Asia Borobudur Indonezia

Borobudur, cel mai mare templu buddhist din lume în țara cu cei mai mulți musulmani

Borobudur, cel mai mare templu buddhist din lume

Nu este foarte clar cine și de ce a construit templul buddhist de la Borobudur. În perioada construcției erau destul de frecvente mariajele între familiile regale hinduse și buddhiste ce trăiau în Java, fapt care a dus la construcția multor temple in regiune. Un exemplu elocvent este Prambanan, un templu hindus contemporan mai mult sau mai puțin asemănător cu cel de la Borobudur. Teoriile spun că templul a fost finalizat în 26 mai 824, în timpul dinastiei Sailendra, din ordinul regelui Samaratunga şi a fiicei lui, Pramodawarddhani. Numele de Borobudur provine din limba sanscrită „Vihara Buddha Uhr”, care înseamnă mănăstire budistă pe deal (înălţime). Este un altar în care se crede că sălășluiește Buddha nu un palat regal, așa cum s-a crezut inițial. Din cauza  erupțiilor vulcanului Merapi, întregul regat s-a mutat spre estul Javei și din acest motiv templul a fost abandonat. Jungla a invadat treptat templul în întregime. Trecerea masivă la islam a populației, din secolul 15, a pus în umbră și mai mult măreția construcției.

Redescoperirea

În urmă războiului anglo-olandez, Java a trecut pentru o perioada scurtă sub administratia engleză între 1811 și 1816. Guvernatorul din acea perioada a fost Sir Thomas Stanford Raffles, cel care a întemeiat și orașul Singapore. În urmă informațiilor primite despre existența templului, el începe curățarea zonei în 1814. Redescoperirea în totalitate are loc abia în 1885. Ulterior au loc o serie de lucrări de restaurare. Cea mai mare începe în 1968 și este finalizată în 1983 și a dus la listarea ca site mondial UNESCO în anul 1991. Cutremurul din 2006 din Yogyakarta care a distrus puternic templul de la Pramban nu a afectat, din fericire, aproape deloc templul Borobudur. În schimb, erupția vulcanului Merapi din noiembrie 2010, a depus un strat de 2,5 cm de cenușă vulcanică  și a dus la închiderea site-ului pentru a fi curățat pînă în septembrie 2011.

Design-ul Templului

Borobudur, cel mai mare templu buddhist din lume, este situat la 40 km de Yogyakarta, în insula Java din Indonezia. Design-ul acestuia a fost conceput de poetul, gânditorul și arhitectul Gunadharma. La Borobudur geometria, geomanția și teologia se combină și totodată îi instruiesc și în conduc pe credincioși spre scopul final al iluminării. Sculpturile reliefate cu meticulozitate mediază o călătorie spirituală și fizică spre stările superioare ale conștiinței pînă la atingerea nivelului maxim al acesteia: Nirvana. Din acest motiv, templul poate fi descris în mai multe feluri: o structura reasamblată a unei piramide, un altar, o raclă (stupă) sau un munte sacru. Toată construcția este o mandala tridimensională, o diagramă a cosmosului folosită pentru meditația credincioșilor.

Componența și semnificațiile

Templu are  6 platforme pătrate, acoperite de 3 platforme circulare. Pe platforma centrală sunt 72 de statui ale lui Buddha situate în interiorul unor stupe perforate. În total au existat 504 statui, dar parte din ele fie au fost parțial distruse, au dispărut cu totul sau sunt păstrate în unele muzee ale lumii.  În centru se găsește Marea Stupă , simbol al minții iluminate, care ajuta la ințelegerea principiul esențial  transmis de buddhismul mahayana și anume natura nepermanentă și tranzitorie a existenței.  Cele 2760 de basoreliefuri ce împodobesc templul sunt împărțite în 3 mari secțiuni :The Dharma (învățăturile lui Buddha), Jataka (evenimente legate de viețile anterioare ale lui Buddha) și Sutras (poveștile didactice din scripturile buddhiste). Toate aceste scene din viața și iluminarea lui Buddha se parcurg de către credincioși de la intrarea estică în sensul acelor de ceasornic. Veți trece în acest fel prin toate cele 3 lumi ale cosmologiei buddhiste: Kamadhatu (lumea dorințelor), Rupadhatu (lumea formelor) și Arupadhatu (lumea fără forme).

Borobudur loc de pelerinaj

Templu este în sine unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru buddhisti. Aproximativ 40.000 de pelerini participa la procesiunea ce are loc aici de Vesak- ziua de naștere a lui Buddha care este celebrată în prima noapte cu luna plină din Mai. Anual în Borobudur ajung în jur de 4 milioane de vizitatori ce încearcă să înțeleagă măcar parțial că iluminarea implică îmbrățișarea conceptului de “non-self “. Ideea trecerii de la întuneric la lumină este elementul definitoriu al experienței călătoriei în Borobudur. Lumina este scopul final. Stupa  centrală, coroana acestui munte sacru este dedicată  “marelui soare Buddha”- Vairocana.

Asemeni marilor construcții arhitectonice vechi ale acestei lumi, monumente de talia celui de la Borobudur vor ridică tot timpul semne de întrebare și totodată vor atrage ca un magnet din ce în ce mai mulți turiști. Mergeți acum să vedeți cel mai mare temple Buddhist din lume și nu o să regretați.

Pentru a fi la curent cu noile postări, va propun să ținem legătura pe Facebook sau Instagram.

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply