Europa Georgia Gergeti

Pe urmele lui Prometeu. Nordul Georgiei

Legende

Mitologia greacă spune că Zeus ar fi poruncit pedepsirea lui  Prometeu, pentru că acesta ar fi furat focul de la zei și l-ar fi dăruit oamenilor. Mun-tele Kazbegi, de la granița de nord a Georgiei cu Rusia, ar fi fost conform acestor legende, locul unde Prometeu a fost înlănțuit. Un vultur uriaș i-ar fi devorat în timpul zilei ficatul, care peste noapte se regenera.  Heracle a fost cel care a ucis cu o săgeata otrăvită vulturul, eliberându-l astfel pe Prome-teu din chinurile veșnice.  Există și o legendă creștină conform căreia ieslea lui Hristos ar fi fost adusă la Kazbegi și este încă ascunsă undeva în zonă. Kazbegi sau Mkiavartsveri – “vârful de gheață” în limba georgiană, este al treilea cel mai înalt din Georgia și al optulea din Caucaz, înălțimea maximă  fiind de 5.047 metri.

Autostrada militară

Majoritatea celor ce vizitează zona de nord aleg varianta unei excursii de o zi cu plecare si intoarcere din Tbilisi. Noi am ales varianta de cazare în Gudauri și foarte bine am făcut. Georgian Military Highway  este numele istoric atribuit rutei majore care traversează munții Caucaz, cu lungimea  de 211 km, între Tbilisi și Vladikavkaz (Osetia de Sud – Rusia). Drumul urmează în principal valea Terekului  și a râului Mtiuleti’s Aragvi. Este unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din lume și atinge altitudinea maximă la 2.395 metri în Pasul Jvari (cruce în limba georgiană). Numele locului vine de la o cruce roșie, pusă de generalul Yermulov în 1824, cea care a înlocuit-o pe cea originală din secolul 12 a regelui  David “The Builder”. Pe drum am avut o oprire și la controversatul „Monument al prieteniei ruso-georgiene „, construit în 1983 cu ocazia bicentenarului tratatului de anexare a Georgiei. Panorama este extraordinară aici.

 Drumul este folosit încă din antichitate și referiri despre el apar  în lucră-rile lui Strabo și Pliniu cel Batrân. Construcția drumului actual începe după ce Georgia devine protectorat rusesc. În 1817 generalul Yermulov este cel care începe lucrările la inițiativa țarului Alexandru. Modernizarea continuă până în 1863 și de atunci șoseaua are un rol important în dezvoltarea trans-caucaziei. Dezastrele naturale, alunecările de teren, avalanșele de zăpadă frecvente, dar mai ales războiul ruso–georgian și închiderea granițelor au condus la scăderea importanței șoselei. În 2013, după 7 ani se redeschid granițele la insistențele Armeniei,  care își dorea o cale de transit a impor-turilor și exporturilor sale cu Rusia. Și astăzi șoseaua este extrem de aglo-merată, plină de camioane  și există multe restricții de circulație. Din cauza lor și noi am stat blocați o ora și jumătate, fără să putem înainta spre nord.

Ananuri

Prima oprire de la plecarea din Tbilisi am avut-o la 72 de kilometri, la caste-lul de la Ananuri. Construit de ducele de Aragvi, o dinastie fondată în zona în secolul 13, locul a fost scenă a numeroase bătălii. În 1739 castelul este ars de un clan rival, întreaga familie Aragvi fiind masacrată.  4 ani mai târziu localnici se revoltă, îi înlătură pe uzurpatori și  îl invită pe regele Terimuraz să îi conducă. Fortăreața de pe malul râului Aragvi este folosită până la sfâr-șitul secolului 19. Sunt de fapt 2 castele împrejmuite de pereți crenelati. Cel de sus, Sheupovari  este mai bine păstrat și are un turn foarte înalt. Cel de jos, cu turnul rotund, este mai mult o ruină. Biserica veche -“Church of the Virgin “, construită în secolul 17 din cărămidă are în interior mormintele unor duci din dinastia Aragvi. Biserica mare – “Church of the Mother of God “ a fost construită în 1689, are o structură centrală în formă de cupolă și fațadele bogat decorate. Pe partea de nord este o cruce mare sculptată. Pereții interior păstrează încă rămășițe de frescă.

Gergeti Trinity Church

Următoarea oprire a fost la Holy Trinity Church, biserica din apropiere de Gergeti. Biserica este situată la 2.170 metri altitudine, langă muntele Kazbegi, pe malul drept al râului Chkheri. Construită în secolul 14, este sin-gura biserică cu o cupola în formă de cruce din provincia Khevi.  Locația izolată, deasupra unui munte abrupt și înconjurată de măreția naturii, a făcut din biserică un simbol al Georgiei. Imaginea ei este folosită în aproape toate materialele de promovare turistică a țării. Se presupune că, în timpuri de restriște, aici au fost aduse spre păstrare o serie de moaște sfinte, inclu-siv crucea Sfintei Nino, cea care a creștinat Georgia. Se poate ajunge pe jos, din sat, după o drumeție de ora și jumătate, sau cu mașina. Până anul trecut trebuia să apelezi la localnici pentru că drumul era foarte accidentat. Din fericire, din decembrie 2018, drumul este asfaltat până sus lângă biserică.

Darial Gorge

Sculptat de râul Terek în partea estică a muntelul Kazbegi, pe o lungime de aproximativ 13 kilometri, se află defileul Darial. Situat la granița dintre Georgia și Rusia, canionul are pereți abrupți de  granit, pereți ce pot ajunge în unele locuri și până la 1800 de metri înălțime. Etimologia numelui vine de la cuvintele persane Dar-I Alan – “poarta străinilor”. Alani erau un popor din ținuturile de la nord de trecătoare, strămoșii populației de astăzi din Osetia. Trecătoarea a fost fortificată pe rând de romani și persani. A fost sub controlul Georgie și  ulterior al Rusiei, până la destrămarea Uniunii Sovietice. Ruinele unui fort rusesc se pot zări undeva în capătul sudic, la 1.447 metri altitudine.

Cascadele Gveleti

Gveleti înseamnă șerpi în limba georgiana. La 7 kilometri distanță de Stepansmida, principala localitate din zonă, din soseua principală pleacă un drum forestier extrem  de accidentat. După o urcare de circa 800 de metri gășiți o mică parcare. Urmați poteca care traversează râul și după aproxi-mativ 15-20 minute o să aveți în fața ochilor Gveleti – cascada șerpilor. Senzațional peisaj. Sălbăticia locurilor va lasă fără suflare.

Gudauri

Am revenit pe soseaua principală și am plecat spre cazarea din Gudauri. Drumul a fost anevoios din cauza zăpezii, a întunericului, dar mai ales a șoselei  înguste, sinuoase și a sutelor de camioane. Gudauri este o stațiune de ski foarte populară pentru georgieni.  57 kilometri de părții situate între 3.250 și 2.050 metri altitudine. 5 instalații de ski, zeci de hoteluri și restaurante.  Și delicioase bucate georgiene, de care ne-am bucurat și noi.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply