Asia India Taj Mahal

Taj Mahal- dragostea încrustată în piatră

Agra

Agra, orașul din actuala provincie indiană Uttar Pradesh, a fost între secolele 16 și 18 capitala Imperiului Mogul. Fondatorii imperiului sunt urmașii vestitului Timur Lenk și veneau de undeva de pe teritoriul actual al Afganistanului. Construit pe malul fluviului Yamuna de către Shah Jahan, unul dintre împărații moguli, pentru soția să Mumtaz , Taj Mahal este cel mai cunoscut monument din India și reprezintă “dragostea unui împărat încrustată în piatră” conform spuselor poetului englez Edwin Arnold.

Mumtaz Mahal

Mumtaz Mahal a fost o prințesă persană musulmană și a două soție a împăratului Shah Jahan. Ea a murit, din păcate, o dată cu nașterea celui de al paisprezecelea copil. Împăratul o iubea enorm și a fost extrem de afectat de moartea acesteia. Se spune că ar fi albit în câteva luni după decesul iubitei sale soții. La moartea ei, împăratul a jurat să construiască un edificiu funerar măreț și fără egal în lume. Totul a început sub îndrumarea arhitectului de origine iraniană Ustad Isa în 1631 și s-a teminat 22 de ani mai târziu. Se spune că 20.000 de oameni aveau să participe la construcția acestui grandios mausoleu, declarat monument Unesco în 1983.

Mausoleul

Mausoleul este așezat pe o terasă de marmură albă, care pune în evidență uriașul dom înalt de 73 de metri, cele patru domuri mici și cele patru minarete zvelte din colțuri. Interiorul este organizat în jurul unei camere octogonale din marmură ce are mici sculpturi în relief cu încrustații de pietre semi-prețioase. În interiorul domului se află mormântul împărătesei încrustat cu pietre prețioase. Singurul lucru asimetric aici este mormântul împăratului, care a fost construit 35 de ani mai târziu. De fapt cele două morminte sunt goale, sarcofagele celor doi se găsesc în spatele mausoleului, în grădină.

Mausoleului i-au fost adăugate simetric, în lateral, două clădiri identice din care una este moschee.  Acestea sunt construite din piatră roșie sandstone, domurile lor fiind din marmură. În interiorul complexului se află o serie de fântâni arteziene. Poarta principala de acces în complex este extrem de largă și a fost ridicată tot din piatră roșie sandstone. Panelurile sunt din marmură albă și au încrustații negre și design floral. Arcul central este flancat de două perechi de arcuri mai mici. La cele patru colțuri ale porții sunt turnuri octagonale acoperite cu chattris- structuri ca niște cupole. Culorile mausoleului se schimbă de la o ora la altă și de la un anotimp la altul. Dimineață predomină culoarea roz, dacă reușește să apară soarele (din cauza umidității și a poluării) și seara este alb-gălbui.

Elemente decorative

Două caracteristici decorative sunt repetate în întregul complex:

1.       piatra dură – denumirea generică (din italiană) dată marmurii albe ce încorporează diferite pietre semiprețioase ce au culori variate – lapis lazuli, jad, cristal, turquoise, amethyst

2.       caligrafia arabă

Se spune că planul inițial era construcția în apropiere a unui edificiu identic pentru împărat, dar din marmură neagră. Însă nu s-a materializat din păcate. Poate și datorită faptului că Shah Jahan a fost detronat de către fiul sau Aurangzeb care s-a autoproclamat rege în 1658. Acesta la ținut în captivitate, în arest la domiciliu, timp de 9 ani în fortul Agra. De aici fostul împărat privea în depărtate spre Taj Mahal, locul unde se afla iubirea lui pierdută.

Poluarea este astăzi unul dintre principalele probleme pentru mausoleu.  Din acest motiv marmura are astăzi o tentă gălbuie.  Se încearcă pe toate căile să se diminueze efectele poluării. Una dintre măsuri a fost interzicerea mașinilor și motocicleteleor în apropierea monumentului. De-a lungul timpului au fost și câteva restaurări. Cea mai importantă este cea din secolul 20 făcută sub îndrumarea lordului Curzon, viceregele britanic al Indiei.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram .

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici

No Comments Found

Leave a Reply