Alaska Juneau USA

Juneau-capitala statului Alaska

Juneau-capitala statului Alaska

Capitală a statului Alaska din 1906,  mutată aici din Sitka, Juneau a devenit municipalitate prin unificarea cu orașul Douglas și a împrejurimilor acestuia. Orașul se întinde de la poalele muntelui Juneau (pe care se poate urca cu telecabina pentru o panorama încântătoare) și până peste canalul Gastineaux ce separă continentul de insula Douglas. 32400 locuitori are singura capitală a unui stat american continental care nu are conexiune cu sistemul de șosele al Americii de Nord. Populația orașului crește cu aproximativ 6.000 zilnic, din  luna mai până în septembrie, atunci când ajung  în port vasele de croazieră. Numele l-a primit de la Joe Juneau, un căutător de aur din Quebec, denumirea originară  a orașului fiind  Dzantik’i Heeni (în limba Tlingit). Chiar dacă Rusia a avut colonii între 1784-1867 în Alaska, ei nu au avut nimic aici, în Juneau. Primul european, care a explorat regiunea în iulie 1794, a fost Joseph Whidbey, căpitan al vasului Discovery, în timpul expediției lui George Vancouver din 1791-1795. Bazele orașului sunt puse de Joe Juneau și Richard Harris în 18 octombrie 1880, care stabilesc aici un așezământ pentru căutătorii de aur. Vor apărea mai târziu trei mine în zona Treadwell, Alaska-Juneau și Alaska-Gastineaux. În 1894 este construită Saint Nicholas Russian Orthodox Church de către Tlingit și comunitatea sârbă. La 1 ianuarie 1913 este deschisă publicului Casă guvernatorului.

Climat și viață economică

Cu 230 zile de precipitații pe an și 222 cm de zăpadă din noiembrie până în martie, temperaturile medii sunt undeva la minus 5 grade în ianuarie și 18 grade în iulie. Temperaturile extreme au ajuns aici și la minus 30 de grade în timpul iernii și la plus 32 grde vara. Populația este ocupată în industria extractivă de petrol și gaze și cea de pescuit. Turismul este un mare generator de venituri prin cei aproape 1 milion de oameni care ajung în zona pe navele de croazieră. Cel mai mare angajator este totuși statul cu instituțiile locale, federale și universitatea.

Mendenhall Glacier

Parcul Național Mendenhall Glacier Recreation (2.353 ha) este parte a celei mai mari păduri din Statele Unite, Tongass Național Forest (68.000 km pătrați). Aici, la 19 km de centrul orașului Juneau, în Mendenhall Valey se găsește ghețarul cu același nume ce se întinde pe 21.9 km. Datorită încălzirii globale, ghețarul s-a retras cu 2.82 km din anul 1929 și cu  aproape 4 km din 1500. Numit original Sitangiospren (The glacier behind the town) și apoi Auke Glacier de către naturalistul John Muir, ghețarul Mendenhall a primit numele actual în 1891 în onoarea fizicianului și meterologului Thomas Corwin Mendenhall. Juneau Icefield este al cincilea cel mai mare întindere de gheață din America de Nord și totodată o sursă importantă de apă potabilă. Lacul Mendenhall s-a format în 1929 prin topirea ghețarului.

Activități

Dacă sunteți unul dintre cei 500.000 de vizitatori, care ajung anual în zona ghețarului Mendenhall, vă recomand o plimbare pe unul dintre traseele de trekking. Puteți alege între variantele ușoare Photo Point Trail sau Steep Creek Trail. Există și alte două trasee medii,  care urmăresc unul partea de vest și  celălalt partea de est a ghețarului. West Glacier Loops  oferă acces direct la ghețar și la diferite “ice caves “. Eu am ales East Glacier Loop care include și Nugget Falls Trails (1,3 Km), traseu ce te poartă în fața ghețarului, direct lângă lac și cascadă. Apa rezultată din topirea ghetarului Nugget,  formează o cascada, cu o cădere totală de 115 metri  înainte de a se varsa în Mendenhall Lake. Dacă prima cădere a Nugget Creek Falls este de 30 de metri, urmatoarea de 85 este spectaculoasă, încadrându-se perfect în peisajul aproape ireal, parcă desprins dintr-un tablou. Când vremea permite, pe lac se poate face  kayaking , paddeling sau vă puteți plimba cu o canoe tradițională alături de organizatorii acestui tip de activitate.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook  sau Instagram . 

Filme  din Alaska  găsiți  in contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

 

No Comments Found

Leave a Reply