Europa Italia Mantua

Mantua- orasul renascentist al familiei Gonzaga (I)

Mantua- orașul renascentist al familiei Gonzaga

Așa cum Florența e strâns legată de  familia Medici, Mantua își datorează strălucirea de astăzi dinastiei Gonzaga , cea care timp de 4 secole a făcut mecenat pentru artiștii vremii și a lăsat pentru urmași un oraș renascentist incredibil supranumit ulterior “ Mica Florența “. Înconjurat din 3 părți de lacuri artificiale construite încă din secolul 12 pentru a întări sistemul de apărare al orașului, Mantua este capitala provinciei Lombardia și orașul cel mai apropiat de locul de naștere al poetului Vergiliu. Pentru comorile sale arhitecturale și peisajele medievale si renascentiste, centrul orașului a fost declarat UNESCO World Heritage site în anul 2007.

Puțină istorie

Istoria orașului începe în perioada etruscă, numele orașului derivând de la zeul etrusc Mantus. A fost ulterior sub stăpânire romană și ostrogotă , făcând parte din Sfântul Imperiu Roman în timpul lui Charlemagne. În anul 1318 Ludovigo Gonzaga, cel ce era în acea perioadă Podesta (șeful orașului) este ales Căpitan General.  Din acel moment istoria orașului a fost indisolubil legată de familia Gonzaga. Francesto II Gonzaga se căsătorește cu Isabela d’Este ce provenea din Ferrara.  Ea a pus bazele studioului din Castelo di San Giorgio, în care au lucrat ulterior mulți din pictorii și artiștii ce își vor pune amprenta asupra orașului: Andreea Mantegna, Perugino, Lorenzo Costa, Correggio. O serie de alte personalități au avut o contribuție remarcabilă la modul în care arată astăzi Mantua: Donatello (sculptor), Peter Paul Rubens (pictor), Pisanello (pictor), Leone Battista Alberti (architect și poet) sau Domenico Fetti (pictor).

Recomandarea mea este să ajungeti la prima oră în oraș pentru a avea timp să parcurgeți în tihnă toate locurile interesante. Dacă nu ați cumpărat anterior de pe internet bilete de intrare la” Camera degli Sposi “, mergeți să le luați imediat pentru a fi siguri că veți ajunge să  o vedeți. Locurile sunt limitate, pe intervale orare. În continuare, o să trecem în revistă cel puțin 10 locuri pe care nu ar trebui să le ratați în acest oraș.

1. Palatul Ducal

Cu aproape 950 încăperi și întins pe o suprafață de 34.000 metri pătrați, construit între secolul 14 și 17, palatal ducal a servit drept reședința familiei Gonzaga din 1328 până la stingerea dinastiei în 1707. Este cel mai mare muzeu architectural al Italiei și totodata sunt cele mai extinse curți de origine renascentistă din Europa. Palatul are 5 secțiuni importante:

a. Intrarea în palat se face din Piața Sordello în cele mai vechi clădiri: Palazzo del Capitano și Magna Domus (sec 13-14), care împreună formează Corte Vechia. Aici găsim apartamentele lui Isabella d’Este decorate cu picturi și tapiserii ce aparțin lui Mantegna, Costa, Perugino. Cele mai interesante încăperi sunt “Hall of the rivers “ decorate de Giorgio Anselmi și  “Hall of the Zodiac “ cu picturi ale lui Rafael.

b. Castelul Saint Giorgio. Construit între 1395-1406 în timpul lui Franceso I Gonzaga sub îndrumarea arhitectului Bartolino e Novara, castelul are o formă pătrată cu turnuri în toate cele 4 colțuri. Înglobat ulterior în Palazzo Ducale, castelul e cunoscut mai ales pentru frescele executate de Andrea Mategna între 1465-1475 în “Camera degli Sposi “.

c. Domus Novara (Casa Nouă) a fost construită după planurile și sub îndrumarea lui Luca Fanelli între 1480-1484. Aici găsim apartamentele ducale  (picturi de Cremonese), Galerria Nuova (Giuseppe Piermarini) , sala oglinzilor și “Room of the archers” cu celebra pictură a lui Peter Paul Rubens – “Adoration of the Holy Trinity”.

d. Corte Nuova unde sunt Apartamentele Troiei (picturi ale elevilor lui Giulio Romano)  și Sala di Manto.

e.  Grădinile și curțile interioare: Cortille della Cavallerizza, Giardini dei Semplici, Hanging Garden, Santa Croce dei Cani, Secret Garden.

2. Biserica Palatină Santa Barbara.

Înglobată ulterior în Palatul ducal, biserica a fost construită între 1562-1572 sub îndrumarea lui Giovanni Battista Bertorni. Folosită de cei din palat, biserica are 2 altare și este împodobită cu largi tablouri de Lorenzo Costa. ”Santa Barbara și San Peter” este o lucrare importantă executată de Gisoni. Biserica are o orgă impresionantă construită în 1565 și un turn al clopotniței impunător.

3.  Rotonda di San Lorenzo.

Cea mai veche biserica din oraș construită cel mai probabil pe locul unui vechi templu roman dedicat lui Venus. Inspirată de Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim și construită în secolul 11 în timpul domniei familiei Canossa, biserica este dedicată martirului Saint Lawrence (apare în frescele bizantine de secol 15 din interior).  De remarcat este logia construită special pentru femei (matronaeum) pentru a putea urmări de sus slujba religioasă .

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme  din Mantua găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Mai multe informații gasiti aici în partea a doua

2 Comments

  • Calator

    Mantua- orasul renascentist al familiei Gonzaga (I) este unul din cele mai bune articole despre calatorii pe
    care le-am gasit. Tine-o la fel si du-te mai departe cu astfel detalii.

    Multumesc!

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc mult pentru aprecieri !

      Reply

Leave a Reply