America de Nord Banff Canada

Ce poți să faci în Parcul Național Banff din Canada (I)

Parcul National Banff

Înființat încă din 1885, Parcul Național Banff  este cel mai vechi parc din Canada și protejează în cei 6.641 kilometri pătrați din Munții Stâncoși  o serie de  ghețari, păduri de conifere și peisajul alpin. Banff se află situat în mijlocul altor parcuri naturale fiind mărginit la vest de Yoho, de Jasper în nord, la sud de Kootenay și de Kananaskis în sud-est.

Parcul a devenit o importantă atracție turistică odată cu finalizarea căii ferate transcanadiene de către Societatea Canadian Pacific Railway, aceeași companie care a construit hotelurile Château Lake Louise și Banff Spring Hotel, importante puncte de atracție și astăzi prin arhitectura lor deosebită. Accesibilitatea parcului a crescut în 1950 odată cu finalizarea șoselei Trans-Canadian Highway ce vine din Calgary spre Banff și merge apoi în vest prin Parcul Național Yoho spre Vancouver.

Unesco World Heritage

În 1984 o zonă întreagă din Munții Stâncoși a fost declarată World Heritage Site,  zonă ce cuprinde 4 parcuri naționale (Jasper, Banff, Yoho, Kootenay) dar și 3 parcuri provinciale (Mount Robson, Hamber și Mount Assiniboine). 3 milioane de vizitatori ajung în Parcul Național Banff, în timp ce 5 milioane tranzitează parcul pe șosea. 56 de specii de mamifere (urs grizzly, urs negru, lynx, lup, vulpe roșie, coyot, marmotă, capră de munte, căprioară, elk, caribou) și peste 280 de păsări pot fi zărite în parc.

Ce să vizitati în parc :

1. Orasul Banff. Plimbați-vă pe străzi, admirând arhitectura clădirilor vechi. Nu ar trebui să ratați clădirea Administrației Parcului Național Banff si Buffalo Nations Museum. Mergeți să vedeți cascada Bow, de pe râul cu același nume.

2. Tunnel Mountain Road vă oferă priveliști senzaționale către Bow River și către Hoodos (formațiuni asemănătoare celor din Bryce Canyon). 

3. Arhitectura deosebită a hotelului Fairmont Banff Springs o puteți admira cel mai bine de la punctul de belvedere Surprise Corner.

4. Sulphur Mountain a primit acest nume în 1916 datorită celor două izvoare termale sulfuroase dezvoltate comercial pentru tratamente. Nu ratați urcarea cu gondola de pe versantul estic și o plimbare pe platformele de observație de sus. La baza gondolei se ajunge gratuit din oraș cu un autobuz. Urcarea de 698 metri se face în aproximatix 8 minute și costă 58 de dolari canadieni. Vă recomand rezervarea prealabilă a biletelor pe internet aici pentru a nu pierde mult timp. Luați în calcul cel puțin 3 ore pentru admirarea peisajului de sus de pe munte.  După ascensiunea cu telegondola puteți folosi o platformă pentru a ajunge la Sanson’s Peak la 2256 metri. Aici este locul unde, în 1903, au fost instalate un observator meteorologic și în 1956 un mic laborator de observare a razelor cosmice (operațional pînă în 1978). Bucurați-vă de o panoramă superbă asupra Munților Stâncoși, Parcului Național Banff, orașului cu același nume și răului Bow. Puteți servi o cafea și chiar să mâncați în unul din cele două restaurante. 

5. Lacurile senzaționale ale parcului, Icefield Parkway și alte atracții – despre care vom  povesti în articolele urmatoare.

A doua parte despre Parcul National Banff o gasesti aici.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Filme din Banff găsiți in contul de Youtube.

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

No Comments Found

Leave a Reply