Asia Inle Lake Myanmar

Divin și profan pe Inle Lake (II)

Ce vă recomand să vedeți într-o plimbare pe Inle Lake.

Shwe Inn Thein Pagodas

Ajungi aici doar cu barca prin Inn Thein Creek, un canal lung și îngust de 8 km lungime și care poate fi străbătut doar în sezonul ploios. Principala atracție este un grup de pagode buddhiste ridicat în timpul regelui Narapati Sithu (1174-1211). Pagodele sunt de forme, mărimi și culori diverse, aflându-se în stadii diferite de conservare. Pot fi împărțite în 2 zone principale:

Nyaung Ohak ce se află lângă portul de vase. Pagodele de aici sunt în cea mai mare parte restaurate. Denumirea se poate traduce în “grupul de banyan trees”.

Shwe in Thein Pagodas – cele de pe vârful dealului. Ajungi aici după un drum de 700 de metri flancat de comercianții de genți, tricouri, longyis, ceramică, sculpturi sau obiecte de artizanat. Sunt sute de pagode aici. Cele mai multe sunt din secolele 17-18, dar și câteva de secol 14. Altarul central se crede că a fost făcut de King Ashoka. El este casă pentru un buddha de aur aflat în meditație.

Kyaung Daw Pagoda (Phaung Daw U Pagoda)

Este pagoda barjei regale (Principal royal barge) și se află în satul Ywana. Pagoda este locul unde se desfasoara festivalul anual. Imagini ale lui buddha sunt plimbate cu ”barja regală“- barcă ceremonială – de-a lungul lacului. Pagoda găzduiește 5 mici statuiete ale lui Buddha acoperite cu foiță de aur până la punctul în care formele lor nu mai pot fi recunoscute. Fotografiile de pe pereți arată cum erau statuetele originale. Ele au între 230-460 mm înălțime și, conform localnicilor, se presupune că sunt aduse de regele Alaungsithu. În Myanmar doar bărbații au voie să pună foița de aur pe statutele lui Buddha. Din 2019 însă în acest templu acest lucru a fost interzis. O altă parte a ritualului permite bărbaților să pună o haină mică în jurul statuilor și apoi să o ducă acasă în semn de respect față de Buddha și învățăturile sale.

Anual, timp de 18 zile, în timpul lunii birmaneze thadingyut (din septembrie până în octombrie) are loc festivalul pagodei. Patru statuete sunt scoase și plimbate pe lac cu barja regală. A cincea rămâne tot timpul în templu. Barja este remorcată de mai multe bărci conduse de vâslitori cu un picior. Aceștia vâslesc la un ison, făcând ca procesiunea să fie impresionantă. Barja este plimbată pe lac în sensul acelor de ceasornic, iar cele 4 statute stau peste noapte în templele principale din fiecare sat. Punctul cuminant este când procesiunea ajunge în cel mai mare oraș, Nyaung Shwe. Aici vin majoritatea pelerinilor să își aducă omagiul și venerația către Buddha.

 Nga Phe Kyaung (Jumping Cat Monasteries)

Este o mânăstire din lemn de 200 de ani vechime. A fost construită pe piloni, la nord de Ywana. Este renumită pentru pisicile care au fost instruite de călugării de aici să sară prin cercuri mici. Se spune că unul dintre călugări a fost iluminat de învățăturile lui Buddha și a văzut o pisică sărind în sus printr-un cerc. De atunci a antrenat 20 de pisici să facă acest lucru. Călugărul a murit și pisicile au îmbătrânit așa că nu se mai țin spectacole. Unii călugări consideră totuși nepotrivit  să dreseze pisicile pentru spectacole.

Five Day Market

Localnici Shan, Intha și Pa-o de pe dealurile din jurul lacului Inle vin spre a-și vinde produsele spre “five days market“. Este numită așa pentru că piața migrează din sat în sat, pe malul lacului, într-un sistem rotativ de 5 zile. Suveniruri, picturi, artizanat, produse agricole, ceramică, fructe, legume, țesături, obiecte din argint, lemn, trabucuri, mătase. Toate își găsesc locul în această piață. Localnici știu fără greș locul pieței. Zilele de lună plină și de lună neagră sunt însă zile fără piață.

Despre apariția ei, istoria spune că autoritățile shan mergeau din sat în sat să adune impozitele. Acest lucru consuma mult timp. Ca să fie mai eficienți, adunau oamenii din apropierea unui oraș sau sat în anumite zile pentru a colecta impozitele. Încet, încet oameni au început să aducă și mărfuri la aceste întâlniri și sa facă schimburi comerciale. Așa ar fi apărut “five days market“. Chiar dacă impozitele nu se mai colectează așa, piața a rămas. Cele mai mari piețe sunt : Inn Thein, Nam Pau, Phaung Daw Oo, Maing Market, Khaung Dain, Hău Daung și piața plutitoare de la Ywana . Acesta însă în ultimul timp a cam dispărut și sunt mai mult turiști dacat vânzători, așa cum se întâmplă și cu cea de la Damnoen Saduak din Thailanda.

Cazare

Cazarea am avut-o la Sofitel Myat Min, un resort de 5 stele pe malul lacului Inle. O cameră cu o cadă individuală în mijlocul băii și o cabină de dus, o zona de living in mijlocul camerei și o canapea senzațională. Vederea de pe balcon te lăsa fără suflare. Decorațiunile interioare cu extrem de mult bun gust. Cina în restaurantul principal al hotelului a fost divină și profană în același timp. Dimineața plecarea pe lac la plimbare se face de la pontoanele private ale resortului. Recomand cu toată căldura.

Prima parte a articolului o găsești aici.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply