Europa Islanda Jökulsárlón

Islanda – land of fire and ice (III). Jökulsárlón

Islanda – land of fire and ice. Jökulsárlón

Ziua a treia în Islanda a debutat cu o mică ascensiune până pe platforma metalică din partea superioară a cascadei Skógafoss. Temperatură de 6-7 grade, avantajul de a fi singur și bucuria spectacolului căderii de apă. Traseul zilei a fost ulterior Skógafoss – Fjaðrárgljúfur Canyon-  câmpurile de lavă de la Skaftareldahraun – Skaftafell – Vatnajökull National Park – laguna glaciară Jökulsárlón – Höfn – Breiðdalsvík – 492 km și nu mai puțin de 7 ore pe șosea.    

Fjaðrárgljúfur Canyon

Eroziunea progresivă a râului Fjaðrá asupra rocilor vulcanice a făcut să apară un canion incredibil, cu maluri înalte de până la 100 metri și aproape 2 km lungime. Cascada din partea vestică este vizibilă de pe o platformă metalică de observație la care se ajunge urcând aproximativ 1,5 km. În Mai 2019 aici s-a filmat o parte din videoclipul piesei “I’ll show you” a lui Justin Bieber. 

Câmpurile de lavă Skaftareldahraun

În 1783 un râu de lavă scurs din vulcanul Lakagígar s-a revărsat pe văile râurilor Skaft și Hverfisfljót. Acesta a devenit ceea ce s-a numit ulterior “Skafta fire “- 16 km cubi de lavă și  aproximativ 580 de km pătrați acoperiți. După ce lava s-a răcit stâncile cu forme rotunjite  au fost acoperite treptat de  un strat de mușchi care își schimbă culoarea în funcție de anotimp. 

Skaftafell

Fondat în 15 septembrie 1967 și inclus ulterior în 2008 în Vatnajökull, Parcul National Skaftafell se întinde pe aproximativ 4.807 km pătrați. Peisajul alpin deosebit s-a format în mii de ani sub diferite influențe ale focului (erupții vulcanice – Öræfajökull ), al apei din ghețari (Skaftafellsjökull) sau din râuri (Skeidara, Morsa și Skaftafellsa). Un punct de belvedere superb veți găsi la Skeiðarársandur, lângă rămășițele unui pod rupt de ape la o inundație anterioară. Skaftafell Visitor Center servește ca punct de plecare spre  traseele de drumeție din interiorul parcului. Sunt 9 trasee cu grade diferite de dificultate, care vă poartă până în apropierea ghețarului sau către Svartifoss (cascadă într-o calderă plină de coloane bazaltice).

Vatnajökull

Declarat în 5 iulie 2019  World Heritage Site, Parcul National Vatnajökull se întinde pe nu mai puțin de 14.140 de km pătrați (14 % din suprafață totală a Islandei) și este al  doilea cel mai mare parc din Europa după Yugyd Va (Rusia). Inființat în iunie 2008 include și parcurile naționale care existau anterior Skaftafell și Jökulsárgljúfur.

Ghețarul Vatnajökull este cel mai mare din Europa excluzând regiunea arctica. Stratul de gheață, cu o grosime medie de 400-600 metri și un maxim de 950 metri, se întinde pe nu mai puțin de 8.100 km pătrați. Sub ghețar  încă există câțiva vulcani activi : Askja, Kverkfjöll și Snaefell . Peisaje incredibile care împletesc ghețari, creste  muntoase, peisaje selenare și conuri vulcanice pot fi admirate de-a lungul șoselei 1 care se intinde la sud de parcul național. 

Jökulsárlón

Tradus din limba islandeză Jökulsárlón înseamnă “laguna fluviului glaciar”. Considerată una din minunile naturale ale Islandei, la 1,5 km de ocean și acoperind astăzi 18 km pătrați, laguna glaciară a început să se dezvolte acum mai puțin de 60 de ani. Bucăți mari de gheață se desprind din Breiðamerkurjökull și alunecă încet către lac. Icebergurile plutesc la suprafața apei și se deplasează către ocean. Culoarea lor variază de la alb strălucitor până la albastru închis funcție de catitatea de aer din gheață și de interacțiunea cu razele soarelui.

Lacul, cu o adâncime de 248 metri și declarat în 2009 cel mai adânc din țară, nu îngheață niciodată, nici măcar în timpul iernii. Pentru o croazieră pe lac puteți alege între vehicule amfibie, barcă zodiac sau kayak. Cu siguranță va fi o experiență memorabilă iar întâlnirea cu focile, care populează din abundență zona, este inevitabilă. 

Diamond Beach

Chiar lângă laguna glaciară Jökulsárlón pe numele său adevărat Breiðamerkursandur pe partea opusă drumului național 1, se află un loc incredibil pe care cu siguranță nu vei vrea să îl ratezi. Icebergurile desprinse din ghețar care ajung în ocean sunt aruncate pe plajă de valuri mai ales în timpul fluxului. Bucățile de gheață albe sau albastre strălucesc pe nisipul negru în razele soarelui asemeni unor diamante. De aici provine numele unuia dintre cele mai fotogenice locuri din Islanda – Diamond Beach. 

Höfn  

Plecând de la Jökulsárlón spre Breiðdalsvík unde am avut cazarea, șoseaua șerpuiește pe marginea sudică a Parcului National Vatnajokull de-a lungul fiordurilor Hornafjordur și Berufjordur. Pe drum am oprit în Höfn, un mic orășel cu un port superb care trăiește în special din turism și din industria pescuitului. A doua oprire a fost la Djúpivogur unde am vizitat Eggin și Gleðivík – o colecție de ouă din piatră, sculptate de Gudmundsson Sigurdur, ca un tribut adus celor 34  specii de păsări din zona.

 Ce aș fi vrut să mai văd în zona :

Ingólfshöfði

Locul unde se spune că a acorat pentru prima dată Ingolfr Arnarson, cel care a descoperit Islanda în 874. În zonă se pot face excursii de aproximativ 2 ore pe coastă pentru a vedea pufinii. 

Svartifoss

Cascada senzațională din Skaftafell National Park

Hjörleifshöfði Cave

Numită și  peștera lui Yoda (aici s-au fimat scene din Războiul Stelelor)

Craterul Lakagigar (Laki) și Eldgjá – fisură eruptivă

Hvannadalshnúkur

Cel mai înalt munte din Islanda

Valea  Heinabergsdalur

Cu o lagună glaciară asemănătoare celei de la Jökulsárlón

Vestrahorn

Un sat vikig înconjurat de un peisaj  natural impresionant

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din a treia zi din Islanda găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să citesti despre ziua anterioara in Islanda intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply