Prima parte din călătoriile anului 2022
Ridicarea aproape totală a restricțiilor de călătorie în anul ce a trecut a venit cu o reducere a stresului și parțială de costuri, prin dispariția obligativității testelor. Din păcate au crescut masiv costul pentru cazare și transportul cu avionul. După lock-down-ul din ultimi 2 ani, apetitul pentru călătorii, inclusiv al locuitorilor acelor țări, a făcut că unele zone să fie extrem de aglomerate.
Statistic în cursul anului 2022 am reușit să pășesc în 15 țări , 6 dintre ele pentru prima dată. Aceasta alături de câteva plimbări scurte prin țară și o perioada alături de familie pe litoralul românesc.
Ianuarie
Partea a doua a lunii ianuarie am petrecut-o într-o țară nouă pentru mine din America de Sud. Din păcate în acea perioadă încă nu se ridicaseră toate restricțiile și a trebui să facem teste PCR atât la plecare cât și la sosire. După aterizarea în Bogota și vizita capitalei Columbiei, a urmat o călătorie de o zi către senzaționalul oraș colonial Vila de Leyva.
Am schimbat ulterior cartierul general în Pereira, într-o cazare fantastică la Hacienda San Joze. Zona este recunoscută pentru producția de cafea, așa că nu puteam rata o vizită la o plantație. O zi întregă am petrecut-o în coloratul Salento și în Valea Cocora. Aici am fost la vânătoare de condori dar și să vedem celebrii pamieri ce ajung la înălțimi de până la 60 metri.
In Medelin am vizitat celebrele sculpturi ale lui Botero din parcul central și Comuna 13. Zona este vechi sediu al cartelurilor drogurilor, acum celebru pentru desenele de graffiti. O zi întreagă am dedicat-o orașului Guatape și celebrei Piedra del Penol. Destul de grea urcarea celor 650 de trepte ce te poartă în vârful monolitului, însă priveliștea de sus te lasă fără suflare.
A urmat vibrantul oraș Santa Marta, poarta de intrare spre Parcul Național Tyrona. Drumeția de opt ore a fost incredibilă și o recomand cu toată inima .
Călătoria s-a terminat în Cartagena des Indias. Senzațional orașul colonial în partea veche și spectaculos în partea modernă. Frumusețea din Caraibe am descoperit-o în excursia de o zi în Arhipelagul Rosario.
Martie
La jumătatea lunii martie am revenit cu drag în ultima țară în care călătorisem înainte de pandemie. Am petrecut atunci Revelionul din 2019 spre 2020 în Jaipur. De acesta dată am aterizat în Chennai pentru a vizita partea de sud a “planetei” India. Mormântul din Chennai al unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos, Sfântul Toma trebuie neapărat să îl vedeți.
Extrem de cochet orașul colonial Puducherry sau Pondy cum mai este alintat. Catedrala Sacred Hart și Ashramul Aurobindo sunt recomandările mele.
A urmat senzaționalul templu Airavateswara din Darasuram. Cazarea din Kumbakonam a fost și ea una de excepție (Indeco Hotels Swamimalai).
Maratha Palace și Brihadeeswara- monument Unesco, sunt cele mai importante obiective din Tanjore (Tanjavur).
Neapărat trebuie să va opriți și în Tiruchirappalli sau Trichy, cum mai este cunoscut. Să mergeți să vedeți complexul de temple de la Rockfort și mai ales Srirangam, cel mai mare templu hidus, încă funcțional, din lume.
Oprirea din Madurai, capitala culturală a statului Tamil Nadu ne-a purtat către palatul Thirumalai Nayakkar și templul Meenakshi, cu ale lui nu mai puțin de 14 gopuram (turnuri), fiecare cu înălțimea de 50 metri.
A urmat Kerala cu Alleppey și plimbarea cu vasul tradițional pe “backwaters“.
Orașul Cochin și spectacolul Kathakali de aici au fost impresionante.
Un zbor scurt ne-a transferat apoi către Bengalore, “Silicon Valley”-ul indian și totodată capitala statului Karnataka.
Orașul cel mai interesant este totuși Mysore, cu ale lui palate. Amba Vilas te lasă efectiv fără suflare.
Templul Taurului de pe dealurile Chamundi și mormântul lui Tipu Sultan au fost alte două obiective vizitate în zonă.
Sri Lanka
Un zbor direct ne ducea apoi către o țară nouă – Sri Lanka. Orfelinatul de elefanți de la Pinnawala și templu din peșterile de la Dambula au fost obiectivele din prima zi.
În dimineață următoare am pornit către cel mai cunoscut loc din țară, fortăreața de la Sigirya. 1270 de trepte mai târziu, urcate la o temperatura de 32 de grade Celsius, ajungeam în vârful Lion Rock.
După prânz am cutreierat prin rămășițele vechii capitale a regatului singalez de la Polonnaruwa.
Templul dintelui din Kandy, o plantație de mirodenii și una de ceai în Matale și templul Gadaladeniya, au fost urmatoarele opriri în drumul spre Colombo , capitala statului.
Din oraș, Muzeul Național și Templul Gangaramaya le recomand cu toată încrederea.
Aprilie
Sărbătorile Pascale și ziua de 1 mai le-am petrecut în una din țările la care visam de mult. Explorarea statului Peru a început în capitală, în Lima. Centrul istoric, cartierele Miraflores și San Isidro, dar mai ales Muzeul Larco Herrera au fost cele mai interesante locuri.
După o vizită scurtă în Parcul Național Paracas, lipsită din păcate de croaziera către insulele Balestas datorită condițiilor de ceață intensă, am oprit în oaza de la Huacachina. Sand-bording-ul și plimbarea cu mașinuțele buggy pe dunele de nisip vor rămâne în memorie mult timp.
După un zbor cu avionul de mici dimensiuni peste liniile de la Nazca și un drum impresionant de-a lungul șoselei Panamericane, pe coasta Pacificului, am ajuns în Arequipa, orașul albastru.
Senzațional centrul vechi al orașului și mânăstirea Santa Catalina.
După un drum printre vulcani, ce ne-a purtat inclusiv la 4500 de metri altitudine, am petrecut o noapte în Chivay, poarta de intrare în Canyon-ul Colca.
Dimineață am avut parte de un spectacol pe cinste, făcut de nu mai puțin de 12 condori.
A urmat Puno și croaziera pe Lacul Titicaca, pentru insula Taquile și comunitatea Uros. Pe drum spre Cusco am avut alte câteva opriri interesante: Raqch’i, Museo Litico din Pukara, Biserica Sf.Peru din Andahuaylillas.
Koricancha , Tambomachay, Sacsayhuaman, Puka Pukara și Q’enqo sunt doar câteva dintre templele din Cusco la care am reușit să ajung.
Muzeul de Artă Precolumbino și Muzeul Inca, piața San Pedro, statuia lui Isus și catedrala sunt doar câteva repere importante din Cusco.
În Valea Sacră, înainte de plecarea cu trenul spre Aqua Caliente, am vizitat Pisac, Chinchero, Ollantaytambo și Salinera de Maras .
A urmat punctul principal de atracție al călătoriei, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne – Machu Picchu. Vremea însorită și vizibilitatea perfectă au dus experiența la un cu totul alt nivel.
O mențiune specială pentru mâncarea din Peru. Extrem de variată și de gustoasă.
Iunie
Sfârșitul lunii mai m-a găsit pentru scurt timp pe drumurile din Bucovina. Am revăzut, după renovare, una din cele opt biserici din Moldova, monument Unesco, și anume Biserica de la Arbore. În unul din weekend-urile din iunie am revizitat, de această dată cu copii, Trovantii de la Ulmet.
Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram .
Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.
No Comments Found