Africa Dendera Egipt

Dendera – cel mai spectaculos și bine păstrat templu egiptean

La 2.5 kilometri de Dendera și la 4 sud-est de Qena se află unul dintre cel mai bine păstrat complex de temple din Egipt. Totul se întinde pe nu mai puțin de 40.000 de metri pătrați și este înconjurat de un zid puternic din cărămidă.

Hator

Hator este zeița egipteană a cerului, a iubirii, a fertilității, muzicii și dansului, zeița nașterii și maternității și totodată soția lui Horus (zeul protector al Egiptului). Legenda spune că, în timpul perioadei cunoscute sub numele de “Reuniunea fericită“, Hator va călători din templul ei din Dendera pentru a petrece ceva timp cu soțul ei Horus la templul din Edfu. Această “întâlnire“ s-ar fi trasformat într-una anuală, iar la sfasitul ei, când Hator se întorcea la Dendera, era semnalul oficial al începerii inundării apelor Nilului.

Există dovezi că în acest loc, în timpul dinastiei a 18 a (cca. 1500 i.Hr), Pepi I ar fi construit un templu. Cea mai veche clădire existentă aici este însă cea ridicată de Nactanebo al II lea, ultimul dintre faraonii nativi (360-343 i.Hr). În cadrul complexului sunt mai multe clădiri și temple:

–          Templul lui Hator- templul principal

–          Templul nașterii lui Isis

–          Lacul Sacru

–          Sanatoriu

–          Mammisi al lui Nactanebo II

–          Basilica creștină

–          Mammisi romană

–          porțile lui Domițian și Traian

–          un altar

–          o necropola

Templul lui Hator

Actuala construcție a început în perioada ptolemeica târzie, în 54 i.Hr, pe vremea lui Ptolemy Auletes, și s-a finalizat în perioada împăratului Traian. Pe fațada templului apar Domițian și Traian aducând ofrande zeilor. Pe spate este o sculptură a Cleopatrei și a fiului ei Ptolemeu al 15-lea (și al lui Iulius Cezar). Templele au fost o perioadă lungă îngropate în nisip. Beduinii făceau focul în interior și din acest motiv tavanele sunt pline de funigine. Au fost curățate ulterior și nisipul a fost evacuat. Marele vestibul (Large Hypostile Hall) este susținut de 24 de coloane masive. Tavanul este un tribut adus lui Nut (Newt)-zeița cerului. Trezoreria, Camera ofrandelor, Camera lui Ennead, Micul vestibul, Altarele lui Isis, Sokar, Harsontus, Hator, Ra, Ihy, sanctuarul principal și scara spre acoperiș sunt doar câteva locuri pe care le găsiți în interiorul templului principal.

Zodiacul

Pe acoperiș se află un mic templu folosit la ritualuri atunci când soarele e la răsărit. Acesta are o anticameră numită Capela lui Osiris. În interior ei, pe tavan se află basorelieful numit “Zodiacul din Dendera”, considerat singură “hartă“ completă a cerului egiptean antic. Basorelieful celebru conține imaginile constelatiilor taurului și balanței. În timpul campaniei napoloniene a fost făcută o schiță a basoreliefului. În 1820 însă acesta a fost scos de pe tavan de către francezi și înlocuit cu o copie. Există o controversă dacă ei au avut acceptul conducătorului Egiptului de atunci, Muhammad Ali Pașa, sau dacă au furat-o pur și simplu. Originalul se află acum la Luvru.

Criptele

Sunt 12 camere cu reliefuri ce datează inclusiv din perioda lui Ptolemeu al 12-lea Auletes. Erau folosite pentru depozitarea vaselor și a iconografiei divine. Într-o nișă a “Flame Chamber“ se alfă o incăpere ce are reprezentate pe pereți obiectele păstrate în interior.  În altă criptă apare Pepi I oferind o statuetă a zeului Ihy către 4 imagini ale lui Hator. În “cripta din cer“ se ajunge din sala tronului. Aici Ptolemeu al 12 lea a pus bijuterii și ofrande către zei.

Becul

În una din cripte sunt reliefuri ce îl înfățișează pe Harsomtus sub formă de șarpe ce iese dintr-o floare de lotus. În 6 reliefuri el este prezentat într-un recipient oval numit hn, ce ar putea reprezenta pântecele lui Nut. Acestea seamănă superficial cu o lampă sau cu un bec. De aici denumirea de “Becul Denderei“. Lângă “bec” se alfă cea mai detaliată reprezentare a lui Horus.

Alte temple

Roman Mammisi este o clădire adiacentă, clădire ce datează din vremea împăraților Traian și Marc Aurelius. Are numeroase reliefuri cu Traian ce aduce ofrande zeităților egiptene.

Templul lui Isis este în spatele templului principal, lângă bazinul sacru. Este mic și nu la fel de decorat dar cu siguranță merită o vizită.

Templu Nașterii este în fața complexului, iar reliefurile laterale înfățișează nașterea zeilor și a faraonilor egipteni.

La complexul de temple se poate ajunge cel mai ușor din Luxor sau într-o excursie de o zi din Hurghada.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici

2 Comments

  • Corpade Georgeta Maria

    Asta DA, avere! Este extraordinar să vezi atâtea locuri de pe Pământ! Spor la drum în continuare!

    Reply
    • Radu Ilie

      Multumesc mult !

      Reply

Leave a Reply