Iguazu- curcubeu peste granit și loc de întâlnire al cerului cu apa
Votată una din cele 7 minuni naturale ale lumii, Foz de Iguaçu, cum se numește în portugheză, sau Cataratas del Iguazú, după denumirea în limba spaniolă, este de fapt un complex de cascade pe râul Iguazú, pe granița argentiniană a provinciei Misiones și a statului Parana din Brazilia. Nu este nici cea mai înalta cascadă din lume, poziție deținută de Angel Falls din Venezuela cu 979 m și nici cascada cu debitul cel mai mare, record deținut de Boyoma Falls din Congo cu aproximativ 17.000 metri cubi pe secundă. Iguazú deține însă recordul de cel mai lat sistem de cascade din lume și are un debit mediu de 1.756 de metri cubi pe secundă. După colectarea tuturor apelor din cascadă râul se varsă în Paraná iar joncțiunea lor creează așa numitul punct de granița între trei state: Argentina, Brazilia și Paraguay.
Istorie
Denumirea râului și a cascadei vine din vechea limbă a băștinașilor Guarani-Tupi și derivă din Y- care inseamna apă și Uasu- care însemna mare. Primul european care a ajuns în zonă a fost conqistadorul spaniol Álvar Núñez Cabeza de Vaca în 1541. O legendă spune că o zeitate s-a îndrăgostit în această regiune de o femeie extrem de frumoasă numită Naipi. Ea a încercat însă să fugă împreună cu iubitul ei Taroba într-o canoe de-a lungul râului Iguazú. Supărat, zeul a despărțit râul și a creat cascadele, condamnându-i pe iubiți la o cădere eternă în hăurile de apă. Se vede că furia sa a fost destul de puternică pentru că râul s-a despărțit în nu mai puțin de 275 de cascade întinse pe 2.7 km pătrați și căderi ce variază între 60 și 82 de metri înălțime. Aproape jumătate din debitul răului se varsă în Garganta del Diablo (Devil’s Throat), o calderă în forma literei U cu dimensiunile de 82 X 150 X 700 metri. Zgomotul puternic și volumul extrem de mare de apă care se prăbușește te vor impresiona cu siguranță. Este locul unde, cu adevărat, se creează impresia că cerul se unește cu apa.
Foz de Iguaçu
Recomandarea mea este să vizitați cascada pe ambele maluri, atât din Brazilia cât și din Argentina. 20% din suprafața ei se afla pe teritoriul brazilian și 80% pe teritoriul argentinian. Părerile referitorare la care parte este mai frumoasă sunt diferite, cu argumente solide de ambele părți. Eu am mers pe varianta zborului din Rio de Janeiro către Foz de Iguaçu, în Brazilia, unde există un aeroport internațional .Orașul este extrem de cochet, cu cazări decente în limita a 40 euro pe noapte și mai ales cu restaurante extraordinare. Bucătăria braziliană este cu mult peste ceea ce veți găsi în țările din jur. Am ales aici varianta unei “churrascaria” locală situată aproape de hotelul în care am fost cazați. Aceste resturante servesc cina in sistemul “all you can eat” în care ai posibilitatea să îți alegi cantitatea și tipul de carne pe care vrei să il mănânci. Tot timpul există un chelner care se plimbă printre mese cu o țepușă lungă, luată atunci de pe grătar, fiecare dintre ele cu un tip diferit de carne servind doritorii care se află așezați la mese. Salatele și garniturile sunt în sistem bufet. Pentru întreaga masă plătești o taxă fixă undeva în jur de 15 USD de persoană fără băuturi si cel mai important lucru este să ai simțul măsurii și puterilor personale de digestie. Cu greu veți reuși să rezistați tentațiilor….credeți-mă. 🙂
Iguaçu do Brasil
A doua zi dimineață puteți lua autobuzul și după 20 de km ajungeți la intrarea în Parcul Național Iguaçu. Intrarea în parc este taxată cu 24 dolari și vă permite accesul către o zonă de promenadă cu poduri suspendate și pasarele care vă permit să vă apropiați de căderile de apă și totodată unele puncte de belvedere extraordinare. Atmosfera e încețoșată de stropii de apă și razele soarelui al caror efect combinat creează împreună curcubee răzlețe fermecătoare. Nu uitați pelerinele de ploaie și variante de protecție la umiditate pentru telefoane sau aparatele foto.
Activități pe partea braziliană
Toată plimbarea pe partea braziliană se poate face în 2-3 ore pentru ca ulterior să aveți posibilitatea să alegeți și dintre alte activități. Chiar dacă am o placere nebună să văd din elicopter sau avion unele obiective în acel moment nu am ales aceasta opțiune chiar dacă ea era disponibilă si acum regret acest lucru. Detalii despre această activitate găsiti aici. Noi am ales să mergem pe varianta Macuco Safari care a inclus o plimbare cu un vehicul descoperit în pădurea tropicală și terminată cu deplasare pe râu cu o barcă zodiac către baza cascadei. Am navigat sub o cădere de apă si am avut parte de dușul de rigoare. Experiența a fost una memorabilă și o recomand. In timpul rămas am vizitat parcul de păsări din zonă și am rămas profund impresionați de varietatea de păsări și de apropierea de tucani și papagali.
Iguazú de Argentina
Următoarea zi am trecut granița în Argentina dimineața și am mers direct către intrarea în Parcul Național Iguazú. Înființat în 1984 și declarat împreună cu cel din Brazilia UNESCO World Heritage Site în 1986, în cadrul parcului sunt protejate o serie de animale cum sunt: jaguarul, puma, fluturi, racooni, maimuțe prego, șarpele coral, tucani, papagali sau caimani cu pieptul galben. Cea mai bună variantă de vizitare este să luați trenulețul “Rainforest Train” care vă poartă 3.7 km prin pădurea tropicală. La capătul liniei veți continua către Devil’s Throat pe jos, un trail de 2.2 Km ce vă aduce în apropierea celui mai spectaculos punct al cascadei. Aici o să observați cel mai bine puterea incredibilă a căderii de apă. Mase imense de apă se prabusesc nu mai puțin de 82 de metri, aruncând în atmosfera picături mici de apă care zboară în toate direcțiile. Puteți alege ulterior între diferite trasee. Upper sau Lower Circuit, Green sau Macuco Trail au grade de dificultate mici spre medii si vă conduc în diferite puncte ale cascadei. Alegeți în functie de timpul avut la dispoziție. Puteți opta fie să vă cazați în Puerto Iguazú, cel mai apropiat oraș, fie să mergeți direct către aeroport. Eu am ales a doua variantă și am zburat către Buenos Aires. Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram .
Daca vrei sa vezi toate tarile si locurile unde am reusit sa ajung intra aici.
caiet de calatorie
Impresionante fotografiile ! Si articolul !