 1944 este proclamată Republica Islanda și este ales primul președinte al țării.
Ce puteți vedea în oraș
1. Hallgrimskirkja. Cea mai mare biserica din țară cu înălțimea de 74.5 metri, numită după pastorul și poetul Hallgrimur. Arhitectura ce îi aparține lui Guðjón Samúelsson, este inspirată de coloanele de bazalt de la cascada Svartifoss. Orga are 15 metri înălțime, 5.275 de tuburi și cântărește 25 de tone. În fața bisericii se află o statuie a lui Leif Eriksson, descoperitorul Americii de Nord în anul 1000, cu 500 de ani înaintea lui Cristofor Columb.
2. Perlan – centru expozițional deschis în 1991 este construit pe 6 tancuri cu apă geotermală (24 milioane de litri) sub îndrumarea arhitectului Ingimundur Sveinsson. Găsiți aici expozițiile permanente interactive despre ghețari, vulcani sau pufinii de pe stâncile de la Látrabjarg. Mergeți să vedeți panorama superbă asupra orașului de pe platfomă și vizitați magazinul de suveniruri.
3. Sun Voyager- Sculptură celebra din oțel despre care greșit se spune că reprezintă un vas viking. Conform autorului ea reprezintă ”promisiunea unui teritoriu nedescoperit, un vis de speranță, progres și liberate. Din păcate Jon Gunnar Arnason nu a reușit să vadă inaugurarea monumentului care a avut loc în 1990.
4. Harpa Concert Hall – Începută în 2007 și terminată abia în 2011 datorită crizei financiare. Structura clădirii este formată dintr-un cadru de oțel îmbrăcat cu panouri de sticlă în forme geometrice de diferite culori. Aici se află sediul Operei și al Orchesteri Simfonice a Islandei.
5. Zona centrală a orașului. Nu ratați o plimbare pe Langavergur, zona pietonală din partea centrală a orașului. Restaurante, mici prăvălii și magazine cu suveniruri. Case de lemn colorate sau acoperite de grafiti. Mergeți să vedeți Parlamentul și Primăria. Pentru masă puteți alege o supă delicioasă de fructe de mare. Dacă aveți curaj încercați câteva delicatese locale: rechin fermentat, carne de balenă sau cap de miel umplut.
Ce aș fi vrut să mai văd în zona dacă aș fi avut timp:
1. Akranes lighthouse – farul de pe coasta
2. Snæfellsnes Peninsula – o plimbare de a lungul șoselei 54 și apoi pe coasta pe 574 cu opriri la obiectivele și punctele de observație de mai jos:
a. Djupalonssandur- black sand beach – o plajă cu nisip negru
b, Kirkjufell și Kirkjufellsfoss – muntele ce apare în Games of Thones și cascada de lângă el
c. Vatnshellir Cave- o peșteră senzațională
d.Londragar- un view point spre coastă
e. Gerðuberg Basalt Cliffs- coloane de bazalt
f. Ytri Tunga- o colonie de foci
g. Hellnar – punct de observație
h.Gatklettur- un pod natural spectaculos.
i.Bjarnafoss -cascadă
j.Budaikrkja – o biserica neagră
Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram .
Filme din a cincea zi din Islanda găsiți în contul de Youtube.
Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.
Dacă vrei să citesti despre ziua anterioara in Islanda intra aici.
No Comments Found