Calatoriile anului 2021 Diverse Retrospective

Călătoriile anului 2021 (III)

Maroc

După o călătorie ratată în ultimul moment, din cauza “tovarășului“ covid (vaccinați fiind), am luat hotărârea să mergem în Maroc. Aterizați în Casablanca am început cu o vizită scurtă pe cornișă. A urmat Rabat, capitala țării.  Mausoleul Mohamed V și apoi o plimbare prin medina orașului. Chiar dacă zona era în renovare, am rămas plăcut impresionat. Spre seară am ajuns în Chefchaouen, orașul albastru al Marocului. Cu o cazare lângă partea veche a orașului, ne-am putut bucura în voie de atmosferă, atât în plimbarea de seară cât și în cea de dimineață.

Volubilis

În drumul spre Fes am făcut o oprire la Volubilis – fosta capitală a regatului Mauretania și locul care adăpostește  vestigii arheologice romane (monument Unesco ). A urmat Meknes, una din cele patru vechi capitale imperiale. Aici am reușit să vedem mausoleul lui Moulay Ismail, grajdurile regale, palatul regal Dar El Makhzen și celebra poartă Bab el Mansour.

Fes și deșertul Sahara

Plimbarea prin medina din Fes a fost memorabilă. Câteva repere au fost: Al-Attarine, Al Karaouine (cea mai veche universitate din lume), Fondouk El-Nejjarine, cartierul evreiesc, bazarul și celebra vopsitorie de piei (atenție la miros aici…). Am traversat apoi munții Atlas în drumul nostru spre Erfoud, poartă deșertului Sahara. Am avut o scurtă oprire în Ifrane- o stațiune renumită de schi. După o vizită la minoritatea Gnawa (venită din Sudan) și un atelier de prelucrare al fosilelor, care se găsesc în zona, am plecat către Merzouga în deșert.  Apus de soare pe dune, cină la foc de tabără, bolta cerească plină de stele, noaptea la cort.  Răsărit de soare, de pe cămilă. Frigul de dimineață ne-a mai tăiat din entuziasm, dar per total o experiență memorabilă.

Todra și Dades. Marrakech

Natura spectaculoasă a munților Atlas ni s-a dezvăluit în cheile Todra și mai ales în canionul Dades. După o noapte în Oarzazate și o vizită scurtă la studiourilor Atlas, a urmat popasul în Ait-ben-Haddou. Un ksar marocan – monument Unesco. Seara am petrecut-o în Marakech. A două zi au urmat grădinile Menara, palatul Bahia, turnul Koutoubia, grădinile Majorele, piața Jamaa el Fnaa- cea plină de culoare, mirosuri, cobre și hoți de buzunare. La întoarcerea spre Casablanca pentru zborul spre România am vizitat la interior Moscheea Hassan al II lea. Fascinantă. Spre norocul nostru am reușit să terminăm cu bine călătoria și să revenim în țară în timp util. La 10 zile după revenire, Marocul s-a închis definitiv de la o zi la altă și toate zborurile internaționale au fost suspendate.

Constanța

Câteva zile din Decembrie cu temperaturi ridicate ne-au îndemnat să facem o ieșire scurtă în Constanța. Faleza și Casinoul (în sfârșit în renovare), Turnul Genovez, Catedrala Episcopală, Marea Moschee, Museul de arheologie. Câteva locuri în care am ajuns.

Zagreb

Tot în Decembrie, între două avioane și o deplasare în interes de serviciu, am reușit să revăd Zagreb. Interesant oraș mai ales în perioda târgului de crăciun – “ Zagreb Advent “. Arhitectură extraordinară, oameni relaxați și mâncare bună. Cevapi buni ca peste tot în balcani. Cu puțin caimac și ceapă proaspăt tăiată.

Catedrala, St.Mark Church, Muzeul relațiilor destrămate, funicularul, gara centrală, Teatru Național, piața de peste. Doar câteva dintre locurile interesante din oraș unde am reușit să ajung.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici

Dacă vrei să vezi partea a doua din retrospectiva anului 2021 intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply