Elvetia Europa Jungfraujoch

Jungfraujoch – cu trenul pe „Acoperișul Europei”

Jungfraujoch

Joch în limba germană înseamnă depresiune ce conectează două vârfuri. În cazul nostru Jungfrau (4.158 metri) și Monch (4.110 metri) din Alpii Bearnezi. Zona Jungfraujoch se află la 3.403 metri altitudine, în partea de sus a ghețarului Aletsch, cel mai mare ghețar din Alpi. 23 de kilometri lungime, 15 kilometri cubi și o suprafață de 81,7 kilometri pătrați are ghețarul. Din păcate, datorită încălzirii globale, între anii 1980 și 2013 acesta a pierdut 1.3 km din lungime și 300 de metri din grosime. Toată aria de ghețari din zonă a fost declarată Unesco World Heritage în anul 2001.

Din 1912 zona este accesibilă turiștilor pe linia de cale ferată Jungrau din Interlaken și Kleine Scheidegg.  Linia este parțial prin tunele ce trec pe sub Eiger (3.967 metri) și Monch. Imaginea lui Eiger văzută din Grindewald sau Lauterbrunnen este emblematică pentru Alpii Elvețieni.

Puțină istorie

Prima traversare a zonei are loc în 1862 de către șase exploratori britanici alături de șase ghizi elvețieni.  Primul care vine cu idea unui tunel care să ajungă în zona este Adolf Guyer- Zeller. În 27 iulie 1896 el începe construcția caii ferate. Pe parcurs au apărut însă diverse probleme: de vreme, multe morți accidentale , inclusiv probleme financiare. În 1908 are loc un mare accident când 30 de tone de dinamită au explodat. Abia după 16 ani a reușit finalizarea construcției. Cu doar 2 stații intermediare: Eismeer și Eiggerwand. La cea din urmă puteți cobora și reveni în cele 5 minute cât trenul staționeaza în gara. Mergeți să observați împrejurimile prin singura fereastră în stânca din zonă. Ea are 8 metri lungime și 1 metru înălțime.

 Calea ferată, finalizată în 1912, are 7 kilometri lungime și 25 grade înclinare. Trenul este pe cremaliera. Călătoria durează 50 de minute la urcare și 35 la coborâre.  Stațiile de pe traseu sunt acum Kleine Scheidegg-Eigerletscher-Eigerwand-Eismeer-Jungfraujoch. De la Kleine Scheidegg se face legătură cu Interlaken, Lauterbrunnen, Wegen, Grindewald via Bernese Oberland Railway sau Wengernalp Railway. O călătorie Interlaken-Jugfraujoch dus- întors nu este chiar ieftină, ajungând la 235 CHF (aproximativ 215 euro) pentru un adult. Copii și pensionarii  au reducere.

Top of Europe

Jungfraujoch este stația de tren sub pământ situată la cea mai mare altitudine din Europa – 3.454 metri. Un complex de tuneluri conectează stația de clădirea “Top of Europe”. Aici sunt  trei restaurante, expoziții, un magazin de ciocolată (Lindt Swiss Chocolate Heaven) și oficiul poștal situat la cea mai mare altitudine din Europa.

Un ascensor de mare viteză vă poartă în 25 de secunde către vârful stancos Sfinx. Platforma de aici este situată 168 metri mai sus și oferă vederi panoramice asupra ghețarului Aletsch și a vârfurilor din jur. Atenție la vânt și la temperaturile apropiate de zero grade inclusiv în timpul verii.  Sfinx Observatory este cel mai înalt observator astronomic din lume. Radio releul de aici nu este accesibil publicului și binențeles că este…. releul cel mai înalt din Europa 🙂 . Altitudinea de pe platforma este 3.572 metri a doua cea mai înaltă din Elveția.  Prima este cea de la Klein Matterhorn – Glacier Paradise – 3.883 metri. Eu am reușit să ajung și pe acesta în periplul meu prin Elveția și v-o recomand cu toată inima.

Ice Palace

Din stația de tren, prin tunele subterane, sunteți purtat de Alpine Senzation (o bandă rulantă) către un mic cinematograf unde rulează gratuit un film cu panorame de 360 de grade ale zonei.  Pe drum veți întâlni 30 de plăcuțe comemorative cu imagini legate de construcția tunelului și dezvoltarea turismului în zonă. Mergeți la Ice Palace – o serie de caverne sub ghețar pline de sculpturi în gheață. Personajele din filmul de animație Ice Age, un pinguin, un vultur și un urs sunt doar câteva dintre atracțiile întâlnite.

Activități

Prin tunel mergeți afară. De aici câteva drumeții vă vor purta către crevasele ghețarului sau către Monchsjochhutte – cabană situată la altitudine cea mai mare din Elveția. Drumul pe potecă spre cabană durează 45 de minute pe sens. Apă folosită aici este dintr-un rezervor de 300 de litri și provine din ghețar. Mâncare și băutura sunt aduse cu snowmobilul. Diferența de altitudine la urcare este de 720 de metri, Atenție la echipament și la vreme (zăpadă și vânt permanent). De aici se încep și ascensiunile spre Jungfrau sau Monch.

Mergeți la o mică plimbare în zonă, dacă vremea vă permite. Găsiți aici și un Snow Fun Park- un parc de distracții în zăpadă. O bătaie cu bulgari nu strică nici ea.  Din Decembrie 2020 s-a deschis o telecabină ce leagă Grindewald de Eigerghletsher într-o călătorie de 15 minute.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply