America de Nord Canada Jasper

Jasper National Park(II). Athabasca waterfall

Parcul Național Jasper

Parcul Național Jasper reprezintă o destinație de vacanță pe toată durata anului. Vara vă puteți bucura de picnicuri în natură, sau puteți face plimbări pe multitudinea de trasee amenajate. Mergeți cu bicicleta, urmăriți viața animalelor sau practicați sporturi nautice pe lacurile din parc. O plimbare cu mașina de-a lungul Icefield Parkway, autostrada care străbate de la nord la sud parcul este un prilej de încântare. În timpul iernii se pot face drumeții prin zăpadă, puteți merge la ski sau patinaj. Parcul este al doilea cel mai mare “Dark- sky preserve“ din lume. Lipsa poluării și a luminii artificiale în parc permit observarea, în cele mai bune condiții, a stelelor de pe cer.

Sunwapta Waterfall

După ce ghețarii s-au retras, acum circa 8000 de ani, au rămas în urma lor văi în formă de U.  Apa scursă din ghețarul Athabasca a format râul cu același nume. Acesta a sculptat în calcar un defileu spectaculos.  Situată la 600 metri de drumul principal, cascada Athabasca inseamnă în limba băștinașilor Stoney „ape turbulente”. Din parcarea de lângă cascadă se pleacă pe un traseu de trail de-a lungul râului Athabasca. Acesta este presărat cu locuri de campare și are vârfurile maiestoase ale munților în fundal. Cascada are 2 căderi de apă și măsoară în total 18.5 metri.

Icefield Parkway

Icefield Parkway sau autostrada ghețarilor este situată în top zece cele mai spectaculoase “scenic drive“din lume. Are 232 kilometri lungime și este delimitată de orașul Jasper și de Lake Louise. Merge de la nord la sud, de-a lungul Bow Pass și Sunwapta Pass, într-o arie protejată din parcurile naționale Jasper și Banff.  Construcția a început în 1931 și a avut prima inaugurare după 10 ani, în 1940. În 1961 este schimbat pavajul și drumul este modernizat. 1.2 milioane de oameni tranzitează zona, în special în timpul verii. Există locuri de campare și puncte de belvedere din loc în loc.

Columbia Icefield

Apa de aici alimentează 3 oceane ale planetei: Arctic, Atlantic și Pacific. Este o rămășiță a câmpului de gheață, care acoperea vestul Canadei. Reprezintă cel mai mare câmp de gheață din Munții Stâncoși. Situat în sudul parcului național Jasper și în nordul lui Banff, câmpul de gheață acoperă 325 km pătrați. Adâncimea variază între 100 și 365 metri. El primește anual în jur de 7 metri grosime de zăpadă proaspătă. Trei sferturi dintre cele mai înalte vârfuri din parc se găsesc în apropierea lui. Ghețarii care fac parte din Columbia Icefield sunt: Athabasca, Castelguard, Columbia, Dome, Saskatchewan, Statfield. Athabasca Glacier este cel mai vizitat ghețar din America de Nord. Gheața se mișcă și curge ca un râu înghețat, lăsând în urmă un peisaj selenar cu morene stâncoase. Câmpul și-a redus la jumătate volumul și totodată s-a retras cu mai mult de 1.5 km, în ultimi 125 de ani.

Athabasca waterfall

Râul Athabasca, care își are originile în câmpul de gheață Columbia Icefield, este cel mai mare râu din Jasper. În drumul său, după ce reușește să treacă de stratul dur de cuartit, ajunge la calcarul moale de dedesubt. Reușește astfel să cioplească forme complicate, gropi și chiar un scurt canion. La 33 km sud de Jasper se iese din drumul principal și se ajunge în foarte scurt timp în parcarea de lângă. Cascadă Athabasca are 24 metri înălțime și 46 metri lățime. Ea este cunoscută mai mult pentru căderea sa extrem de puternică și spectaculoasă. În zonă există platforme și un mic traseu de trail pentru o vizibilitate mai bună.

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție în zonă va recomand următoarele:

1. Maligne Lake- cel mai mare lac din Canada. Faceți o croazieră până la Spirit Island- declarată cea mai frumoasă croazieră cu barca și unul din locurile cele mai fotografiate din Canada.

2. Mount Edit Cavell- cel mai înalt munte din Alberta 3.363 metri;

3. Miette Hotspring- pentru o baie în apele termale de aici.

Nu uitați că mă găsiți și pe Facebook sau Instagram . 

Dacă vrei să vezi toate țările și locurile unde am reușit să ajung intră aici.

Prima parte din articol o găsești aici.

No Comments Found

Leave a Reply