Calatoriile anului 2020 Diverse Retrospective

Călătoriile anului 2020. Anul României (II)

Iulie

Odată cu ridicarea restricțiilor de circulație în țară și redeschiderea hotelurilor și restaurantelor, toată lumea, inclusiv noi, ne-am îndreptat atenția către România. Suprinzător, prețurile la cazarile din pensiuni, în mijlocul naturii, au crescut uneori nejustificat de mult. Din acest motiv, în pelegrinările noastre am fost cazați  și în orașe, în hotelurile tradițional de business, în condiții net superioare, la prețuri egale sau chiar mai mici.

La mare

Începutul lunii iulie ne-a găsit pe litoralul românesc într-un apartament închiriat, complet utilat, lângă plajă, în Mamaia Sat-Năvodari. Am pendulat între sesiunile de plajă, înot, câte o cină la cherhanaua Tașaul sau plimbările pe faleză.

Buzău

Următoarea ieșire de weekend a fost în zona județului Buzău. Am mers să vedem locul unde a fost descoperit tezaurul de la Pietroasele și am făcut o drumeție prin pădure pentru a vedea trovanții de la Ulmet. Am vizitat cascada Pruncea și, la întoarcerea spre București, am oprit în Sărata Monteoru. Eram curioși să vedem ce s-a mai ales din vechea stațiune balneoclimaterică atat de cunoscută în vremea comunismului. Surprinzător, locul arată extrem de îngrijit și se văd eforturile de modernizare. 

Lacerta și Năeni

În următorul weekend am continuat explorarea zonei Buzău și la prima oră am poposit la  “Biserica dintr-o piatră“. Am vizitat și Tabara de sculptură de la Năeni, urmat de o degustare de vinuri la crama Lacerta. După masa de prânz de la Ferma Dacilor am mers la mânăstirea rupestră de la Aluniș.

Peștera

Ultimul weekend al lunii l-am petrecut în zona Peștera, într-o pensiune cu vedere superbă spre munții Piatra Craiului. Plimbare cu ATV-ul, berbecuț la proțap și tiroliana de 300 de metri lungime.  Peștera cu lilieci, mânăstirea rupestră Șinca Veche, Biserica fortificată de la Viscri, Cheile și Peștera Dâmbovicioarei.  Câteva din obiectivele pe care am reușit să le admirăm atunci.

August

Racoș și Kormos Residence

Plecarea matinală din București ne-a permis să ajungem la Racoș foarte devreme, când alții abia luau micul dejun. Vulcanul, Coloanele de Bazalt, Lacul de Smarald și Cetatea Bethlen am fost atracțille zonei aici.  O vizită la cetatea Rupea, urmată de 3 biserici fotificate: Crit, Meșendorf și Cloașterf. La cele mai multe dintre ele a trebuit să sunăm și să așteptăm să vină cineva pentru a ne deschide. Oprire scurtă la Castel Daniel din Tălișoara înainte de cazarea de la Kormos Residence. O fost vilă de vânătoare a “tovarășului“, în mijlocul pădurii, fără semnal GSM și fără WIFI. Ar fi deranjat urșii … :). Pe culoare și în salonul principal erau expuse trofee de vânătoare și fotografii ale unor personalități care au ajuns în zonă (inclusiv Ion Țiriac).

Cheile Vârghișului și Sighișoara

 La prima oră am plecat spre Cheile Vârghișului, un loc extraordinar pe care vi-l recomand din toată inima. A urmat biserica fortificată de la Dârjiu, ultima din cele 7 declarate monument Unesco, pe care nu o văzusem.  Biserica fortificată de la Mălâncrav te uimește prin fresca albastră, extraordinară. În drumul spre cazarea din Sighișoara am oprit la domeniul Dracula de la Daneș și la Castelul Bethlen Criș.  Sighișoara am revăzut-o la apus, dar și dimineața la prima oră când străzile erau pustii. Cazarea de la Casa Bertha senzațională. Recomand.

Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor din Gâlgăul Almașului, Grădina Botanică din Jibou și Castrul roman de la Porolissum sunt locurile extraordinare și total lipsite de turiști, pe care le-am văzut în drumul spre Zalău. Întoarcerea spre București am ales să o facem prin Rimetea, cu opriri la Conacul Secuiesc de la Coltesți și cheile Vălișoarei. Trebuie să revin în zonă pentru a aprofunda.

Slănic Prahova

Următoarea ieșire la sfârșit de saptămana a fost să revedem Salina de la Slănic Prahova. În zonă am explorat ulterior Curtea Domnească de la Brebu, Cheile Doftanei și barajul de la Paltinu.

Sarmizegetusa Regia si Clocoata

A urmat un road trip puțin mai lung. Prima oprire a fost  Râpa Roșie de lângă Sebeș. „Bryce Canyon de România” cum îmi place mie să îi spun. Extraordinar obiectiv. A urmat vizita unui loc plin de spiritualitate și de semnificație pentru poporul român – Sarmisegetusa Regia. Cascada Clocoata și Băile romane de la Geoagiu Băi, Capela Rotundă și centrul vechi din  Orăștie. Giardini di Zoe de lângă Banpotoc, lacul Cinciș și Castelul Huniazilor de la Hunedoara au încheiat o zi superbă.

Retezat

A urmat Parcul Național Retezat cu oprire la Biserica reformată  Santamarie Orlea. Biserica de piatră de la Suseni, Cetatea Colț (după o ascensiune destul de solicitantă), ruinele cetății Salașu de Sus, Cetatea Mălăiesti și cascada Loloaia au fost obiectivele din parcul național. Am explorat, cu picioarele goale prin albia râului, Cheile Baniței și am vizitat ulterior Peștera Bolii din apropiere.

Transvulcan și Culele Măldărăști

Abilitățile de șofer au fost puse la încercare ulterior pe Transvulcan. În punctul maxim, la monument, am admirat crestele munților din jur. Am înnoptat la Straja, undeva deasupra norilor. Întoarcerea spre Bucuresti a fost spectaculoasă, prin defileul Jiului. O mică oprire la culele de la Măldărăști. Recomand vizitarea lor cu toată căldura. Nu ratați nici biserica veche din sat, cea de lângă Cula Duca, cu pridvorul pictat .

Arnota și Curtea de Argeș

Ultimul weekend al lunii ne-a purtat spre Cheile Bistriței Vâlcene, Mănăstirea Arnota și Mănăstirea Bistrița. Pe drum am făcut și o vizită scurtă la Curtea de Argeș unde am văzut mânăstirea, fântâna lui Manole, biserica domnească Sf. Nicolae și Muzeul de istorie.

Peștera Muierii

 Una dintre zile am petrecut-o la Cheile Oltețului, Peștera Muierii, Mânăstirea Hurezi și satul Olari (renumit pentru ceramica de Horezu).

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să vezi toate locurile din Romania unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să vezi prima parte din Retrospectiva anului 2020 intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply