Diverse Experiente

Zece (+una) experiențe pe care să le ai măcar o dată în viață(II)

Cea de-a  două parte din articolul 10 + 1 experiențe  pe care să le ai măcar o dată în viață o să ne poarte prin 4 continente : din Noua Zeelandă până în Alaska și din Europa până în Ushuaia-Argentina.

6. Croaziera pe Canalul Beagle- Argentina

Canalul Beagle este o strâmtoare în sudul extrem al Americii de Sud între Chile și Argentina. El separă insula Țara de Foc de mai multe insule mici : Picton, Stewart, Nueva ,Navarino, Lennox, Hoste. Alături de  strâmtoarea Magellan și Drake Pasagge face parte din cele 3 căi navigabile care fac legătura între oceanele Pacific și Atlantic. Cu o lungime de  aproximativ 240 km și o lățime de 5km, canalul și-a primit numele de la vasul HMS Beagle care a efectuat o cercetare a zonei între 1826-1830. Plecarea în  mini-croaziera se face din Ushuia, până nu demult cel mai sudic oraș al planetei și poate dura între 2 și 5 ore. Recomandarea mea este să mergeți pe varianta mai lungă pentru că doar așa veți ajunge să vedeți colonia de pinguini de pe Martillo Island.

Lei de mare si pasari

In călătorie treceți pe la colonia de lei de mare de la insula Los Lobos și cea de păsări de pe Los Pajaros. Farul  “Les Eclaireurs”  întâlnit pe drum este teoretic “ farul de la capătul lumii“, cel la inspirat pe Jules Verne. În realitatea acesta a fost relocat pe uscat și îl găsiți în fața Muzeului Maritim din Ushuaia. Frumusețea lui  nu este însă știrbită de acest lucru și dacă aveți parte de vreme bună și soare o să  îi puteți  face fotografii senzaționale. Atenție mare la cum va îmbrăcăți. Vremea este extrem de schimbătoare aici și vântul înghețat care vine dinspre Antarctica poate genera 4 anotimpuri într-o zi. Costul  depinde de compania aleasă și de durata plimbării. Eu am plătit 86 de dolari pentru turul de 4.5 ore. Mai multe informații găsiți aici: https://www.getyourguide.com/ushuaia-l1851/ushuaia-beagle-channel-boat-tour-to-penguin-island-t237702/

7. Zbor cu avionul peste Glen Canyon -SUA

Care este locul ce îți vine imediat în minte când te gândești la frumusețile naturale din  Statele Unite? Marele Canyon nu-i așa? Cum ar fi să încerci acum un exercițiu de imaginație și să vizualizezi Marele Canyon aproape plin de apă?  Ei bine, dacă vrei să transpui în realitate această imagine alege un mic avion de agreement și încearcă un zbor deasupra Glen Canyon Recreation Area. În 1963 se finalizează Glen Canyon Dam, al doilea baraj de pe tumultuosul fluviul Colorado. 

În spatele lui, timp de 11 ani,  s-a acumulat apă  prin inundarea Glen Canyon și așa a luat naștere lacul Powell. Numele provine de la John Wesley Powell, un explorator care a cercetat zona cu ajutorul a trei bărci în anul 1869. Găsiți aici cel mai mare pod natural din lume, cu o deschidere de 71 de metri.  La Rainbow Bridge se poate ajunge de la nivelul solului după o croazieră de 2 ore urmată de o plimbare de 1.6 km pe uscat sau  îl puteți admira din aer așa cum am făcut eu…Zborul a pornit  de pe aeroportul din Page și  pentru  35 de minute de zbor am plătit 139  dolari. Mai multe informații despre zbor găsiți aici:  https://www.papillon.com/lake-powell-page/lake-powell-page-tours/over-the-rainbow-and-lake-powell .

Mai multe informații despre Glen Canyon găsiți aici .

8. Scufundări la Marea Barieră de Corali- Australia.

 Marea Barieră de Corali este cea mai mare structură singular vie construită din miliarde de mici organisme (polipi de corali) și care poate fi văzută  din spațiu. Se află  pe coasta statului Queensland  și  acoperă 344.000 de kilometri pătrați.  Zona este protejată în cadrul Great Barrier Reaf Marine Park și a fost declarată World Heritage site în 1981.  Sunt protejate 30 de specii de cetacee, peste 1500  de specii de pești, 6 de țestoase, 125 de  specii de rechin și pisici de mare, 5000 de specii de moluște și peste 200 de specii de păsări. Regiunea turistică cuprinde în principal orașul Cairns și Whitesunday Island.Ajung aici anual peste 2 milioane de vizitatori.

Din păcate, datorită încălzirii globale,  începând cu 1985 au dispărut aprope jumătate din corali existenți aici. Plecare se face cu o barcă de mare viteză din Cairns și după 1.5 ore se ajunge la o platforma plutitoare  din apropierea recifurilor de corali. Poți alege între snorkeling, plimbarea cu mini-submarinul  sau să faci pur și simplu plajă. Prânzul este asigurat și inclus în preț. Pentru toată această experiență am plătit 269 USD.

Scufundări

Dacă vrei să faci și scufundări pentru a vedea mai aproape viața subacvatică există posibilitatea de a coborî până la 7 metri adâncime timp de 20-30 de minute asistat de un scufundător profesionist. Nu e nevoie de experiență, doar puțin curaj, să nu intri în panică și să respiri doar pe gură folosind tubul de oxigen. Fotografiile din apă făcute împreuna cu “ fauna“  locală devin amintiri de neuitat. Costul acestei experințe a fost de 129 USD și se achită acolo pe loc. Mai multe informații găsiți aici: https://www.reefmagiccruises.com/your-day/your-day-at-marine-world/

9. Zbor cu elicopterul și aterizare pe zăpadă pe Muntele Cook/Aoraki -Noua Zeelandă.

În 1851 căpitanul Stokes de pe vasul HMS Acheron ajunge în zonă și dă numele de Mount Cook, după numele celebrului explorator englez care a reușit în prima sa expediție să înconjoare în totalitate insulele Noii Zeelande. Muntele a primit numele Aoraki  de la populația maori și  înseamnă “perforatorul de nori“  datorită vârfului său înconjurat aproape permanent de nori. Mount Cook/Aoraki National Park a fost declarat parc național din octombrie 1953. 40% din suprafață  este acoperită de ghețari. Din cele 20 de vârfuri de peste 3.000 metri din Noua Zeelandă doar Mt. Aspiring nu se află în acest parc .

Aici s-a antrenat neozeelandezul Edmund Percival Hillary, cel care alături de șerpasul nepalez Tenzing Norgay, reușea la 29 mai 1953, să pună pentru prima dată piciorul la 8.848 metri altitudine pe vârful Everest din  Himalaya. În zonă poți face trekking, kayaking sau escaladă. Poți alege să survolezi parcul din elicopter inclusiv cu aterizare în zăpadă la 3.500 de metri.  Plecarea se face din apropiere de Mount Cook Vilage, durează 20-30 de minute și costă 280 NZD.  Priveliștile din elicopter sunt incredibile. Hooker Valley și turcoazul ireal din Pukaki Lake rămân pentru totdeauna întipărite pe retină. Mai multe informații găsiți aici: https://www.helicopter.co.nz/english/tours/view/alpine-vista.

Mai multe informații despre Mount Cook găsiți aici.

10. Călătoria cu trenul la Jungfraujoch- Elveția

Călătoria cu trenul se face de la Interlaken către Lautebrunnen sau Grindelwald via Barnese Railway și  în continuare spre Kleine Scheidegg. De aici se pleacă spre Jungfraujoch la 3.454 metri altitudine. Trenul este pe cremalieră și ultima porțiune a călătoriei de 9 km este aproape în totalitate prin tunel. Constructia începută în 1896 a fost finalizată în 21 februarie 1912. Stația de tren a fost inaugurată în august același an. În 1937 este deschis observatorul Shinx. Platformele de observație de aici sunt la 3572 metri altitudine. Priveliștea asupra ghețarului Alestsch de 23 de km lungime și vârfurilor din jur te lasă fără cuvinte. Jungfrau (4158 m), Monch (4107m) sau Eiger(3970m)  sunt cele mai  spectaculoase.

Mergeți să vedeți palatul de gheață, magazinul producătorului de ciocolată Lindt dar și cel mai înalt oficiu poștal din lume. La  “snow fun park” se poate face ski, snowboarding sau snowtubbing. Temperatura medie este aici de minus 8 grade așa că fiți atenți cum va îmbrăcăți.  Zăpada e permanentă iar vântul poate ajunge până la recordul absolut de 267 km pe oră. Călătoria cu trenul din  Intelaken spre  “Top of Europe “, așa cum este numit Jungfraujoch,  durează în jur de 2 ore și costă 91 CHF dus – întors de persoană. Mai multe informații găsiți aici: https://www.myswissalps.com/jungfraujoch/gettingthere

10+1. Whales watching -privitul balenelor în Alaska- Statele Unite

13 milioane de oameni merg anual în diferite colțuri ale lumii să vadă balene. Există și un top al locurilor unde probabilitatea de a vedea balene este cea mai mare. Pe primul loc se află Alaska, urmată de Cape Western în Africa de Sud și de Islanda. În Juneau, există mai multe companii care oferă această experiență și  garantează, în proporție de 99 %, că o să vedeți balene: cele cu cocoașă în mod special și dacă ai noroc (așa cum am avut noi) o orcă, balenă ucigașă.

Eu am făcut rezervare prealabilă  din țară împreună cu un tur la ghetarul Mendenhall și am plătit 130 de USD  de persoană. Rezervare poți face și de pe vasul de croazieră dar e mai scump și în  plus unele intervale orare pot fi indisponibile. Eu am  mers pe varianta celor de la Alaska- shoreexcursion și am fost extrem de mulțumit de serviciile lor. Mai multe informații găsiți aici: https://alaskashoreexcursions.com/juneau/mendenhall-glacier

Mai multe informații despre Juneau-Alaska găsiți aici.

Cu siguranță există și altele experințe care ar fi trebuit prezentate în  acest articol: safari pe  dunele de nisip în Dubai,  urcarea cu camionul  pe muntele unde se găsește Golden Rock în Myanmar, plimbarea cu barcă pe sub cascada Iguacu în Brazilia, cea cu trenulețul din parcul național Tierra del Fuego sau cea cu vehiculul amfibie din lagună glaciară Jokulsarlon –Islanda, plimbare cu cămila cand răsare soarele in deșertul Wadi Rum Iordania. Promit să vi le povestesc într-un articol viitor.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din experientele trăite găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Daca vrei sa citești prima parte din articol intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply