America de Sud Brazilia Rio de Janeiro

10 lucruri pe care să le faci în Rio de Janeiro (II)

10 lucruri pe care sa le faci în Rio de Janeiro – partea a doua

Gazdă a Cupei mondiale de fotbal atât în 1950 cât și în 2014,  Rio de Janeiro a fost locul unde  s-au desfășurat Jocurile olimpice și paraolimpice de vara în anul 2016. Orașul a găzduit a 15-a ediție a  Jocurilor Panamericane  (2007) și  o finală de Cupa  a Confederațiilor în  anul 2013. Locuitorii din Rio se numesc cariocas iar denumirea vine de la vechile cuvinte din limba Tupi “kara’i oka” ce semnifică “casă celor din carijo “– tribul indienilor nativi ce trăiau în acesta zonă. Cu siguranță Rio se află in topul preferințelor turistilor din lumea întreagă asa ca mai jos o să continuăm cu partea a doua a principalelor puncte de atracție. Daca vrei sa citești primele recomandări mergi aici.

6.Zona portului

Încearcă să faci o plimbare prin zona vechiului port. Primul lucru  care îți va atrage privirea este Ilha Fiscal, insulă ce și-a primit numele de la Garda financiară cantonată aici pentru a deservi vechiul port în secolul 19. Palatul construit în stil neogotic a rămas în istorie ca locul de desfășurare al ultimului mare bal al Casei Regale înainte de proclamarea Republicii în 1859. Fă cunoștință cu “Porto Maravilha“, proiectul de revitalizare a vechilor docuri și a zonei portului. Mergi în Praca Maua pentru Museu da Amanha (Museum of Tomorrow) cu arhitectura lui impresionantă, operă a celebrului architect Santiago Calatrava, admiră clădirile înalte de birouri și fântânile arteziene din zonă, mergi  și  urcă pe acoperișul Muzeului de artă al orașului Rio pentru o panoramă incredibilă . Admiră de departe silueta inconfundabilă a podului Rio-Niterói, al șaselea cel mai lung din lume și cel mai mare din emisfera sudică.

7. Street Art

Oriunde te plimbi prin Rio vei  întâlni diferite forme de  artă stradală. Reprezentările în graffiti  caută să aducă puțină culoare orașului și un zâmbet pe fața locuitorilor.  Apogeul  se afla pe Bulevardul Olimpic, în port,  unde, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2016, Eduardo Kobra, un binecunoscut artist brazilian,  a creat cea mai mare reprezentare murală  de acest fel din lume intitulată “we are the one“. Nu mai puțin de 3.000 de metri pătrați au fost acoperiți cu reprezentările  a cinci persoane: un bărbat tujapo din Brazilia, o femeie mursi  din Ethiopia, o femeie kayin din Thailanda, un bărbat supi din nordul Europei și un bărbat  huli din Papua-Nouă Guinee. Reprezentarea strămoșilor comuni indigeni ai oamenilor din America, Asia, Europa, Africa și Australia este spectaculoasă și vine după o muncă istovitoare.  Nu mai puțin de 12 ore pe zi timp de 2 luni a lucrat artistul pentru a da viață operei sale care se întinde pe aproximativ 170 de metri. În zonă găsiți și alte desene ale altor artiști  renumiți cum ar fi Andre Camila Cadiz, JR sau Rita Wainer.

8.Sugar Loaf

Sugar Loaf, sau Pão de Açúcar cum se numește în portugheză, este un vârf de 396 de metri înălțime aflat la capătul unei peninsule din Guanabara Bay. Peste un milion de vizitatori  folosesc cele doua telecabine pentru ascensiune pe vârf. Telecabina se oprește inițial pe  Morro da Urca  și ulterior  în partea de sus , pe Sugar Loaf. “Căpățîna de Zahăr “este din 2012 parte din site-ul monument UNESCO pentru peisajul urban deosebit. Mergeți aici pentru  panoramele extraordinare spre Copacabana Beach, Niteroi Bridge, Cristo Redendor,  Botafogo dar și spre favelele care par a se scurge de pe dealuri.

9.Escadaria Selarón

Într-o zonă nu departe de Arco da Lapa, artistul de origine chiliană Jorge Selaron începea  în 1990 un proiect de renovare a scărilor din fața casei sale. El alege inițial pentru acest proiect care va primi ulterior denumirea generică de “tributul meu pentru poporul brazilian “, bucăți de gresie verde, albastră și galbenă, culorile steagului țării sale de adopție. La început el a folosit piese de gresie adunate din gunoi sau din construcțiile demolate din oraș. Astăzi, majoritatea sunt donate de vizitatori din diferite colțuri ale lumii. “Acest vis nebun și unic se va sfârși doar în ziua morții mele“ spunea artistul care a fost găsit mort pe treptele din Lapa în ianuarie 2013. 215 trepte ce se întind pe numai puțin de 125 de metri și aproape 2.000 bucăți de gresie colorată adunate din 60 de țări, au fost folosite pentru a crea aceasta opera unică,  unul din principalele puncte de atracție turistică ale orașului. Aproape 300 de bucăți de gresie au fost pictate de artist cu chipul sau silueta unei femei africane însărcinată. Selaron a comentat atunci când încă era în viață că este “o problema personală din trecut “.  Locația a apărut într-o serie de reviste , în documentare de travel și tot aici au filmat videoclipuri Snop Dogg sau U2.

10.Favelas

La sfârșitul secolului al 19 –lea,  o serie de foști soldați se stabilesc în cartierul Providencia din Rio de Janeiro, denumind zona „favelas” . Numele a fost împrumutat de la un arbore  si  a fost apoi generalizat pentru toate zonele sărace de la  periferia marelor orașe sud-americane. Principalul martor al creșterii acestor favelas a fost migrația  din anii 1970, când foarte mulți  din actualii „miradores” sau „favelado”, cum sunt numiți locuitorii acestor zone, s-au mutat în marile orașe de la sate. Zonele sunt extrem de aglomerate, fără infrastructură, au condiții sanitare precare, au o criminalitate și o mortalitate infantilă ridicată. Consumul de droguri, prostituția și răfuielile armate între diferitele grupări sunt frecvente. Cea mai mare favela din Rio de Janeiro se numește Rochina, situata în partea sudică și numără nu mai puțin de 70.000 de locuitori. Unele dintre favelas se pot vizita, dar acest lucru se face  doar însoțit de ghizi speciali,  Dacă media celor care trăiesc în favelas era de 6 % în întreaga țară, în Rio nu mai puțin de 19 %  din locuitori se află în această situație.

Dacă timpul vă permite, există o serie de  alte obiective din Rio pe care le puteți  vedea și pe care vi le recomand cu toată inima. Faceți o vizită la celebrul stadion Maracanã , mergeți să vedeți Grădina Botanică, Parquet Lage, Ipanema Beach , Baja da Tijuca Beach sau senzaționalul Museu de Artă Contemporană din Niterói, o creație a celebrului architect Oscar Niemeyer.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook  sau Instagram . 

Filme  din  Rio găsiți  in contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Daca vrei sa citești primul articol cu recomandarile de obiective in Rio de Janeiro, mergi aici.

 

No Comments Found

Leave a Reply