Diverse Experiente

Zece (+una) experiențe pe care să le ai măcar o dată în viață(I)

700.000 kilometri parcurși , 69 de țări  de pe 6 continente și aproape 500 de localități din afară României. Statistici. Și totuși, în spatele acestora sunt orașe, muzee, frumusețile naturale și o serie de experiențe memorabile despre care sper să reușesc să  povestesc vreodată nepoților mei. Ieș puțin din tiparul articolelor de până acum ca sa să va prezint câteva dintre experintele pe care le-am trăit și unele informații utile legate de acestea.

1. Zbor cu balonul în Bagan-Myanmar

Baganul a fost capitala  statului  Pagan, primul regat în jurul căruia s-a constituit ulterior Birmania- Myanmarul de astăzi. Între 1044 și 1287 aici au fost construite nu mai puțin de 4446 temple, pagode și mânăstiri budiste  sau hindu. Old Bagan, partea veche a orașului, a fost declarat World Heritage Site în 6 iulie 2019 (după ce am vizitat eu zona). Se încearcă protejarea cele aproximativ 2.229 temple și pagode care nu au fost distruse de timp sau de cutremurele frecvente din zonă. Cele mai  cunoscute temple sunt: Wetkyi-în, Dhammayangyi, Nathlaung Kyanung, Ananda, Sulamani, Htilominlo, Shwezigon Pagoda, Shewsandaw Pagoda.

Am petrecut o zi întreagă în zonă printre ele, dar experiența inedită care a rămas  pe veci în memorie este zborul cu balonul cu aer cald deasupra câmpului de temple. Trezirea se face în jur de ora 4 dimineața, înainte de răsăritul soarelui. Urmează deplasarea spre locul de unde se face decolarea. Un mic dejun pe fugă și instructajul de rigoare în timp ce baloanele sunt umplute cu aer cald. Piloți doar străini (al nostru era elvețian), 12 oameni în fiecare nacelă și hopa sus în aer înainte de răsăritul soarelui.

Un zbor de aproximativ o ora la altitudini diferite și o aterizare în albia râului din apropiere. Șampania de final și diploma de “participare“ pentru a marca momentul. Am zburat cu cei de la Golden Eagle. Costul este de 330 USD, preț de listă. Se pot obține prețuri mai bune prin negociere sau prin intermediari. Rezervarea prealabilă este obligatorie. Mai multe detalii găsiți aici https://www.goldeneagleballooning.com/flights.

2. Safari în parcurile naționale din Africa de Sud.

În vizita din Africa de Sud din martie anul acesta am mers de trei ori în safari: două în Parcul National Kruger și o dată în Pilanensberg Game Reserve. Având 360 de km lungime de la nord la sud și 65 km de la est la vest, Kruger National Park este întins pe 19.485 km pătrați în provinciile Limpopo și Mpumalanga din Africa de Sud. Primul parc național al țării și beneficiază de un climat subtropical.  Găsiți aici cu puțin noroc elefanți, rinoceri albi și negri, girafe, zebre, hipopotami, antilope kudu și impala,  câini sălbatici, hiene, crocodili, lei , leoparzi, maimuțe .

Tot aici își au casă 517 specii de păsări, 114 de reptile, 50 de pești și 219 insecte și fluturi. Din cei aproximativ 22 000 de rinoceri din Africa de Sud, 12.000 se găsesc în acest parc. Pentru Kruger am apelat la cei de la Kurt Safari. Costul variază între 60 USD și 100 USD, depinde de numărul de persoane și de timpul petrecut în interiorul parcului. Plecarea a fost din Hazyview și intrarea în parc prin Phabeni Gate. Mai multe informații găsiți aici https://www.kurtsafari.com/

Pilanesberg Game Reserve și-a primit numele de la muntele din zona, respectiv de la șeful tribului Tswanade de aici ce se numea Pilane. Parcul se află lângă Sun City, celebrul oraș -resort de lux asemănător Las Vegasului din Statele Unite. Întins pe aproximativ 572 km pătrați zona a fost populată cu aproape 6000 de animale în 1980 într-o operațiune amplă ce a primit numele de Genesis. Aici am apelat la cei de la Mankwe Game Trackers și am plătit 45 USD pentru trei ore petrecute în parc. Mai multe informații  găsiți aici www.mankegametrackers.co.za

3. Zbor cu elicopterul peste Marele Canyon- Statele Unite

Situat pe teritoriul Arizonei, săpat de râul Colorado în platoul de gresie cu același nume, Marele Canyon se întinde pe nu mai puțin de 446 km lungime și 29 km lățime. Malurile sale sunt abrupte, cel mai adânc punct ajungând la 1.857metri adâncime. Zona a fost populata din cele mai vechi timpuri de “Pueblos People”- primii locuitori ai Americii și ulterior de indienii Havasupai, Păiuțe, Hualapaa sau Navajo. A fost declarat parc național în 26 februarie 1919 de câtre președintele Woodrow Wilson și primește anual aproximativ 5 milioane de vizitatori  (83% dintre ei sunt din Statele Unite). Eu am vizitat partea de sud  a canionului (South Rim) cu plecare din Flagstaff.

Zborul cu elicopterul se face de la aeroportul de lângă Tusayan și puteți alege dintre mai multe companii (Maverick, Grand Canyon Helicopters sau Papillon). Alegerea noastră au fost cei de la Papillon cu zborul  de 45 de minute, plătind 219 USD. Rezervarea prealabilă este obligatorie. Mai multe informații aflați aici:  https://www.papillon.com/grand-canyon-național-park/

4. Croazieră pe Lago Argentino până în apropierea  ghețarului Perito Moreno- Argentina

După un drum de aproape 2 ore cu autobuzul din cel mai apropiat oraș, Calafate, veți ajunge la a treia rezervă de apă potabilă din lume, ghețarul Perito Moreno. Este dintre puțini ghețari din lume care crește și nu se retrage. Numele provine de la Francisco Moreno, un explorator argentinian care a studiat regiunea în secolul 19, “perito“ însemnând specialist. Gheață, a cărui grosime variază între 74 și 170 de metri, alunecă încet din ghețar spre Lago Argentino. Pe lângă plimbarea obligatorie de-a lungul pasarelelor metalice construite pe malul lacului pentru a vedea ghețarul nu trebui să ratați o mini croazieră. Bucățile de gheață care se desprind și cad în apă, albastrul gheții și culorile incredibile ale rocilor erodate de limba ghețarului o să vă rămână întipărite pe veci în memorie. Plecările sunt din oră în oră de la 11.00 la 16.00, de la debarcaderul din port, la 10 minute de stația de autobuz și costă aproximativ 35 USD.

5. Zbor cu hidroavionul deasupra Misty Fiord Ketchikan, Alaska – SUA

Misty Fiord National Monument este o zonă sălbatică, parte din Tongass National Forest, situată la 64 kilometri est de Kethickan-Alaska de-a lungul coastei  Pasajului  Interior (Inside Pasage).   Zona acoperă aproape 930.000 de hectare din care 611.000 au fost declarate rezervație naturală în timpul președintelui Jimmy Carter în decembrie 1978.  John Muir- “tatăl parcurilor naționale“ din Statele Unite compară Misty Fiord cu valea Yosemite datorită similitudinilor geologice și morfologice glaciare. Granit sculptat de ghețari. Văi glaciare inundate de apa oceanului. Zonă acoperită de păduri. Faună bogată:  capre, urși bruni și negri, lupi, castori, lei de mare, foci, somon. Asta veți găsi aici.

Zona este accesibilă doar de pe apc sau din aer.  Eu am zburat cu hidroavionul alături de alte patru persoane și am avut norocul să stau pe scaunul copilotului.  În cadrul zborului am avut și o amerizare într-un fiord și am primit permisiunea de a ieși pe tălpica hidroavionului  pentru câteva fotografii. În Ketchican am ajuns într-o croazieră cu plecare din Vancouver, Canada. Zborul a durat 90 de minute și a costat 269 USD de persoană. Rezervare făcută pe internet în prealabil. https://alaskashoreexcursions.com/ketchikan/misty-fjords-flightseeing-via-floatplane-tour

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din experientele trăite găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Daca vrei sa citești a doua parte din articol intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply