Europa Golden Circle Islanda

Islanda-land of fire and ice (I).Golden Circle

Islanda prima zi

Pentru că încă nu s-au estompat impresiile extraordinare, la sugestia voastră am hotărât să aștern pe hârtie câteva cuvinte despre Islanda-land of fire and ice si locurile pe care am reușit să le văd. Au fost 7 zile pline și aproximativ 2.000 de km parcurși de-a lungul șoselei naționale 1 în jurul insulei. După  un zbor prin Frankfurt și o noapte petrecută într-un hotel în Keflavik, lângă aeroportul internațional, prima zi în Islanda a fost dedicată parțial rutei turistice clasice “Golden Circle”. De ce spun parțial?  Pentru că am parcurs mai mult de jumătate, dar nu am închis cercul spre Reykjavik, ci am dormit la Geysir. Traseul zilei, de 190 km și aproape 3 ore pe șosea, a fost  Keflavik – Thingvellir – Skálholt – Friðheimar – Gullfoss – Geysir.

Thingvellir Național Park

La 40 de kilometri distanță de Reykjavik, Thingvellir Național Park este considerat site istoric, cultural și geologic. Numele i se trage din vechea limba Norse a vikingilor din cuvintele  “thing” ce înseamnă adunare și “vellir” care înseamnă câmp. Aici, în anul 930, a apărut primul parlament al Islandei și totodată cel mai vechi din lume. Althingi a fost autoritatea legislativă, dar și juridică superioară din 930 până în 1271. Punctul central era platforma de lângă Logberg – “Piatra legii”, acolo unde  reprezentanții poporului care erau aleși pentru o perioada de 3 ani își țineau prelegerile. Parcul ce se întinde pe 9.270 de hectare a luat ființă în anul 1930 la aniversarea milenară a primului Parlament. În parc se află parte din Dorsala Atlantică, locul de separare între plăcile tectonice Nord-Americană și cea Eurasiatică. O experiență inedită este să faci scufundări sau snorkelling în fisura Silfra pentru a vedea de aproape  intersecția celor 2 plăci tectonice. Rămâne în plan pentru o vizită ulterioară. Râul Oxara străbate parcul național și formează o cascadă spectaculoasă (Oxarafoss), înainte de a se vărsa în lacul Thingvallavatn, cel mai mare lac din Islanda.

Skaholt

A  fost timp de 8 secole un loc extrem de important pentru Islanda pentru că aici, din 1056 până în 1785, a fost sediul uneia dintre cele 2 episcopii din țară.  În 1056 a apărut și prima școală din Islanda cu scopul de a pregăti clericii. În Evul Mediu, Skaholt a fost biroul episcopului, catedrală , școală, fermă, fierărie și în final mânăstire catolică. Actuala catedrală e una dintre cele mai mari din Islanda cu 30 de metri lungime și a fost construită între 1956-1963. Vitraliile extraordinare sunt donația poporului danez. În 1570 Sigurdur Stefansson, un tânăr profesor și nepotul episcopului, a făcut o  hartă cu descoperirile vikingilor din vestul Atlanticului. Pe ea apare pentru prima dată partea de nord a Vinlandului (coasta Americii de Nord) și este dovada că America  fusese descoperită anterior lui Cristofor Columb de către vikingi. Din păcate, originalul  hărții s-a distrus, dar o copie făcută de Thodericus din 1690 se găsește astăzi în Biblioteca regală daneză.

Fridheimar (Geotermal Tomato & Horse Farm)

În 1995 Knutur și Helena, doi tineri proaspăt căsătoriți și cu ceva experiență în horticultură și crescutul cailor au cumpărat ferma de la Fridheimar. Ei au construit o seră de 5.000 de metri pătrați pentru creșterea roșiilor. În interior climatul este controlat. Sunt monitorizate temperatura, umiditatea, nivelul de dioxid de carbon și luminozitatea. Încălzirea folosește energia geotermală, polenizarea plantelor o fac albinele, iar coacerea lumina  artificială. Sunt 10.000 de plante aici ce dau  370 de tone de roșii anual. În restaurantul din interiorul uneia dintre sere se servește supă de roșii și pâine  făcută de casă, dar și alte specialități pe baza de tomate (tomato beer, tomato ice-cream, tomato jam). Pasiunea pentru cai islandezi e dovedită de cele 20 de exemplare superbe care se găsesc în grajdurile fermei, dar mai ales pot fi admirați în cadrul spectacolului ecvestru la care pot participa până la 120 de persoane.

Gullfoss

 La un kilometru înainte de cascadă, râul Hvita se întoarce spre dreapta și are o cădere într-o scară curbată extrem de lată. De fapt sunt 2 căderi de apă de 11 și 32 de metri. Debitul variază între 140 metri cubi pe secundă vara și 80 iarna.  Cel mai mare debit înregistrat vreodată a fost de 2.000 metri cubi pe secundă. Proprietarii cascadei au încercat să închirieze cascada unor investitori străini pentru a valorifica energia hidroelectrică. La insistențele fiicei unuia dintre ei, care a amenințat că se aruncă în cascadă, planul a fost abandonat. În memoria fetei există acum în zona o placă comemorativă.

Geysir

 A fost primul gheizer descris într-o sursă printată și primul cunoscut în Europa. În limba engleză numele de Geyser derivă din Geysir (geysa în limba Norse a vechilor vikingi  înseamnă a țâșni, a erupe). Activitatea lui a crescut sau a scăzut de-a lungul anilor, cu erupții între 70 și 170 de  metri, într-o strânsă legătură cu activitatea vulcanică  din zona și cutremurele ce au loc aici. Acum  poate fi văzut destul de rar în activitate și de aceea majoritatea turiștilor se delectează cu erupțiile de 30 de metri ale fratelui Strokkur din apropiere care oferă un spectacol inedit o dată la 6-10 minute. Zona geotermală de aici din valea Haukadalur cuprinde o serie de piscine naturale cu nămol sau cu apă fierbinte, fumerole sau alte mici gheizere cum ar fi Litli Geysir.

Ce aș fi vrut să mai văd în zona:

– Bruarfoss- la 15 minute distanță cu mașina de Geysir până în parcare și apoi încă 2.5 ore de hike.

Bruarfoss

Laguna secretă de la Fludir. Laguna cu apă termală asemănătoare cu Blue Lagoon si este gratuită … La 20 de minute cu masina de Geysir.

– Craterul Kerid (un vulcan stins) și Hveragerdi (pentru al său râu fierbinte cu apă geotermală). Trebuia să revin spre Reykjavik pentru a completa Golden Circle ca să ating aceste obiective.

Kerid
Râul fierbinte de la Hveragerdi

–  Vulkanul Hekla și Landmannalaugar- zona cu munți și pământuri colorate, cu opriri la cascadele Haifoss și Hjalparfoss și la Stong- satul viking, locație de filmare GOT (necesar 1 zi întreagă).

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din prima zi din Islanda găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să citesti despre urmatoarea zi in Islanda intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply