Asia Japonia Kanazawa

Kanazawa – “Orașul de aur“ sau “Orașul grădină” al Japoniei ?

Kanazawa – puțină istorie

Situat între Marea Japoniei la vest, Alpii Japonei la est și între râurile Sai și Asano, Kanazawa este un oraș de aproximativ 465.000 locuitori din prefectura Ishikawa și a făcut parte în trecut din vechea provincie Kaga. La Kanazawa se poate ajunge de la Tokyo in 2.5 ore cu Shinkansen-ul (trenul de mare viteză al Japoniei). Numit inițial Ishiura, Kanazawa era unul dintre cele mai mari orașe ale Japoniei din perioda Edo și printre puținele, care nu au fost distruse de bombardamentele celui de-al doilea război mondial. Numele de Kanazawa înseamnă în traducere exactă “mlaștina de aur“ și se spune că vine de la legenda țăranului Imohori Togoro, care săpând după cartofi, a descoperit niște fulgi de aur.

În perioada Muromachi, puterea centrală a shogunilor de la Kyoto scade, iar provincia Kaga întră sub controlul Ikko-Ikki (adepți ai preotului Rennyo) ce înlătură clanul Togashi și instaurează o republică teocratică numită “ Împărăția țăranilor“. Punctul central al acesteia îl constituie Kanazawa Gobo, fortăreața naturală flancată de cele două râuri, ascunsă după dealurile înalte și care se transformă în orașul-castel care va fi mai târziu Kanazawa de astăzi. În anul 1583 Maeda Toshiie cucerește orașul, desființează “Împărăția țăranilor” și se mută aici punând bazele stăpânirii timp de 280 de ani a provinciei Kaga. Atât el cât și succesorii săi întăresc și măresc castelul. În incediu din 1631 o parte din oraș și castel sunt avariate considerabil. În anul următor, pentru a rezolva problema apei, se construiește un canal care să aducă apă din râul Sai, sursă ce  alimentează inclusiv fântâna arteziană din grădina Kenroku-en de lângă castel.

Kenroku-en. Kanzawa-“Orașul grădină”

Construită între 1620 -1840 grădina Kenroku-en, datorită frumuseții sale incredibile reușește să transpună denumirea de “orașul grădina” către Kanazawa. Aceasta este una dintre cele 3 mari grădini ale Japoniei, alături de Koraku-en din Okayama și Kairaku-en din Mito, fiind considerată parte a patrimoniului național . Grădina reușește, în cel mai fericit mod, să combine cele 6 caracteristici importante în accepțiunea japoneză de grădină ideală : spațiu, seninătate, venerabilitate, peisaj, design și răcoare. Începuturile amenajării grădinii sunt puțin neclare existând două teorii. Prima este cea a construcției o dată cu primul canal de aducțiune al apei la castel de către Maeda Toshiie în 1632.

 

Cea de-a doua versiune spune că Tsunanori, cel de-al cincilea daimyō Maeda ar fi conceput grădina ca o extensie a casei de ceai Renchiochin construită în 1676 pe pantele de lângă castelul din Kanazawa. Cert este că deschiderea oficială către public are loc în 7 mai 1874 atunci când primește de la daimyō-ul din acea perioadă numele de Kenroku-en , nume care derivă din “Cronicile grădinilor faimoase din Luoyang”, o carte scrisă de poetul chinez Li Gefei.

Obiective interesante din grădină:

– Emerald Waterfall și Yugao-tei Teahouse, construite de Harunaga, al 11-lea daimyō în 1774

– Shigure-tei Teahouse, construită în 1725

– Kaisekito Pagoda, construită înainte de incendiul din 1759 și care se află acum pe insula centrală

– Kotoji-toro, lanternele de piatră din grădină

– Karasaki Pine, un arbore din secolul 14

– Flying Geese Bridge, un pod incredibil

Geisha District

Asemeni celor din Gyon – Kyoto, casele ceaiului din zona Higashi Chaya au fost desemnate bunuri de patrimoniu național. Zona este situată în centrul orașului Kanazawa de-a lungul râului Asano și păstrează aspectul medieval (cu fațada clădirilor din lemn). În zonă găsiți Yougetsu Minshuku, una dintre cele mai fotografiate străzi din Japonia. Clădirile sunt lungi și subțiri în spate și înguste în față, pentru că taxele în perioada medievală se plăteau în funcție de lățimea fațadei la stradă. Majoritatea au două etaje, etajul superior fiind folosit mai ales ca depozit. Va recomand să vizitați în interior o casă a ceaiului pentru a afla mai multe informații despre viața și obiceiurile acelor vremuri. La etajul superior găsiți dormitoarele dar și altarul casei.

Kanazawa – Orașul Samurailor

Odată cu stabilirea clanului Maeda, în oraș au ajuns o serie de samurai împreună cu familiile lor pentru paza și apărarea domeniului Kaga. Inițial ei au primit locuințe în interiorul castelului. Când orașul a fost terminat, pe la sfârșitul secolului 17, peste trei sferturi din case aparțineau samurailor. În anul 1611 are loc o reorganizare a zonei, cele mai bogate familii de samurai primesc pământuri și sunt mutate în afara castelului. Zona Naga-machi Buke Yashiki era reședința a două dintre cele opt mari familii care erau considerate “păzitorii clanului Maeda“. Mergeți să vedeți Casa samuraiului Nomura, una dintre cele mai bine păstrate locuințe din acea perioadă. Grădina este extraordinară și găsiți  aici un arbore de  peste 400 de ani.

Kanazawa- orașul foiței de aur

Orașul e fost extrem de prosper în perioada medievală și a fost considerat mult timp “million-koku”,  după valoarea produsă de domeniul orașului. Maeda Toshitsune, al treilea daimyō, a promovat intens meșteșugurile produselor din lac și al celor de aur. El adună din toată țara o serie de opere de artă și aduce în același timp în oraș o serie de artizani care pun bazele industriei meșteșugărești de mai târziu. Astăzi orașul este recunoscut pentru producția de foiță de aur, argint sau platină.  99 % din producția țării de foiță de aur folosită în prelucrarea manuală, 100 % la cea de argint și platină este produsă aici. ”Kanazawa haku”- foița de aur, este folosită pentru produse artizanale, decorarea altarelor și templelor, in cosmetice, pentru anumite instrumente dar și pentru uz alimentar. Mâncați o înghețată cu foiță de aur și cumpărați cosmetice și obiecte artizanale de la magazinele din zonă. Că să înțeleg exact cum trăiesc oameni din locurile vizitate, de cele mai multe ori eu aleg să merg într-o piață locală. Va recomand să experimentați acest lucru în Kanazawa ca să vă puteți bucura cu adevărat de “roadele” mării si al grădinilor de la poalele Alpilor Japoniei.

Kanazawa- experiențe tradiționale

Este Kanazawa un oraș grădină, un oraș al samurailor, un oraș de aur sau doar un colț al Japoniei care a păstrat foarte bine atmosfera medievală a țării ? Nu cred că am aflat nici acum răspunsul complet la această întrebare. Dormitul  într-un ryokan, un hotel tradițional unde salteaua stă direct pe tatami (rogojini din tulpină de orez) și unde intri în hotel doar în ciorapi, haine tradiționale oferite de gazde pentru a fi purtate la micul dejun, experiența unei vizite la onsen- băile tradiționale japoneze unde intri total dezbrăcat și de unde nu am fotografii evident … 🙂 sunt câteva experiențe memorabile din acest oraș. Explorarea orașului de Sakura – sărbătoarea cireșilor înfloriți și apropierea de gastronimia extraordinară japoneză vă va determina cu siguranță să luați în calcul o vizită în zonă.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook  sau Instagram .

Daca vrei să vezi toate tările si locurile unde am reusit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply