Drumul Trolilor Europa Norvegia

Drumul Trolilor – locul cel mai probabil de întâlnire cu celebra creatură mitologică

Cine si ce sunt troli?

Dacă cinematografia actuală a dat diferite forme și caracteristici trolilor în filme celebre gen Lord of the Rings, Harry Potter sau Dungeons&Dragons, cu siguranță ființele mitologice ce apar în folclorul scandinav sunt de obicei mici, slabe, cu nasul mare, cu pielea alunecoasă, vulnerabile la foc și se transformă în piatră de la razele soarelui. Să nu va mirați dacă, din loc în loc, de-a lungul Norvegiei o să gășiți destui imprudenți care au ignorant această slăbiciune și au fost impietriți de soarele ce se arată destul de timid și rar pe cer în Norvegia

Trollstingen sau Drumul Trolilor

Se spune că trolii trăiau în munți, pe stânci sau în peșteri izolate, singuri și în grupuri mama-fiu sau tată-fica. Dacă luăm în considerare cele de mai sus, cu siguranță locul cel mai probabil unde va veți întâlni cu aceste ființe solitare este Drumul Trolilor, cel mai spectaculos drum alpin din Norvegia și unul dintre cele mai frumoase din lume. Parte a drumului național 63, Trollstingen sau Drumul Trolilor cum este el numit, e un drum alpin  ce străbate Alpii Romsdal printr-o urcare de 850 de metri diferența de nivel și o înclinație de 10 %, străbătând 11 serpetine în „ac de păr”. Deschis doar pe timpul verii, din mijloc de mai pînă în octombrie, drumul ce leagă Andalsness de Valldal face parte și din Ruta de Aur  cea care, după o traversare cu feribotul a unui fiord la Eidsal ,se continuă pînă în Geiranger pe Drumul Vulturilor, alt drum extrem de cunoscut al Norvegiei. Înconjurat de munți de 1.600 de metri cum ar fi Kongen (1614 m), Storgovfjellet (1629 m) sau Stigbottshornet (1583 m), Drumul Trolilor este un drum destul de  dificil de străbătut cu mașină, dar care va oferă mostre incredibile ale naturii norvegiene.

Istoria construcției

În 1891 incep primele lucrări voluntare ale fermierilor de ambele părți ale munților, în încercarea de a facilita schimburile comerciale. Primul drum ce se putea străbate călare, a inceput în 1905 și s-a finalizat în 1913, insă porțiuni întregi impracticabile. Abia în 1928 încep lucrările pentru un drum modern și după 8 ani, la 31 iulie 1936, în prezența regelui Norvegiei Haakon al VII-lea, are loc deschiderea lui oficială. De atunci și pînă astăzi au avut loc modernizări de lărgire parțiala a șoselei pentru a facilita accesul celor aproape 600.000 de turiști ce îl străbat anual. Cu toate acestea, datorită dificultății  parcurgerii drumului există încă restricții pentru autovehiculele mai lungi de 13 metri de a circula aici.

Centrul pentru vizitatori

Centrul pentru vizitatori, din partea superioară a șoselei, este și el unul din punctele de atracție ale zonei, arhitectura sa clară și precisă asigurând o tranziție spectaculoasă cu natura înconjurătoare. Cele 2 puncte de belvedere aflate pe platforme special amenajate și la care se ajunge traversând pasarele de oțel, vă permit să aveți o privire de ansamblu asupra șoselei  pe care  tocmai ați străbătut-o  și să vă delectați cu panorame incredibile asupra văii Romsdal. Măreția munților din jur, dar mai ales spectaculozitatea căderii de apă de la cascada Stigfossen, ce măsoară nu mai puțin de 320 de metri, o să va rămâna întipărită pe veci în memorie.

Wish List European Road

Alături de Pasul Stelvio (Italia ), Trasfagarasanul (România), Grossglockner (Austria) , Pasul Furka (Elveția), Lysebotn (Norvegia), Golful Kotor (Muntenegru ) sau Coasta Amalfi (Italia ), Drumul Trolilor se află în multe din topurile drumurilor europene celebre de “străbătut într-o viață“.

Va las în continuare să va bucurați cu fotografiile senzaționale din zona și nu uitați că mă găsiți și pe Facebook . Pentru alte destinații din Norvegia urmăriți contul de Instagram.

Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply