Asia Azerbaijan Baku

Baku- principalele obiective (II)

Petrol

Primul care a forat în zonă după petrol, în 1846, a fost armeanul Ivan Mirzoev. Exploatarea pe scară largă începe în 1872, când sunt licitate parcele de teren bogate în petrol către privați. Printre investitori atrag atenția frații Nobel în 1873 și Rothschild în 1882. Începând cu 1880, lângă Baku se dezvoltă o zonă indus-trială și de rafinare a petrolului, zonă numită Orașul Negru. Până la jumătatea secolului 20, jumătate din petrolul vândut pe piețele internaționale era extras din Baku.  Astăzi orașul trece printr-o renaștere, odată cu exploatarea zăcămintelor de petrol Azeri-Chirag-Gunesli și a celui de gaz Shah Deniz de către SOCAR.

Baku – principalele obiective. Ce să vedeți

1.        Highland Park – numit și Piața Panoramelor pentru priveliștile spectaculoase spre Marea Caspică , spre oraș, dar și spre Flame Towers – turnurile reper ale orașului. Aici se întâlnesc vechiul și noul pentru că în apropiere se găsește o veche moschee – Moscheea Martirilor.

2.       Flame Towers – turnuri de birouri cu arhitectură avangardinstă care au devenit reper al orașului. Extrem de interesant spectacolul de lumini de seară (turnurile își schimbă constant culorile).

3.       Orașul Vechi – zona pietonală este un labirint de alei înguste și străzi pietruite. Clădiri vechi ce sunt ocupate astăzi de restaurante, baruri, galerii de artă sau magazine de suveniruri.

4.        Turnul Fecioarei – nimeni nu știe de ce și când a fost construit sau de unde și-a luat numele. Se presupune că ar fi fost observator, fortificație sau vechi templu zoroastrian. Structura este din secolul 12 și se poate urca în interiorul lui pentru panorame superbe asupra orașului. În interior există o mică expoziție istorică. Turnul este simbolul orașului și apare pe una dintre bancnotele azere.

5.       Centrul Heydar Aliyev – a fost deschis în 2007 și este acum muzeu de istorie și de artă modernă. Arhitectură impresionantă aparține celebrului architect Zaha Hadid.

Obiective

6.       Icherisheher Fortress wall – zidurile vechiului oraș ce au în jur de 500 de metri lungime și sunt datate din secolul 12.

7.       Palatul Shirvanshah – perlă a arhitecturii azere, construit în secolul 15 și restaurat în 2003. Este monument Unesco din anul 2000. Adăpostește un pavilion divankhan, un mausoleum, o mosche și ruinele unei băi.

8.       Fountain Square și Nizami Street. O zonă cu restaurante, magazine, baruri și cafenele. Extrem de populară și animată mai ales seara. Nizami Street și Bd. Neftchilar sunt printre cele mai scumpe din lume. Orașul se află pe locul 48, în anul 2011, în topul celor mai scumpe orașe din lume.

9.       Baku Bulevard – un bulevard de 4 km lungime situat paralel cu faleza. Loc de promenadă, mai ales seara, pentru priveliștile superbe spre Flame Towers care își schimbă culorile în concordață cu show-ul de lumini.  În zonă găsim aici un parc de distracții, un club de iaht, statui, o fântână muzicală, monumente, Carpet Museum (muzeul covoarelor), Mica Veneție- o reproducere a canalelor din celebrul oraș italian și unde te poți plimba cu barca.

10.   Atashgaz- templu zoroastru al focului din secolul 17-18. Interesante și exponatele din interior care încearcă să reproducă vremurile trecute ale orașului.

11.   Clădirile moderne cu o arhitectură impresionantă. Cele mai reprezentative, în afară celor de mai sus sunt: Turnul Azerbaijan, Centrul Internațional Mughan, Sala de Cristal, Turnul Socar, Deniz Mall, Baku Eye,Orașul Alb, Congres Mall, stadionul olimpic, clădirea noului aeroport internațional.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram .

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să vezi prima parte din articolul despre Baku poti intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply