Europa Italia Mantua

Mantua- orasul renascentist al familiei Gonzaga(II)

Personalitati ale orasului.

Familia Gonzaga a făcut adevărate minuni din acest oraș sprijinind spiritul artistic. Multe dintre figurile reprezentative ale lumii au început, au creat sau măcar au trecut o perioadă scurtă prin acest oraș. Antonio Vivaldi a scris multe din faimoasele sale opere aici, în secolul 18. Mozart a concertat la vârsta de 13 ani în Teatro Bibiena. Orașul apare în opera Rigolleto a lui Verdi și reprezintă totodată locul de exil al îndrăgostitului din opera Romeo și Julieta. Să continuăm cu partea a doua a principalelor obiective din Mantua.

4. Palazzo del Te

 Exemplu de seama a stilului manerist (renașterea târzie), palatul este opera cea mai importantă a lui Giulio Romano (pupilul lui Rafael). Vasari l-a numit inițial Palazzo del T, dar numele a fost transformat ulterior în englezismul Palazzo del Te.  A fost construit între 1524-1534, pe locul unor foste grajduri, în afara zidurilor cetății, ca palat de vară, la ordinul lui Frederico II Gonzaga. Își trage numele de la” Tejeto “- dumbrava din afara orașului. Construit pentru a impresiona oaspeții, se spune că de fapt era loc de taină al ducelui Frederico împreună cu amanta lui. Are forma unui pătrat ce închide o curte interiora cu o grădina adițională și o colonadă semicirculară (Esedra). Timp de 10 ani au lucrat la decorațiuni pictori de fresce și plasticieni, cei mai importanți fiind Benedetto Pagni și Rinaldo Mantovano. Cele mai spectaculoase  încăperi sunt Sala di Psiche (banchetul din Olimp), Sala dei Cavalli (sala cu cai) sau Sala dei Giganți (uriași și personaje grotești ). Nu ratați nici Casino dela Grotta pe care îl găsiți în grădina alăturată și  cuprinde o camera mică în jurul unei grote, o logetta (un balcon acoperit), o cascadă și decorațiuni din pietre și scoici.

5. Basilica Sant’Andrea

Începută în 1472 pe locul unei  foste mănăstiri benedictine și terminată 328 de ani mai târziu, biserica a fost ridicată după planurile lui Leon Battista Alberti la ordinul lui Ludovico III Gonzaga. Domul centrat (1732-1782) a fost desenat de Filippo Juvarra și decorat de Paolo Pozzo în secolul 18-19. Scopul construirii catedralei a fost să primească pelerinii în ziua “Înălțării Domnului“, atunci când o fiolă cu sângele lui Hristos este ridicată din criptă printr-o fantă din podea direct sub cupola bisericii. Relicva este păstrată în “vasele sfinte” și a fost adusă la Mantua de centurionul roman Longinus, cel care a scos pământul cu sângele lui Hristos. Relicvele descoperite inițial în 804 și redescoperite în 1049 au fost recunoscute drept autentice în 1053 de Papa Leon IX. Acestea sunt expuse public doar în Vinerea Mare, atunci când sunt plimbate public într-o procesiune pe străzile din Mantua.

6. Piazza delle Erbe

 Situată pe locul fostei piețe de vite și pe un vast teren de lângă mănăstirea Sant’Andrea. Ulterior se construiesc Pallazzo della Ragione, Casa del Mercante, Palazzo Cervetta. Tot în piață se găsesc Rotonda San Lorenzo, Basilic Sant’Andrea, Turnul cu Ceas, Torre del Salabro, Casa di Boniforte. 

7. Catedrala din Mantua – Domul Sfântul Petru

 Pe amplasamentul unei vechi biserici de la începutul creștinismului care a fost distrusă de foc în 894, actuala biserica a fost ridicată între 1395 și 1401. În urma unui nou incendiu în secolul 16 se reconstruiește interiorul sub îndrumarea lui Giulio Romano. Fațada veche este salvată, dar primește și ea o nouă înfățișare prin placarea cu marmură de Carrara în 1756. În interior găsim și mormintele unor membri ai familiei Gonzaga.

8. Piazza Sordello

 Numele vine de la poetul mantuan Sordell da Goita (sec 13). A fost și este centrul vieții sociale și religioase a orașului. Este flancată de catedrala San Pietro și Santa Croce (acum parte a palatului ducal). Tot aici să află Palazzo del Capitano (1328, partea cea mai veche a palatului ducal), Palatul Vescovile (Bianchi), Palazzo Catiglioni, Palazzo Acerbi, Torre della Gabbia.

9. Palazzo San Sebastiano

Construit între 1506-1508 de Francesco Gonzaga și reședința favorită până la moartea acestuia în 1519. Având arhitecți pe Arcari și Ghisolfo și decorator pe frații Costa și Leo Bruno palatul a decăzut total după 1519  devenind pe rând reședință pentru rude ale familiei, magazie pentru guvernul austriac, școală, baie publică, depozit sau spital și se degradează treptat.  Trece printr-un proces de restaurare inclusiv la partea de fresce între 1999-2003 pentru ca din 2005 să găzduiască muzeul orașului cu 7 secțiuni tematice.

10. Alte obiective

Încercați să nu ratați Piața Virgiliana (cu statuia marelui poet), Casa del  Mantegna, Muzeul Diocesian Francesco Gonzaga, Teatro Bibiena, Palazzo d’Arco, Torre della Gabbia. Plimbați-vă în zona pietonală din centrul orașului. Savurați o gelato italiana sau un espresso și încercați să pătrundeți în atmosfera renascentistă a orașului.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din Mantua găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Despre celelalte obiective citiți în partea intâi a articolului aici.

No Comments Found

Leave a Reply