America de Nord USA Valley of Fire

Valley of Fire – locul unde stâncile au luat foc

Aflat la 75 kilometri nord de Las Vegas, Valley of Fire este un parc natural, care acoperă o suprafață de aproape 19.000 de hectare. Culoarea roșie a gresiei formată din dunele de nisip acum 150 milioane de ani sunt cele ce au dat numele acestui parc. Atunci când reflectă razele soarelui, rocile par adesea să fie „în flăcări”. Este cel mai vechi parc din Nevada și a fost desemnat National Natural Landmark în 1968.

Geologie și locuire

Înălțarea și deformarea zonei, urmată apoi de eroziunea extinsă, au creat peisajul actual. În parc găsim formațiuni de gresie erodată și dune vechi de nisip alături de calcare, șisturi și conglomerate. Zona a fost locuită de populația Anasazi (fermieri din Valea Moapa) din anii 300 i.hr și până prin 1150 d.hr. Semne ale prezenței acestora sunt dovedite de multitudinea de petroglife răspândite în mai multe locuri din parc.

Crearea parcului a început în 1931 prin transferarea a 3.550 de hectare de teren federal către statul Nevada. Lucrările de amenajare au început în 1933, deschiderea a avut loc în 1934 iar desemnarea oficială a obținut-o în 1935.

Facilități. Clima și fauna

Drumul principal, în lungime de 17 kilometri, traversează parcul între intrările de vest și est, fiind desem-nat “Scenic Road” la 30 iunie 1995. Găsim aici un centru pentru vizitatori și facilități pentru picnic, camping și drumeții. De obicei, majoritatea turiștilor ajung aici însă intr-o excursie de o zi din Las Vegas.

Climatul este uscat și cald, tipic deșertului Mojave. Iernile sunt blânde, cu temperaturi între 12 și 24 grade. Maximele zilnice ale verii variază între 38 și 46 grade și uneori pot ajunge până la 49 grade Celsius.

În timpul zilei nu se văd prea multe animale în parc datorită temperaturilor ridicate. O dată lăsată noaptea apar însă șerpi, șopârle, coioți, antilope, bursuci, iepuri, vulpi, etc. Parcul este deschis între orele 8.30 și 16.30, iar intrarea costă 10 dolari pentru fiecare autovehicul.

Filme

Valley of Fire este o locație populară pentru fotografii și filmări de reclame comerciale. Parcul a fost cadru și pentru o serie de filme celebre:

– Viva Las Vegas cu Elvis Presley;

– The Professionals cu Burt Lancaster și Claudia Cardinale (1966);

– scenele de exterior de pe Marte din Total Recall cu Arnold Schwarzenegger;

– scene de pe planeta Veridian II din Star Trek Generation  (1994).

Ce să vezi

Cele mai populare zone din parc sunt:

– Mouse’s Tank Road – curbele drumului creează o priveliște sublimă. Există și un hike de 0.7 mile lungime către un bazin natural dintr-un canyon, în care se adună apa de ploaie. Găsiți aici și petroglife.

-Elephant Rock- lângă intrarea estică;

-Beehives- stupii de albine. Roci modelate de vânt și precipitații în formă de stupi;

-Rainbow Vista- un punct de belvedere spre dealurile colorate în roz, alb, auriu, roșu și cărămiziu;

– Pink Canyon sau Pastel Canyon;

-Fire Wave – o “zebră” de roci albe și roșii;

-White Domes – un hike de 1.1 mile va conduce către formațiuni albe în contrast cu cele roșii din jur;

-Seven Sister;

-Atlatl Rock- o zona plină de petroglife;

-Arch Rock;

– Fire Cave sau Windstone Arch.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici

No Comments Found

Leave a Reply