Asia Khiva Uzbekistan

Khiva- orașul construit de sclavi pe Drumul Mătăsii (I)

Fosta capitală a Kharezmiei, a khanatului Khiva și a Republicii Sovietice Populare Khorezm, orașul Khiva este astăzi o destinație de top din Uzbekistan. Orașul a fost înființat cu 1500 de ani în urma. Între secolele 10 și 14 a fost un oraș aglomerat și un centru important al comerțului de pe Drumul Mătăsii.

Puțină istorie

Există mai multe explicații legate de originea numelui orașului.  Prima dintre ele spune că Shem (unul dintre fii profetului Noe) s-ar fi rătăcit după potop și ar fi ajuns în zonă. El a adormit și a visat trei sute de torțe aprinse. Când s-a trezit a întemeiat orașul după forma tortelelor din vis. El a săpat fântâna Kheyvak -fântână ce este și astăzi în Ichan-Kala (orașul vechi).  În a doua versiune se spune că cei care călătoreau prin oraș atunci când gustau din apa extrem de bună din fântână exclamau Khey Vakh – “ce placere”. De aici orașul ar fi devenit Kheyvakh și prescurtat Khiva. Ultima variantă menționează că numele se trage de la oaza Khwarezm din delta râului Amur Daria. Numele modificat prin împrumut în limba turcică ar fi fost Khivarezm și apoi scurtat la Khiva.

Piața de sclavi

Locuitorii zonei proveneau din zona iraniană și vorbeau o limbă est-iraniană numită khwarezmiana. În secolul 10 clasa conducătoare iraniană este înlocuită de turci. Zona s-a transformat ulterior într-una cu populație vorbitoare majoritar de limbă turcică. Dovezi arheologice indică locuirea începând cu secolul cinci. Abia în secolul zece apare o înregistrare a orașului în relatările unor călători musulmani. La începutul secolului 17, Khiva devine capitala khanatului Khivei și era condusă de o ramură a Astrahanilor, din dinastia lui Gengis Han. În secolul 17 orașul se dezvoltă intens ca o piață de sclavi. Se spune că 30.000 de perși și un număr necunoscut de ruși au fost inrobiti înainte de a fi vânduți în piețele din oraș. Tot aceștia au fost cei care au construit zidirile orasulu și o mare parte din clădirile din Ichan- Kala.

Imperiul Țarist și URSS

Khanatul Khiva a fost înglobat în secolul 19 în cadrul Imperiului Țarist după bătălia din 28 mai 1873, dar a rămas însă un protectorat cvasi-independent. În 1919, după marea revoluție bolșevică, ultimul khan a fost înlăturat. Așa a luat ființă Republica Populară Sovietică Khorezm. Ulterior, în 1925, aceasta a fost încorporată în Republica Socialistă Sovietică Uzbekistan.

Orașul în sine e format din două părți: Dichan Kala- orașul exterior, protejat de ziduri exterioare cu 11 porți și Ichan Kala- orașul interior, înconjurat de un zid din cărămidă. Cel actual este din secolulul 17 și are în jur de 10 metri înălțime. În orașul vechi sunt aproximativ 50 de monumente (medrase, moschei, mausolee) și 250 de case vechi, marea majoritate din secolele 18-19.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici

No Comments Found

Leave a Reply