Asia Azerbaijan Baku

Baku – orașul între două continente

Localizare

Baku este cel mai mare oraș din regiunea Caucazului, de la Marea Caspică. Este capitala statului Azerbaijan și totodată cel mai mare oraș. Atât timp cât această țară este situată pe limita dintre Europa și Asia putem spune că Baku, asemeni Istanbulului, este situat pe două continente.

Orașul se află la 28 de metri sub nivelul mării. Din acest motiv este capitala la cea mai joasă altitudine și cel mai mare oraș situat sub nivelul mării. Situat pe coasta sudică a peninsulei Absheron, de-a lungul golfului cu același nume, orașul Baku este divizat în 12 raioane și 48 cartiere. Numărul populației în 2020 era în jurul a 2,3 milioane locuitori.

Gazdă pentru evenimente importante

Orașul vechi împreună cu Maiden Tower și Palatul Shirvanshah au fost declarate monument Unesco în anul 2000. Baku a fost clasat de către Lonely Planet în top 10 orașe din lume pentru viața de noapte. Datorită petrodolarilor și mai nou gazodolarilor, orașul a cunoscut o dezvoltare accelerată. În ultimii ani a devenit gazdă pentru multe evenimente internaționale:

–          Concursul de muzică Eurovision 2012

–          Prima ediție a Jocurilor Europene în 2015

–          A patra ediție a Jocurilor Solidarității Islamice în 2017

–          Etapa anuală de Grand Prix – Formula 1. Prima Ediție în 2016

–          Finala Europa League ediția 2018-2019

–          A fost una dintre gazdele Euro 2020.

Etimologie

Una dintre variante are la bază derivarea din persană: Bad-Kube – “oraș bătut de vânt”. Bad înseamnă vânt și kube – a bate. O altă variantă, mai puțin probabilă, vine de la cuvântul persan Baghkuy – orașul lui Dumnezeu. Bagh însemna zeu și kuy-oraș. Se poate face o comparație cu Baghdad- dăruit de Dumnezeu (dad înseamnă a dărui). În timpul stăpânirii sovietice orașul a purtat numele de Baki. După 1991, odată cu trecerea la alfabetul latin, orașul a revenit la denumirea de Baku.

Istorie

Primele mărturii ale locuirii în zonă sunt din epoca bronzului: sculpturi și o figură de bronz a unui pește au fost descoperite aici. În secolul 1 e.n romanii întreprind în zonă două campanii caucaziene ajungând și pe teritoriul actual al orașului. În Gobustan, lângă oraș, au fost găsite inscripții romane din 84-96 e.n.

În secolul 8 orașul a fost tărâmul dinastiei Shirvanshah. După ce un cutremur devastator a lovit orașul Shamakhi, capitala de atunci a Shirvanului, aceasta s-a mutat în 1191 la Baku. Între secolele 12-14 în Baku și orașele din jur au fost construite fortificații. Din acea perioadă datează Turnul Fecioarei, Turnul Ramana, castelele Nardaran, Shagan, Mardakan și zidurile actuale ale cetății.

Safavizi

Bogăția și poziția strategică a orașului au atras însă atenția dinastiei Safavide din Iran. Ismail I a asediat și capturat Baku în 1501. El totuși a permis shivanshah-ilor să rămână în continuare la putere, dar sub suzeranitatea sa.  Urmașul lui, regele Tohmasp, i-a înlăturat însă și a înglobat provincia în imperiul său. Zona a rămas sub stăpânirea iranienilor până în 1813 când a fost cedată Imperiului Rus prin tratatul de la Gulistan.

După ce în 1712 Safavizi pierde puterea în Iran, Petru cel Mare al Rusiei profită și invadează Baku. Abia în 1736 orașul revine Iranului, împreună cu alte teritorii din Caucaz, prin tratatul de la Ganja. Datorită instabilității din zonă orașul face parte din diferite khanate între anii 1747 și 1806.

Perioada Bolșevică

În 1917, o dată cu Marea Revoluție Bolșevică din Octombrie, Imperiul Rus se destramă, iar Baku ajunge sub controlul veteranului bolșevic Stepan Shahumyan. Roșii inspiră și tolerează războiul civil până în martie 1918. Atunci au loc lupte cu azerii și sunt uciși între 3.000 și 12.000 de oameni. În mai fracțiunea azeră a Senj-ului caucazian proclamă independența Republicii Democrate Azerbaijan și, cu sprijinul Imperiului Otoman, cuceresc Baku în 15 sept 1918. După această bătălie, trupele neregulate azere, cu sprijinul tacit al comandamentului turc, timp de 4 zile au jefuit și ucis între 10.000 si 30.000 de locuitori armeni din Baku – pogrom numit “zilele din septembrie“.

După înfrângerea Imperiului Otoman în Primul război mondial  și retragerea din Baku, conducerea a fost preluată de britanici. Aceștia se retrag însă în 1919.  În 28 aprilie 1920, Armata a 11 roșie invadează Baku și bolșevicii proclamă Republica Socialistă Sovietică Azerbaijan. În perioada sovietică orașul cunoaște o dezvoltare economică puternică în special pentru târguri comerciale. Baku reprezenta un adevărat „cap de pod” pentru comerțul cu Iranul și Orientul Mijlociu. După dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991 Baku trece printr-o restructurare masivă. Sunt demolate multe clădiri vechi comuniste și înlocuite cu o centură verde. Se construiesc parcuri și grădini pe terenurile recuperate din umplerea plajelor din golful Baku.

Structura populației

Până în 1988 Baku avea o populație mare de ruși, armeni și evrei ce au contribuit masiv la diversitatea culturală și la dezvoltarea orașului.  O statistică din 1979 arată o structură de 52 % azeri, 23 % ruși, 16,5 % armeni, 2,3 % evrei. După războiul din Nagorno Karabah și a pogromului împotriva armenilor din ianuarie 1990, populația armena a fost expulzată din țară.  Statisticile spun că astăzi azerii sunt în proporție de 90% în oraș, majoritatea dintre ei fiind musulmani șiiți. Azerbaijan este a două țară cu cel mai mare procent de șiiți din lume după Iran.  În ziua de azi zoroatrismul a dispărut, dar acesta a avut o istorie lungă în Azerbaijan.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici

Daca vrei sa citesti partea a doua a articolului intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply