Blue Lagoon Europa Islanda

Islanda – land of fire and ice (VII). Blue Lagoon

Ziua a șaptea, ultima din Islanda, a debutat cu o plimbare în Golful Faxaflói în căutarea de balene. După întoarcerea pe țărm, am plecat spre Peninsula Raykjanes catre podul dintre continente și am avut câteva opriri de-a lungul coastei în puncte panoramice. După o baie în celebra Blue Lagoon, ne-am îndreptat spre aeroportul internațional de la Keflavik, pentru plecarea spre casă. Traseul zilei, de 115 kilometri și aproape 2 ore pe șosea, a fost Reykjavik – port și retur- Hafnir- Bridge between continents – Valahnúkamöl – Brimketill- Blue Lagoon- Keflavik.

Whales Watching

Aproximativ 8 milioane de oameni merg anual într-un tur să vadă balene în diferite locuri ale planetei. Cele mai cunoscute destinații si unde șansele sunt mai mari se află în Alaska, Kaikoura – Nouă Zeelandă, Islanda, Africa de Sud, Baja – California, Quebeq -Canada sau Maui-Hawai. Pentru mine a fost și este în continuare o fascinație să urmăresc balenele. Dacă în Africa de Sud și Nouă Zeelandă am ratat această experiență, în Islanda mi-am propus să revăd animalele minunate pe care le admirasem în Alaska. Turul a fost organizat de cei de la compania Elding și a durat 3 ore. Combinația de ape calde și reci din golful Faxaflói face să existe cantități mari de pește și krill, hrana preferată a balenelor.

Cu puțină șansă, din aprilie până în octombrie, se pot sări aici diferite specii de balene și delfini : Minke, Humpback, White-baked dolphins, Harbour pourpoise, Blue whales și chiar Orca. Cea mai întâlnită este Minke – o balenă mică comparativ cu celalalte specii, dar care iese des la suprafață. Nu am avut norocul să vedem prea multe balene, însă vremea superbă și peisajele incredibile ne-au încântat peste măsură. Vom reveni în Islanda pentru a repeta această experiență în nordul insulei în Husavik – oraș supranumit “capitala europeană a balenelor “. În Islanda pescuitul de balene este în continuare permis. Cu toate acestea, datorită presiunilor ecologiștilor, se pare că în 2019 nu a fost capturat nici un exemplar.

Reykjanes Peninsula

Este una dintre cele mai populate zone ale Islandei cu aproximativ 27.800 locuitori. Centrul administrativ este la Keflavik – fosta baza aeriană Nato și locul unde se află aeroportul internațional al țării. În zonă există o serie de izvoare termale a căror energie este folosită în centrala de la Svartsengi. Zona se explorează cel mai ușor într-o plimbare de-a lungul șoselei 44 și apoi 425. Pe drum va sugerez să faceți opriri la:

1. Bridge beetwen continents – în anul 2002 este construit un pod la granița celor două falii tectonice care se întâlnesc aici: Eurasia și America de Nord. Puteți păși pe două continente în doar câteva minute. Podul a primit nume-le de “ Norocosul Leif “ în onoarea lui Leif Eriksson, cel care a descoperit America în jurul anului 1000.

2. Brimketill – o formațiune incredibilă de lavă topită, situată pe malul oceanului, care are forma unei piscine naturale. Supranumită și Oddnyjarlaug după numele trolului Odnny, care făcea baie și își spăla hainele aici. Albastrul apei oceanului Atlantic combinat cu negrul vulcanic al stâncilor și formațiunilor de lavă, spuma albă de la valurile care lovesc țărmul te transpun într-un peisaj incredibil și ireal.

3. Reykjanesviti Beach – un amestec de roci de lavă, cenușă vulcanică întărită și de breccia (lavă întărită în contact cu apă). Stâncile de aici, de la Valahnúkamöl,  au fost create de acțiunea valurilor și furtunilor puternice. Piloni și stâlpi de stancă se ridică din mare asemeni unor paznici ai plajelor stâncoase. Un  promontoriu incredibil pe care se poate merge și un far cocoțat în vârful lui. Primul far din Islanda a fost construit aici în 1878, acesta fiind avariat ulterior de un cutremur. Între 1907-1908 se construiește unul nou cu o înălțime de 26 metri, far care este și astăzi în funcțiune. Pe mal o să găsiți o mică statuie – Last Great Auke – în memoria ultimei păsări (auke) asemănătoare unui pinguin. Aceasta a  dispărut în 3 iunie 1844 pe insula Eldey, insulă care se poate zări în apropierea țărmului.

Blue Lagoon

 Este una dintre cele mai vizitate atracții ale Islandei și este situată într-un câmp de lavă de lângă Grindavik. Apa fierbinte, care trece prin stația geotermală de la Svartsengi, este răcită la 37-39 grade celsius și apoi deversată în apropiere în lagună. Ea este plină de sare și alge si are o culoare blue – ciel incredibilă. Datorită conținutului de silica se formează un nămol alb ce se depune pe fundul lagunei, creând ulterior un strat impermeabil.

Nămolul acesta este folosit pentru tratamente cosmetice. Datorită concentrației de minerale, apa nu poate fi refolosită. O dată la 2 zile ea este deversată  pe câmpul de lavă în puțuri de adâncime și înlocuită. În 1981 un pacient cu psoriazis (o boală de piele) a facut o baie în lagună. S-au observat ulterior ameliorări ale bolii. În 1987 și 1992, sunt construite facilități spa în zonă. În 1994 apar primele clinici pentru tratamentul psoriazis. Există astăzi un spa modern, operat de o companie privată cu o cifra de afaceri de 102 milioane euro și aproximativ 60 de angajați. Anual ajung aici 1,3 milioane vizitatori. Intrarea costă 64 dolari și în acest cost sunt incluse prosoape, 2 băuturi și un tratament cu silica.

Ce aș fi vrut să mai văd în zonă dacă aveam timp:

1.Hafnaberg sea cliffs- coasta oceanului și formațiunile stâncoase incredibile

2.Gunnuhver- o zonă cu izvoare geotermale și vulcani noroioși

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din a saptea zi din Islanda găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să citesti despre ziua anterioara in Islanda intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply