Xi’an capitală istorică a Chinei
Capitala provinciei Shaanxi și una dintre cele 4 capitale istorice ale Chinei alături de Beijing, Nanjing și Luoyan, orașul Xi’an este punctul de început al străvechiului Drum al Mătăsii. Orașul a fost casă pentru Qin Shi Huang, fondatorul dinastiei Qin și primul împărat al Chinei unificate. Rege la 13 și împărat la 38 de ani Qin este cel care a reușit să unifice pentru prima dată provinciile Chinei cu ajutorul armelor. El a ordonat unificarea unor porțiuni din diferite state în ceea ce numim astăzi Marele Zid al Chinei și totodată a modernizat sistemul de drumuri al Chinei. Sub îndrumarea lui Qin a fost construit un mausoleu pentru a adăposti vestita sa Armata de Teracotă. Capitală a Chinei sub diferite dinastii (Qin, Tang, Sui, Western Han, Whestern Zhou), orașul și-a căpătat numele actual în 1369 în timpul dinastiei Ming.
Populația Hui și aromele de pe Drumul Mătăsii în Xi’an
Chiar dacă 99,1 % din populația orasului Xi’an este de origine Han Chinese, în oraș există aproximativ 81.500 de reprezentanți ai minorităților etnice. Dintre aceștia aproximativ 50.000 fac parte din minoritatea Hui. Grup etno-religios al Asiei de Est și adepți ai religiei musulmane, cei aproximativ 10,5 milioane de oameni ce aparțin populației Hui se găsesc în special în provinciile din nord vestul Chinei , dar și în țări precum Kazahstan și Kyrgystan (aproximativ 110.000). Bărbații poartă Taqiyah- o scufie scurtă și rotundă ce are și rol religios, în timp ce femeile poartă un văl ce le acoperă capul și părul lăsând fața neacoperită. Originea populatie Hui vine de la comercianții și călătorii de pe Drumul Mătăsii. Aceștia erau fie arabi, fie locuitori din Asia Centrală sau persani care s-au căsătorit în această zonă convertind ulterior toată familia la islam si preluând influențe din cultura chineză. Termenul de musulman chinez se referă aproape întotdeauna la populația Hui. Aceștia vorbesc limba chineză spre deosebire de minoritatea Uyghur, musulmanii care vorbesc turcică.
Cartierul Musulman
Începuturile Cartierului Musulman din Xi’an se află în timpul dinastiei Tang, dinastie care a încurajat schimburile comerciale de-a lungul Drumului Mătăsii și totodată a fost extrem de permisivă cu diferitele religii. Xi’an este orașul unde a fost înființată prima misiune creștină de către Alopen în 635 dar și locul unde a fost introdus pentru prima dată Islamul în China în anul 651 când s-a permis oficial practicarea acestei religii. Unii spun că Suzong, unul din împărații dinastiei Tang i-a scris lui Al-Mansur (al doilea calif și fondatorul dinastiei Abbaside) să îi ceară asistență armată pentru o bătălie. Cei aproximativ 7.000 de călăreți care au fost trimiși și care ulterior s-au stabilit aici ar fi de fapt precursorii minorității Hui din Cartierul Musulman din Xi’an.
Street Food
Enclavă în cadrul Xi’an-ului, cuprinsă în interiorul zidurilor vechiului oraș, între străzile Xida, Hongbu, Zaoci și poarta Beiyuan, cartierul musulman adăpostește aproximativ 32.630 de suflete. Teritoriul a fost declarat zonă protejată pentru obiceiurile și pentru mâncarea traditională gătită aici. Vizual și olfactiv o să fiți extaziati în momentul în care veți păsi pe străzile cartierului. Paste de casă combinate cu vită sau oaie, supă cu piper, supă acră de găluște, aluat răsucit si apoi prăjit în ulei de alune. Paomo, supa tradițională cu pâine fierbinte dospită și fiartă la abur, gătită împreună cu carne de miel sau vită asezonata cu usturoi sau ceapă verde, o să vă încânte simțurile și o să vă ducă totodată cu gândul la celebra supă Pho din Vietnam.
Marea Moschee din Xi’an
Cunoscută și sub numele de Moscheea Huajue, după numele străzii pe care se află, a fost prima moschee construită în timpul dinastiei Tang în secolul 8 în China. Una dintre cele 39.000 de moschei din țară, Marea Moschee din Xi’an a primit forma actuală în cea mai mare parte în timpul dinastiei Ming cu adăugiri ulterioare în timpul dinastiei Qin. În 1956 a fost declarată site istoric și cultural al provinciei Shaanxi și apoi promovată ca site protejat național în anul 1988. Întregul complex are aproximativ 20 de clădiri răspândite în cele 5 curți construite în stilul tradițional chinez dar cu functionalitate islamică. Găsim aici o poartă din timpul dinastiei Qin, un gazebo hexagonal sau o pagodă octagonală (în curtea 3) folosită inițial ca minaret pentru a chema credincioșii la rugăciune. Sala centrală de rugăciune este o construcție monumentală din cherestea de lemn cu 6 stâlpi și 5 uși, având un acoperiș de culoare turquoise.
Xi’an nou și vechi
Cu cele 8.7 milioane de locuitori în oraș și 12.9 milioane în zona metropolitană, Xi’an este astăzi unul dintre cele mai mari orașe din nordul Chinei, făcându-se remarcat în ultimi ani drept pionier al industria IT software. Datorită unei baze largi de forță de muncă ieftină și foarte bine pregătită de cele 100 universități din zona, cei 3.000 de absolvenți anuali din domeniul IT au făcut din Xi’an un hub internațional al industriei de outsourcing IT. Dezvoltarea a mers si catre industria de echipamente si corpuri de iluminat , componente auto și mai nou industria aeronautică. Să nu uităm însă turismul care reușește să aducă aici nu mai putin de 52 milioane de călători anual. Toți aceștia viziteaza o serie de obiective interesante, unele dintre ele recunoscute internațional: Mausoleul imparatului Qin cu Armata de Teracotă, zidurile orașului (secol 14, dinastia Ming), Marea și Mica Pagodă a Gâștii Sălbatice, Muzeul de istorie Shaanxi , Turnul Clopotului, Turnul Tobei, și Cartierul Musulman.
Va recomand cu căldură să vizitați orașul și toate aceste obiective despre care o să să aflați mai multe amănunte în articolele viitoare. Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram .
Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.
No Comments Found