Europa Islanda Vik si Reynisfjara

Islanda – land of fire and ice (II).Vik si Reynisfjara

Ziua a doua a fost … „plină”: 3 cascade, un ghețar, 3 plaje cu nisip negru și un centru vulcanologic interactiv. Traseul a fost Geysir – Faxi -Hvolsvöllur (Lava Center) – Seljalandsfoss – Vik – Reynisfjara Beach – Kirkjufjara Beach – Sólheimajökull – Skogafoss. Pe scurt: 235 km, 3 ore și jumătate efectiv pe șosea.

Faxi waterfalls

La 12 km de Geysir și 8 km de Skaholt, pe același Golden Circle, cunoscută și sub numele de Vatnsleysufoss o să găsiți cascada Faxi.  Situată pe râul Tungufljot, locul este o populară destinație pentru pescuitul somonului. Accesul în parcarea este permis numai dupa plata unei sume modice, dar veți găsi aici o mică zonă de picnic (binevenită pentru o scurtă pauză ) și un restaurant –Vid Faxa.

Lava Center – Volcano Museum

Lângă Hvolsvöllur, la poarta de intrare spre cea mai activă zonă vulcanică a Islandei, se află Lava Center, un muzeu și o expoziție interactivă. Aici am avut ocazia sa înțelegem vulcanii și cutremurele care au zguduit Islanda. Vizita începe cu un scurt film in care se prezintă principalele erupții vulcanice din Islanda în ordine cronologică. Ulterior puteți merge într-o camera virtuală să vedeți și „să simțiți” erupția unui vulcan pentru ca apoi să intrați în simulatorul de cutremure. Găsiți in interior și un ecran uriaș pe care sunt afișate, în timp real, datele culese din zonă de senzori, date despre cutremure și vulcani.

Seljalandsfoss

Râul Seljalands, care își are originea în ghețarul Eyjafjallajökull, dupa o cădere de 60 de metri înălțime, dă naștere uneia dintre cele mai spectaculoase cascade din Islanda – Seljalandsfoss. O experiență inedită este faptul că vă puteți bucura de imaginea „perdelei de apă” și din spatele cascadei. Atenție însa la porțiunile alunecoase și la faptul că o să va udați de la picăturile de apă. Asta dacă nu va prinde o ploaie ca pe noi… 🙂

Vik i Myrdal

Chiar dacă este un mic sat de doar 290 locuitori, Vik I Myrdal, sau Vik cum a fost consacrat, este localitatea cea mai sudică a insulei și totodată cea mai mare, raza ei fiind de 70 km. Vik este situat la sudul ghețarului Mýrdalsjökull, ghețar care acoperă vulcanul Katla. Perioada extrem de lungă de când Katla nu a mai erupt (din 1918) dă naștere speculațiilor unei erupții iminente. Localitatea este renumită, în primul rând, pentru plajele sale negre, vulcanice. Se pot închiria din zona cai pentru o plimbare pe plajă. Stâncile muntelui Reynisfjall găzduiesc multe tipuri de păsări marine inclusiv pufini în perioada lor de cuibărire.  Stâncile Reynisdrangar care fac faimoasă plaja de la Reynisfjara se pot zări și de aici.

Reynisfajara, Kirkjufjara, Dyrholaey

Clasată în top 10 plaje celebre din lume datorită nisipului negru, coloanelor de bazalt de pe mal dar și formațiunilor stâncoase care se află în apropierea țărmului. Reynisfjara  este o “vedetă “ și pentru că a apărut  în celebrul serial de televiziune Games of Thrones. Legenda spune că stâncile cu formă asemănătoare unei nave sunt de fapt trolii împietriți de primele raze ale dimineții în momentul in care încercau să salveze barcile de pescuit de furia valurilor. 

Plaja este  superbă dar și extrem de periculoasă. Au fost multe accidente, unele mortale, din cauza neatenției. Unii turiști au fost pur și simplu dărâmați de valurile extrem de puternice ale oceanului Atlantic. Vă recomand să vă întoarceți în drumul național 1 și să mergeți spre Durholaey, un mic promotoriu care oferă priveliști incredibile asupra plajelor Kirkjufjara și Reynisfjara. Alegeți o drumeție pînă la far sau admirați panorama arcului mare din roci bazaltice. Mulți piloți și-au pus la încercare abilitățile încercând să treacă prin interiorul acestui arc.

Sólheimajökull

Parte din marele ghețar Mýrdalsjökull și una cele mai apreciate destinații turistice ale Islandei, datorită accesului extrem de facil către ghețar, Solheimajokull se poate atinge după o mică drumeție de 15-20 minute de la parcarea situată lângă drumul național 1. Se pot face contra cost plimbări pe ghețar împreună cu un ghid, după ce vă veți echipa cu colțari speciali. Laguna glaciară din fața acestuia este o dovada vie a încălzirii globale și a ritmului extrem de mare al topirii ghețarilor.

Skogafoss

Pe zona dealurilor, care reprezentau vechea linie de coastă, la 5 kilometri de țărmul actual, râul Skoga are o cădere impresionantă: 60 metri înălțime, aproximativ 15 metri lățime. Datorită acestor dimensiuni impresionante, multe picături de apă  plutesc în aer dând nastere, în perioadele cu soare, unui curcubeu fantastic. Există o legendă locală care spune că primul viking din zonă ar fi îngropat o comoară în spatele cascadei, comoară din care doar un singur inel ar fi fost recuperat de localnici, inel care a fost ulterior folosit la poarta bisericii din zonă. Aici s-au filmat scene din filmul Thor de către cei de la Marvels Studios și din serialul de televiziune Vikings.

Cazare a fost la Skogafoss Hotel și v-o recomand cu toată încrederea. Patru dintre angajați erau români si de pe terasă sau din camera de hotel aveți o panoramă extraordinară spre cascadă. Aveți ocazia, la fel ca mine, să vizitați Skogafoss la 6.30 dimineața fără absolut nici un alt turist in jur :).

Ce aș fi vrut să văd în zonă dacă aveam timp:

  • Gljufrabui Waterfall. La o distanță destul de mică de Seljalanfoss. Nu am reușit să o văd pentru că a început ploaia și pentru că nu am avut informația în acel moment cum să ajung la ea 🙂
  • Gluggafoss – O cascadă la 20 de km / 15 minute cu mașina de Lava Center.
  • Seljavallalaug – o piscină cu apă termală într-un peisaj fantastic între munți în apropiere de Skogafoss
  • Solheimasandur – Plane Wreck – epava unui avion prăbușit, între Vik și Skogafoss, la care se poate ajunge într-o oră și jumătate  de drumeție dus întors de la parcare.
  • Thorsmork – un munte incredibil care a primit numele de la zeul Thor în limba Norse a vechilor vikingi. Ai nevoie de o zi întreagă și de mașini speciale 4 X 4.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din a doua zi din Islanda găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să citesti despre ziua anterioara in Islanda intra aici.

Dacă vrei să citesti despre ziua urmatoare in Islanda intra aici

No Comments Found

Leave a Reply