Asia Khiva Uzbekistan

Khiva- orașul construit de sclavi pe Drumul Mătăsii (II)

Ce îți recomand să vezi în Khiva

Kalta Minor Minaret

Dacă intri pe poarta de vest în Ichan Kala îți va fi imposibil să nu îl vezi în toată splendoare lui. Chiar dacă marea majo-ritate a minaretelor unei moscheii sunt înalte, subțiri și cu puține decorațiuni, Kalta Minor este exact opusul. Este scund, grăsuț și extrem de ornat cu bucăți de gresie turcoaz. Kalta Minor înseamnă “minaretul scurt” și are acum o înălțime de 29 de metri. Planurile erau că el să aibă în total 80 de metri înălțime.

Sunt mai multe legende despre motivul neterminării acestui minaret. Se spune că Amin Muhammad Khan a angajat un architect să construiască cel mai înalt minaret din zonă. Arhitectul ar fi încheiat o înțelegere și cu emirul din Bukhara ca la sfârșitul construcției să meargă să construiască acolo un minaret mult mai înalt. După ce ar fi aflat despre această înțelegere, hanul din Khiva ar fi ordonat ca la teminarea lucrărilor să îl ucidă pe architect pentru a păstra supremația înălțimii turnului său. Doar că arhitectul ar fi aflat cumva și a refuzat să continue lucrările. O altă legendă spune că, de fapt, actualul khan ar fi murit înainte de terminarea lucrărilor, iar urmașii săi nu ar fi avut resursele să continue. Minaretul este spectaculos atât ziua și noaptea în lumina reflectoarelor. Am avut noroc să vedem aici și filmarea unui videoclip cu dansuri tradiționale feminine uzbece.

Khuna Ark – fortăreața

Imediat în stânga, după ce intri pe poartă din vest, urmează un labirint de coridoare, uși și o moschee de vară. Toate sunt împodobite cu lucrări de ceramică colorată. Este locul unde au trăit conducătorii Khivei. Construcția este din secolul 12 și cuprinde dormitoare, haremul, monetaria, grajdurile, barăcile soldaților, moscheea, închisoarea, sala tronului. În spatele ei se află o ușă ce duce spre un turn de veghe. De aici sunt priveliști impresionante asupra orașului vechi. Recomandarea este să mergeți la apusul soarelui.

Shergozikhan Medresa

Urcarea, nu foarte ușoară, pe o scară îngustă și extrem de abruptă în minaretul medresei, vă oferă o panoramă încântătoare spre Ichan Kala. Kalta Minor se vede foarte bine de aici. Recomand din toată inima.

Pakhlavan Mahmoud Mausoleum

Este un poet, filozof și luptător ce a ajuns patronul spiritual al orașului. Mausoleul are acoperișul verde, în contrast cu albastru omniprezent din Khiva. Pereții și lucrările din interior au un ton argintiu, în contrast cu tot ceea ce veți găși peste tot în Uzbekistan.

Juma Mosque

Moscheea de vineri este puțin diferită de ceea ce v-ați putea imagina pentru o moschee. Te aștepți ca de obicei la un spațiu deschis, lucrări din ceramică și caligrafie arabă cu citate din coran. În schimb, în afară de două mici iluminatoare  în acoperiș și de patru uși pe fiecare margine, nu există ferestre sau deschideri către lumea exterioară.  Camera conține 213 stâlpi de ulm negru ce susțin tavanul din lemn.

 Tash Khovli Palace

Este poate cea mai frumoasă clădire din Khiva. Viziunea designerului Allakulikhan a fost o alternativă mai frumoasă și mai opulență la Khuna Ark. Construit între 1832-1841 palatul al cărui nume înseamnă “casă de piatră” are nu mai puțin de 150 de camere și 9 curți interioare. Găsiți aici sculpturi în piatră și lucrări colorate de faianță, într-o combinație de modele ornamentale și caligrafie învolburată. Sculpturile în lemn sunt de culoare roșie și portocalie și completează perfect faianța albastră. Haremul, în care trăiau 4 soții și 40 de concubine, este acum muzeu de artizanat. În curtea interioară este expusă o iurtă ce se poate vizita și la interior.

 Islam Khoja Medresa

În interior sunt expuse piese ale culturii khorezm: sculpturi în lemn, obiecte din metal, carpete turkmene și uzbece. Silueta înaltă și zveltă a minaretului Khoja este inconfundabilă și poate fi zărită indiferent în care parte a orașului te afli. Decorațiunile de faianță albastră ale minaretului sunt incredibile.

Mohamed Rakhim Khan Mededrasa

Se află în fața Khuna Ark și are intrarea împodobită cu lucrări ceramice. Caligrafia este minunată și fluidă. A primit numele de la hanul ce a capitulat în față rușilor în 1873.

Zidurile orașului

Sunt cele ce diferențiază Khiva de Bukhara și Samarkand. Sunt în stare excelență. Se poate merge pe el de-a lungul secțiunii de nord și nord-vest. Accesul se face din apropierea porții de nord pe niște trepte și rampe.

Alte obiective

Qozi Kalon Medrasa –  adăpostește muzeul musical

Qutlung Murad Medrasa- adăpostește muzeul de arte fine

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici

Dacă vrei să vezi prima parte din articol intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply