Europa Islanda Námafjall Hverir

Islanda – land of fire and ice (IV). Námafjall Hverir

Ziua a patra în Islanda a fost una intensă, cu nu mai puțin de 430 de kilometri parcurși și 6 ore pe șosea. Traseul zilei a fost Breiðdalsvík – Egilsstaðir – Dettifoss – Selfoss – Krafla Power Plant – Viti Crater – Námafjall Hverir – Dimmuborgir – Mývatn Lake – Skútustaðagígar – Goðafoss – Hotel Natur (Eyjafjordur).

Detifoss

Căderea de apă cea mai puternică din Islanda și a doua ca mărime din Europa după cea a Rhinului, cascada Dettifoss ajunge la un debit mediu de 193 metri cubi pe secundă. Cu o  lățime de 100 metri și o înălțime de 44 metri, la ea se poate ajunge pe ambele maluri. Pe malul estic se merge pe șoseaua 864, care e un drum pavat și pe care vă recomand să îl evitați. Pe celălat mal se ajunge pe 862 si aici găsiți o parcare și toalete. Din parcare mergeți pe jos și ajungeți în 15 minute până lângă cascadă.  În zona există câteva mici trasee ce vă poartă către diferite puncte de observație.

Sellfoss

La aproximativ 30 de kilometri înainte de a se varsa în Öxarfjörður, apa răului Jökulsá á Fjöllum, ce își are originea în ghețarul Vatnajokull, are o cădere de 11 metri înălțime, dând naștere cascadei Sellfoss. La câteva sute de metri mai jos de află Dettifoss.  Există un traseu de aproximativ 2,5 kilometri între cele 2 cascade ce se poate parcurge în maxim 30 de minute.

Krafla și Viti

Krafla este o calderă vulcanică de aproximativ 10 kilometri diametru aflată în zona unei fisuri lungi de 90 de kilometri. 29 de erupții vulcanice au fost raportate aici de-a lungul istoriei. Începând cu 1977 energia geotermală din zonă este folosită în stația de 60 MW construită aici. Căldura este captată de la 2.1 kilometri adâncime, acolo unde forajele au dat deja de magmă. Viti este numele craterului și în islandeză denumirea lui înseamnă iad. Se poate face o plimbare pe marginea craterului și admira lacul din interior, lac ce capătă culori diferite funcție de soare și de perspectivă .

Námafjall Hverir

În partea de est a lacului Myvatn se găsește aria geotermală de la Namafjall. E o zonă ce seamănă cu planeta Marte, plină de fumerole, piscine naturale cu nămol, vulcani noroioși, toată înconjurată de cristale de sulfură ce au culori incredibile dar și un miros persistent de ouă clocite. Solul nu are vegetație datorită acidității cauzate de procesele geotermale. Se spune că zona a fost folosită de astronauții americani pentru antrenament înainte de zborul spre lună .

Dimmuborgir

Este o zonă largă cu diferite forme de lavă răcită din estul lacului Myvatn. Numele și are originea în 2 cuvinte: dimmu – întunecat și borgir – castel, oraș. Lava ce a provenit din 2 cratere din zonă s-a revărsat într-un mic lac. Apa a început să fiarbă , vaporii formați  dând naștere ulterior unor piloni de lavă de câțiva metri diametru. Lava a continuat să se scurgă și să se răcească, formând o crustă la suprafață, dar pilonii formați anterior au rămas intacți dând naștere ulterior unor peșteri sau camere. În cultura islandeză locul reprezintă o conexiune între pământ și infern, este locul unde a aterizat Satan atunci când a fost aruncat din rai. ”Catacombele iadului“ au servit ca loc de filmare ale unor scene din “Games of Thrones“. Dimmu Borgir este și numele unei formații de rock- black metal din Norvegia.

Mývatn Lake

Creat de o erupție vulcanică de acum 2.300 de ani, cel mai mare lac din partea de nord a țării, lacul Mývatn este înconjurat de un peisaj incredibil ce cuprinde conuri vulcanice (Viti și Hverfjall), pseudocratere (Skútustaðagígar), stâlpi de lava (Dimmuborgir și Höfði). Numele își are origine în cuvintele my – musculiță în islandeză și vatn ce înseamna lac. Musculitele de aici sunt în număr mare mai ales în timpul verii și  pot deveni supărătoare uneori. Zona lacului și mlaștinile din jur fac parte dintr-o rezervație naturală în care sunt protejate multe specii de păsări (rate, lebede, etc).

 Skútustaðagígar

Pseudocratererele sunt niște formațiuni vulcanice asemănătoare unui crater dar care nu sunt formate din lavă răcită de la o erupție. Originea provine de  la o explozie a aburului de la lavă atunci când întră în contact cu o suprafață umedă (lac sau mlaștină ). Gazele explozive lovesc suprafața lavei similar cu o erupție și atunci tephra (materialul vulcanic) construiește un crater similar unui crater vulcanic.

Godafoss

 Se spune că Thorgeir, unul dintre preoții păgâni și membru al parlamentulului de la Thingvelir  ar fi aruncat în jurul anului 999 câteva statuete ale zeilor nordici în apele cascadei. De aici și denumirea cascadei de Godafoss – cascada lui Dumnezeu. Întrega poveste este ilustrată într-un vitraliu al catedralei din Akureyri. Gestul a fost cu siguranță doar unul simbolic, el rămânând pînă la finalul vieții atașat religiei nordice. La 5 km nord de cascadă a fost construită în anul 2000 Thorgeirskirkja – o biserică ce comemorează adoptarea creștinismului în Islanda.

Ce aș fi vrut să mai văd în zona dacă aveam timp.

Hafrahvammagljúfur Canyon- o zonă mai puțin umblată și mai greu accesibilă.

Hengifoss – o cascadă din apropiere extrem de frumoasă.

Litlanesfoss – cascadă în aceeași zona.

Stuðlagil Canyon – un loc extraordinar, poate cel mai important motiv pentru care vreau să revin în Islanda.

Borgarfjörður Eystri – pentru a vedea pufini pe coasta de est.

Raudanes – niște formațiuni stâncoase spectaculoase.

Arctic Hendge – un monument construit pentru atragerea turiștilor

Seyðisfjörður – un fiord extraordinar pe coasta de est. Rainbow Road din oraș. Drumul pînă la oraș este și el spectaculos.

Hafragilsfoss – o cascadă ce nu merită să o ratați.

Husavik – cel mai bun loc de plecare în croaziere pentru a vedea balene.

Asbyrgi Canyon – de sus priveliștea este spectaculoasă.

Grjótagjá Cave- o peștera într-o fisură de lavă.

Aldeyjarfoss – o altă cascadă senzatională.

Intreaga zonă de centru nord este una sub semnul focului, presarată cu urme ale activității vulcanice.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din a patra zi din Islanda găsiți în contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Dacă vrei să citesti despre ziua anterioara in Islanda intra aici.

No Comments Found

Leave a Reply